(AP Photos/Thanassis Stavrakis)
«Απίθανο να αρνήθηκαν τη βοήθεια οι μετανάστες» λέει η Ναουάλ Σουφί που ήταν σε διαρκή επικοινωνία με ανθρώπους πάνω στη βάρκα αποδομώντας τα όσα ανέφερε η ελληνική πλευρά • Ποια η εκδοχή του Λιμενικού.
Την ώρα που όλος ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα ακόμη μια τραγωδία να εξελίσσεται στις θάλασσές μας, η περιγραφή των γεγονότων από την ακτιβίστρια Ναουάλ Σουφί προκαλεί ερωτήματα και αποκαλύπτει σημαντικές πτυχές που οδήγησαν στο φρικτό ναυάγιο.
Η ακτιβίστρια, η οποία ήταν σε ανοιχτή τηλεφωνική επικοινωνία με τους πρόσφυγες για ένα 24ωρο αποδομεί την εκδοχή της ελληνικής πλευράς, ενώ σημειώνει το λάθος που έκανε το εμπορικό πλοίο πετώντας νερά προς τους επιβαίνοντες δημιουργώντας κίνδυνο ναυαγίου.
«Οι φωνές τους είναι χαραγμένες στο μυαλό μου λέει στη La Repubblica η μαροκινής καταγωγής ακτιβίστρια και σημειώνει «δεκάδες τηλέφωνα, κλάματα, φωνές. Η γυναίκα που με πήρε τηλέφωνο είναι μέσα στους νεκρούς; Ο άνδρας που μιλούσαμε δεν μπορούμε καν να προφέρει λέξεις. Με εκλιπαρούσε, μου είπε να ειδοποιήσω οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα να έρθει και να τους πάρει».
Ζητούσαν βοήθεια. Πολλές οικογένειες, Σύριοι, Αιγύπτιοι, Ιρακινοί, Αφγανοί. Η βάρκα έφυγε το Σάββατο και η πρώτη κλήση ήρθε στην Σούφι την Τρίτη, με την ακτιβίστρια να στέλνει τις συντεταγμένες στις αρχές της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Μάλτας.
«750 άνθρωποι ταξίδευαν επί ώρες και έμειναν χωρίς νερό, μου λένε ότι έχουν αρχίσει να πίνουν θαλασσινό νερό» αναφέρει στη δραματική της καταγραφή η ακτιβίστρια.
Το πρώτο τηλεφώνημα ήρθε από μια γυναίκα, με την Ναουάλ να προσπαθεί να την ηρεμήσει και να τη διαβεβαιώσει ότι θα έρθουν να τους σώσουν σύντομα.
Μεταξύ 2 και 5 το πρωί οι μετανάστες επικοινώνησαν με τη Ναουάλ και της είπαν ότι ο καπετάνιος εγκατέλειψε το πλοίο.
Λίγη ώρα αργότερα έρχεται το επόμενο τηλεφώνημα «Έχουμε ήδη έξι νεκρούς στο πλοίο και δύο ακόμη είναι σε κρίσιμη κατάσταση». Ο νέος αυτός συναγερμός δεν βρήκε ευήκοα ώτα.
Το απόγευμα δύο πλοία πλησιάζουν την βάρκα και αρχίσουν να πετούν νερά, μια πολύ επικίνδυνη που προκαλεί ξαφνική αλλαγή στις ισορροπίες του σαπιοκάραβου, την ώρα που οι μετανάστες έκαναν τα πάντα για να πιουν λίγο νερό.
«Η τελευταία φορά που επικοινώνησαν μαζί μου μου είπαν ότι το πλοίο ήταν κοντά στη βάρκα, πετούσε νερά και οι άνθρωποι πήγαιναν στη μία πλευρά του πλοίου για να πιάσουν ένα μπουκάλι. Αυτό προκάλεσε σοβαρή ανισορροπία και κίνδυνο να βυθιστεί ή να αναποδογυρίσει η βάρκα. Αργότερα, προσπάθησαν να δέσουν τη βάρκα με σκοινιά, όμως κατά τη διάρκεια αυτής της επιχείρησης παραλίγο να συμβεί η τραγωδία. Προσπάθησα να συνεχίσω να τους ηρεμώ και να διαχειριστώ τον πανικό πάνω στη βάρκα. Ο καπετάνιος είχε φύγει και με ρωτούσαν τι να κάνουν. Είναι απίθανο να αρνήθηκαν τη βοήθεια, όπως υποστηρίζουν οι Έλληνες» καταγγέλλει η Ναουάλ.
Η ανάρτηση της Σουφί
Οι συνομιλίες του Λιμενικού με τους επιβάτες
Ήδη από χθες η πρώτη ενημέρωση από το Λιμενικό είχε προκαλέσει εντύπωση, καθώς σε εκείνη αναφερόταν ότι έγινε προσπάθεια συνδρομής του Λιμενικού στους επιβάτες, η οποία όμως δεν έγινε δεκτή από τους πρόσφυγες. «Σε συνεχόμενες τηλεφωνικές κλήσεις του Θαλάμου Επιχειρήσεων προς το αλιευτικό σκάφος για την παροχή συνδρομής έλαβε αρνητική απάντηση.
Απογευματινές ώρες Φ/Γ πλοίο προσέγγισε το σκάφος και του παρείχε τροφοεφόδια, ενώ οι αλλοδαποί αρνήθηκαν την παροχή οποιασδήποτε περαιτέρω συνδρομής.
Εν συνεχεία δεύτερο Φ/Γ πλοίο προσέγγισε το σκάφος για παροχή εφοδίων και συνδρομής αλλά οι αλλοδαποί αρνήθηκαν και τα εφόδια και την συνδρομή», υποστηρίζει το Λιμενικό Σώμα.
Από το γεγονός αυτό όμως προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα, όπως γιατί εκατοντάδες άνθρωποι που θαλασσοπνίγονται και έχουν ανάγκη να βρεθούν στη στεριά αρνούνται να λάβουν βοήθεια από τις επίσημες αρχές μίας χώρας, από τη στιγμή που εκείνη διατείνεται ότι την προσέφερε.
Κυβερνητικές πηγές, πάντως, υποστηρίζουν ότι οι λιμενικές αρχές έχουν στη διάθεσή τους τις ηχογραφημένες συνομιλίες με τα μέλη του πληρώματος του πλοίου.