Από τους βασιλικούς κήπους του Μπάκιγχαμ και των Βερσαλιών και προσωπικός κηπουρός του Ανδρέα Παπανδρέου, στις επαύλεις της Εκάλης και των βορείων προαστίων.
Aπό τον Γιάννη Αρμουτίδη
Ο Γιώργος Ντοάς είναι πατέρας δύο παιδιών, φροντίζει μαγικά και αναμορφώνει τους κρεμαστούς κήπους των πολυτελών επαύλεων της Εκάλης, της Κηφισιάς, της Ανοιξης, του Διονύσου, τα λαμπερά παλάτια στο Καστρί και στη Βάρκιζα, αλλά και τα πολυτελή διαμερίσματα γύρω από τον Εθνικό Κήπο της Αθήνας.
Ηταν ο αγαπημένος κηπουρός του Ανδρέα Παπανδρέου, αφού φρόντιζε -για πολλά χρόνια- τον πανέμορφο κήπο 1,5 στρέμματος στο Καστρί, ο οποίος διέθετε έναν καταπράσινο λοφίσκο, πάνω στον οποίο βρισκόταν το «ορμητήριο» διακυβέρνησης του αείμνηστου ηγέτη. «Ενα υπέρκομψο γραφείο, φτιαγμένο εξολοκλήρου από κρυστάλλινα τζάμια, περιτριγυρισμένο από τριανταφυλλιές που αγαπούσε πολύ. Μέσα στον κήπο υπήρχαν πολύ λίγα δέντρα, ενώ περιφερειακά αναφύονταν καλλωπιστικά φυτά και τριανταφυλλιές, συστήνοντας έναν ψηλό, καταπράσινο φράκτη που προστάτευε την έπαυλη από τα αδιάκριτα βλέμματα. Ταυτόχρονα, περιποιόμουν και το εξοχικό της τότε συζύγου του πρωθυπουργού, της Μαργαρίτας Παπανδρέου, στην Κόρινθο. Απομάκρυνα αρχικά τα βράχια από τον κήπο και φύτεψα καλλωπιστικά φυτά» δηλώνει στην «Espresso».
Από τότε η πορεία του κηπουρού των μεγιστάνων εξελίσσεται μοναδικά. Τον συναντήσαμε σε ένα από τα ωραιότερα σπίτια της Εκάλης, με τρεις κρεμαστούς κήπους. Η μεγάλη του αγάπη για την κηπουρική τον ώθησε να ταξιδέψει στο εξωτερικό, μαθαίνοντας την τεχνική κηπουρικής στους κήπους των Βερσαλιών, του Εδιμβούργου και του Μπάκιγχαμ.
«Ηταν σημαντικό να μάθω την αρχιτεκτονική στη διακόσμηση των κήπων, την περιποίηση των δέντρων, αλλά και τις τάσεις της διακόσμησης σε καλλωπιστικά φυτά και δέντρα και τη φροντίδα τους! Και επειδή η Ελλάδα διαθέτει τη δική της χλωρίδα, ο κηποτεχνίτης πρέπει να προσαρμόζει τα εισαγόμενα φυτά και δέντρα, τα οποία είναι περιζήτητα στις ελληνικές επαύλεις, στο μεσογειακό κλίμα. Ετσι δημιουργούμε τροπικούς κήπους, αλπικά τοπία και δασώδεις βουνοπλαγιές. Για όλα αυτά, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εμπειρία του κηπουρού, αφού η κατασκευή ενός κήπου ξεκινά από την εμφύτευση και ολοκληρώνεται μέσα από τη μακροχρόνια παρακολούθησή τους. Εντελώς διαφορετική φροντίδα έχουν τα τεράστια μπαλκόνια στα μεγάλα διαμερίσματα του κέντρου της Αθήνας, γύρω από τον Εθνικό Κήπο».
Ο Γιώργος Ντοάς, όμως, μας μιλά και για τη σχέση του με τον Ανδρέα Παπανδρέου: «Ενας αληθινός άρχοντας σε συμπεριφορά και ήθος. Ακόμα και στα λίγα μέτρα που διένυε από το σπίτι του μέχρι το γραφείο του, και συνοδευόταν πάντα από τη φρουρά του, ήταν εξαιρετικά ευγενικός. Με έκανε να αισθάνομαι ότι δεν ήμουν κηπουρός, αλλά φίλος του. Το μόνο που ζητούσε είναι να φροντίζω τις τριανταφυλλιές του, τις οποίες λάτρευε. Θυμάμαι ότι δεν υπήρχε περίπτωση να φροντίσω τον κήπο του και να μη μας περιποιείται. Μέσα, λοιπόν, σε αυτή τη σπουδαία οικογένεια γνώρισα πολλούς ακόμη πολιτικούς, οι οποίοι μου ζήτησαν και μου ανέθεσαν τους δικούς τους κήπους, αλλά και πρόσωπα βασιλικών οικογενειών εκτός Ελλάδας. Μ’ αρέσει να ταξιδεύω σε όλο τον κόσμο, να επισκέπτομαι πολυτελείς επαύλεις, να ενημερώνομαι για τις νέες τάσεις στην αρχιτεκτονική των κήπων σήμερα».
Ο κηπουρός των πολυτελών επαύλεων της Αθήνας μιλά και για τις συνεργασίες του με βαθύπλουτους μεγιστάνες του εξωτερικού. «Εχω προσκληθεί από προσωπικότητες και αστέρες του Χόλιγουντ στο Μαϊάμι, στη Χαβάη, στα Νησιά Φίτζι και στο Μπαρμπάντος. Εμεινα για τρεις μήνες σε σπίτια δύο σπουδαίων πολιτικών του Καναδά. Βοήθησα τους κηπουρούς τους στην καλλιέργεια φυτών και δέντρων του μεσογειακού κλίματος. Οι πιο δύσκολοι κήποι φτιάχνονται στην Αυστραλία, αφού το κλίμα είναι τροπικό και περίεργο. Το μόνο σημείο του πλανήτη που δεν επισκέφτηκα για να δημιουργήσω κήπους είναι ο Βόρειος και ο Νότιος Πόλος» λέει γελώντας.
«Αυτήν την περίοδο μου προτάθηκε να αναλάβω -και θα το κάνω με μεγάλη χαρά- το κτήμα εννέα στρεμμάτων της πρωταγωνίστριας του ελληνικού κινηματογράφου Μαίρης Χρονοπούλου, την οποία αγαπώ και θαυμάζω απεριόριστα. Εχει ένα τεράστιο κτήμα με ελιές, αλλά κι έναν υπέροχο αύλειο χώρο με πισίνα, στον οποίο είναι φυτεμένοι τεράστιοι φοίνικες. Θέλω να της περιποιηθώ ακόμα περισσότερο το κτήμα της, προτείνοντας ιδέες που σίγουρα θα την ενθουσιάσουν, αφού η κυρία Χρονοπούλου ανήκει στις πιο καλόγουστες κυρίες».
Ο Γιώργος Ντοάς άρχισε να ασχολείται με την αρχιτεκτονική κήπων από 12 ετών. Σε πολύ μικρή ηλικία εργάστηκε σε ένα από τα ωραιότερα ανθοπωλεία της Δροσιάς. «Εκεί αγάπησα τα λουλούδια και τα φυτά, και θεώρησα ότι αυτή η αγάπη μου έπρεπε να γίνει επάγγελμα. Ακολούθησα σπουδές, παρακολούθησα σεμινάρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, διότι, εκτός από αισθητική και αγάπη, χρειάζεται και γνώση. Ακόμα και στον στρατό ήμουν ο κηπουρός του Κέντρου Εκπαίδευσης Διαβιβαστών στο Χαϊδάρι. Ημουν αρχικηπουρός κι αισθανόμουν περήφανος που αγαπούσαν τη δουλειά μου. Στη συνέχεια τα πάντα κύλησαν μόνα τους. Με ρωτάνε πώς φτιάχνω τόσο πράσινους κήπους. Με αναφέρουν ως πράσινο χέρι. Για όλα αυτά που θεωρούνται επιτυχίες, είναι απαραίτητο να αγαπάς τη φύση. Γιατί τα φυτά έχουν ψυχή, ανάσα, ζωή και αφουγκράζονται. Νιώθουν τους χτύπους της καρδιάς μας και ξέρουν πότε τα αγαπάμε. Κάποτε σε έναν κήπο συνάντησα ένα ξεραμένο δέντρο. Μου ζήτησαν να το ξεριζώσω. Διαπίστωσα ότι είχε παλμό. Τους ζήτησα να μου δώσω λίγο χρόνο για να προσπαθήσω να το επαναφέρω. Σε τρεις εβδομάδες το φυτό πέταξε φύλλα. Δεν το πίστευε κανένας. Και όμως είναι αλήθεια. Αυτό το δέντρο δεν είχε νιώσει ποτέ αγάπη. Αρα ποτέ μην πιστέψετε ότι τα λουλούδια και τα δέντρα σας δεν έχουν αισθήματα. Κάποτε, σε έναν υπέροχο κήπο ενός σπουδαίου βιομηχάνου της Αθήνας, ένα από τα ωραιότερα δέντρα του κήπου μαράθηκε όταν πέθανε ο σύζυγος. Μέσα σε δύο μήνες. Αρα λοιπόν υπάρχουν περίεργα συμβάντα που δεν μπορούν να εξηγηθούν, παρά μόνο εάν πιστέψουμε ότι η φύση, τα δέντρα και τα φυτά, που κάποιοι τα θεωρούν άψυχα, έχουν ζωή και αισθήσεις.
{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}