Περίπου 66.000 ελέγχους θα πραγματοποιήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας το 2023 σε επιχειρήσεις που δεν τηρούν την ψηφιακή κάρτα και καταστρατηγούν το ωράριο εργασίας των εργαζομένων. Ήδη πρόστιμα που ξεπερνούν τις 327.000 ευρώ επέβαλε η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ για καταστρατήγηση της εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας.
Όπως είχε αποκαλύψει το Dnews, υπήρχαν χιλιάδες καταγγελίες εργαζομένων στις τράπεζες για υπέρβαση του ωραρίου απασχόλησης χωρίς την καταβολή της αντίστοιχης αμοιβής και ψευδή καταγραφή των ωρών εργασίας τους. Ωστόσο, όπως έχει γνωστοποιήσει η ΟΤΟΕ στο υπουργείο Εργασίας, υπάρχουν καταγγελίες εργαζομένων στις τράπεζες ότι υπάρχουν «προβλήματα ορθής καταγραφής του πραγματικού χρόνου εργασίας (δήλωση εισόδου μετά την πραγματική έναρξη της εργασίας ή / και δήλωση εξόδου πριν την πραγματική ολοκλήρωσή της ή ακόμα και συνέχισή της με μη δηλωμένη τηλεργασία)».
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, οι προϊστάμενοι τους, τους ζητούν να «χτυπήσουν» την κάρτα εργασίας τους μέσω της εφαρμογής σκανάροντας το QRcode τους και στη συνέχεια να επιστρέψουν στη θέση τους συνεχίζοντας την δουλειά τους χωρίς να καταγράφονται οι υπερωρίες τους.
Οι παραβάσεις που έχουν γίνει αφορούν παραβάσεις όπως εργασία σε ημέρα ανάπαυσης, μη καταβολή αμοιβής, πέρα του δηλωμένου ωραρίου, μη υποβολή δήλωσης οργάνωσης χρόνου εργασίας, μη υποβολή στοιχείων ψηφιακής κάρτας, μη καταβολή προσαύξησης πρόσθετης εργασίας υπερεργασίας, αλλά και μη παραχώρηση ρεπό.
Με τάμπλετ και διασύνδεση με το ΟΠΣ και την ΕΡΓΑΝΗ
Η Επιθεώρηση Εργασίας χρησιμοποιεί και τεχνολογικά μέσα για τους ελέγχους, με τους επιθεωρητές να έχουν πρόσβαση σε 500 τάμπλετ διασυνδεδεμένα με το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) της Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και το αναβαθμισμένο «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ».
Έτσι δηλώνεται διαδικτυακά ο χρόνος έναρξης και λήξης του ελέγχου (ώστε να μην υπάρχει εκ των υστέρων δυνατότητα δήλωσης αδήλωτων εργαζομένων), ενώ τα αποτελέσματα των ελέγχων αποστέλλονται άμεσα τόσο στην ελεγχόμενη επιχείρηση όσο και στη βάση δεδομένων της Επιθεώρησης Εργασίας.
Η ψηφιακή κάρτα εργασίας τίθεται σταδιακά σε εφαρμογή σε όλες τις ΔΕΚΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας ενεργοποιείται σε: ΟΣΕ ΑΕ, ΕΡΓΟΣΕ, Σταθερές Συγκοινωνίες ΑΕ, ΟΣΥ, ΟΑΣΑ, ΟΣΕΘ, ΟΑΣΘ, Αττικό μετρό, Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, Εγνατία Οδός ΑΕ, ΕΥΔΑΠ και ΕΛΤΑ.
Στις επιχειρήσεις αυτές αποφασίστηκε να συμπεριληφθούν η Hellenic Train και η Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Υλικού προκειμένου να αντιμετωπιστούν ομοιόμορφα τα ζητήματα που σχετίζονται με τους εργαζομένους στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.
Αμέσως μετά η ψηφιακή κάρτα θα επεκταθεί στη βιομηχανία, στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενέργειας και στη συνέχεια σε τουρισμό και επισιτισμό.
Ηλεκτρονικά, µέσω της ψηφιακής κάρτας εργασίας, δηλώνεται πλέον η ώρα έναρξης και λήξης της εργασίας 32.000 εργαζομένων στους κλάδους των ασφαλιστικών εταιρειών και των επιχειρήσεων παροχής ιδιωτικής προστασίας (security), ενώ οι πρώτοι κλάδοι που εντάχθηκαν στο νέο σύστημα ήταν οι τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ με περισσότερους από 250 εργαζόμενους.