[quote font=”tahoma” font_size=”18″ color=”#3d3d3d” arrow=”yes” align=”left”]Σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση της Κυπριακής Στατιστικής Υπηρεσίας[/quote]
Ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου διαμορφώθηκε στο 0,4% σε ετήσια βάση, κάτι που ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε «σημαντική εξέλιξη»
Ανάπτυξη μετά από 14 συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης -από το γ’ τρίμηνο 2011- κατέγραψε το α’ τρίμηνο του 2015, η κυπριακή οικονομία, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση της Κυπριακής Στατιστικής Υπηρεσίας.
Ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου διαμορφώθηκε στο 0,4% σε ετήσια βάση, κάτι που ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης σε δήλωσή του χαρακτήρισε «ως μια σημαντική εξέλιξη, που επιβεβαιώνει τις θετικές προοπτικές της κυπριακής οικονομίας».
«Μετά από 14 συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικού ρυθμού ανάπτυξης, έχει καταγραφεί και έχει σήμερα ανακοινωθεί από τη Στατιστική Υπηρεσία η επίτευξη θετικού ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ της τάξης του 0.4% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015», πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης σε δήλωσή του από την Τυφλίδα, όπου βρίσκεται.
[ad id=”6783″]
Παράλληλα, όμως, τόνισε πως την ίδια ώρα, «πρέπει να σημειωθεί πως έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε».
«Η ανάκαμψη βρίσκεται στα αρχικά στάδια και συνεπώς παραμένει εύθραυστη. Για το λόγο αυτό επιβάλλεται η συνέχιση της κοινής προσπάθειας για μεταρρύθμιση και εξυγίανση της οικονομίας μας, μακριά από πρόωρους πανηγυρισμούς, ούτε όμως με αρνητισμό, αλλά με αυτοπεποίθηση ότι θα τα καταφέρουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε τριμηνιαία βάση -δ’ τρίμηνο 2014- το ΑΕΠ στη Κύπρο αναπτύχθηκε ρυθμό στο 1,6%, ενώ μετά τη διόρθωση του ΑΕΠ ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις και τις εργάσιμες μέρες, ο ρυθμός ανάπτυξης υπολογίζεται στο +0,2%.
Τέλος, θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης παρουσίασαν οι τομείς του Εμπορίου, των Ξενοδοχείων και Εστιατορίων, Επικοινωνιών, Παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, Εκπαίδευσης, Υγείας καθώς επίσης οι Νομικές και Λογιστικές δραστηριότητες. Αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης παρουσίασε ο δευτερογενής τομέας της οικονομίας, Λατομεία, Βιομηχανία και Κατασκευές.