Όπως σημειώνει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων θεωρεί ότι το κείμενο που προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2022 και έχει σκοπό να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο πρόβλημα των στοχευμένων καταχρηστικών αγωγών κατά δημοσιογράφων, και ενέκρινε το Συμβούλιο της Επιτροπής έχει αποδυναμωθεί σημαντικά και υπολείπεται κατά πολύ του αρχικού στόχου της νομοθεσίας. Δηλαδή την προστασία των δημοσιογράφων και του δικαιώματος στην ενημέρωση.
Παράλληλα, αναφέρουν ότι «το Συμβούλιο αποτυγχάνει να υποσχεθεί ένα αποτελεσματικό και επαρκές πλαίσιο για τον τερματισμό της αύξησης των SLAPP:
-σκοπεύει να περιορίσει το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας σε αμιγείς «διασυνοριακές» περιπτώσεις, π.χ. περιπτώσεις όπου η δίωξη διεξάγεται σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ·
-αποκλείει από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας αστικές αξιώσεις που ασκούνται σε ποινική διαδικασία·
-αποδυναμώνει σημαντικά τον μηχανισμό πρόωρης απόλυσης προτείνοντας έναν περιοριστικό ορισμό των «προδήλως αβάσιμων υποθέσεων» και αποκλείοντας τη δυνατότητα προσφυγής κατά αποφάσεων που αρνούνται την πρόωρη απόλυση·
-διαγράφει τη διάταξη για αποζημίωση ζημιών υπέρ των στόχων SLAPP.»
Η Ομοσπονδία των Δημοσιογράφων δεν μένει αυτή αλλά αναπτύσσει περαιτέρω τη συλλογιστική της για την κριτική που ασκεί, καθώς θεωρεί ότι μια τέτοια θέση εκ μέρους της ΕΕ δεν δείχνει ισχυρή πολιτική βούληση να αναληφθεί δράση υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης: «Είναι πολύ περιοριστικό (σ.σ. το κείμενο) για να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο. Ας είμαστε ξεκάθαροι: πολύ λίγες περιπτώσεις εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής αυτού που προτείνει το συμβούλιο. Για άλλη μια φορά, οι δημόσιες δεσμεύσεις των κρατών μελών δεν μεταφράζονται σε συγκεκριμένη δράση όσον αφορά την παροχή ευνοϊκού περιβάλλοντος για τους δημοσιογράφους και τα μέσα ενημέρωσης», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της EFJ Ricardo Gutiérrez .