Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
More

    Πληρωμές μόνο με POS σε ελεύθερους επαγγελματίες – Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο για αδήλωτα εισοδήματα

    Επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης POS σε περισσότερα επαγγέλματα και υποχρεωτική πληρωμή μέσω POS των υπηρεσιών που παρέχουν επαγγελματίες οι οποίοι βρίσκονται στη κόκκινη ζώνη της φοροδιαφυγής περιλαμβάνουν τα σενάρια που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής η οποία εκτιμάται στα 8-10 δισ. ευρώ ετησίως.

    Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος» οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή το φθινόπωρο.

    Στο μέτωπο της φοροδιαφυγής «υπάρχουν πολλές σκέψεις αλλά ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση» ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ομηρος Τσάπαλος (ΣΚΑΙ) για να προσθέσει ότι μαζί με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2024 εξετάζεται η υποχρεωτική εξόφληση μέσω POS συναλλαγών που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι με συγκεκριμένα επαγγέλματα όπως γιατροί, δικηγόροι και τεχνίτες.

    Στην περίπτωση εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου οι φορολογούμενοι θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν αποκλειστικά με την κάρτα τους την επίσκεψη που θα πραγματοποιούν σε γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους και τις αμοιβές για υπηρεσίες που παρέχουν υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι και άλλες κατηγορίες επαγγελμάτων. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να περιοριστούν οι συναλλαγές με μετρητά ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και η ενίσχυση των φορο-μπόνους για τους φορολογούμενους ώστε να υπάρχει το κίνητρο σε κάθε συναλλαγή να εκδίδεται απόδειξη. Μια ιδέα όπως είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου είναι ακόμη και ο διπλασιασμός της φορο-έκπτωσης που φθάνει σήμερα τα 2.200 ευρώ για τις “χρυσές” αποδείξεις από 20 επαγγελματικούς κλάδους, μέτρο το οποίο ωστόσο δεν απέφερε να αναμενόμενα αποτελέσματα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

    Ψηφιακές πλατφόρμες

    Με την ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας στο εθνικό δίκαιο η Ελλάδα μας αποκτά πρόσβαση σε ακόμη περισσότερες πληροφορίες για όσους δραστηριοποιούνται μέσω μεγάλων ψηφιακών πλατφορμών. Σύμφωνα με την Οδηγία:

    1. Οι πλατφόρμες διαβιβάζουν τα στοιχεία (ονοματεπώνυμο – επωνυμία, ΑΦΜ, διεύθυνση, αριθμός τραπεζικού λογαριασμού κ.ά.) του πωλητή, το ύψος του εισοδήματος που απέκτησε ο πωλητής, τις προμήθειες που κατέβαλε κ.ά. στην φορολογική αρχή όπου έχει την έδρα του ο πωλητής.

    2. Τα στοιχεία διαβιβάζονται ηλεκτρονικά μέσω του υφιστάμενου κοινού δικτύου επικοινωνιών (CCN), που έχει αναπτύξει η Ένωση. Αν πρόκειται για μισθώσεις ακινήτων, διαβιβάζονται επιπλέον οι ημέρες που διήρκησαν αυτές, οι υπηρεσίες που παρασχέθηκαν και η διεύθυνση του ακινήτου. Με βάση τα στοιχεία αυτά θα μπορούν να γίνονται διασταυρώσεις των εισοδημάτων που δήλωσαν οι πωλητές με εκείνα που καταγράφηκαν στις πλατφόρμες.

    3. Οι έλεγχοι δεν περιορίζονται στις διασυνοριακές πωλήσεις, αλλά αφορούν και τις υπηρεσίες που παρέχονται από αγοραστές και πωλητές που είναι κάτοικοι της ίδιας χώρας και πραγματοποίησαν μια συναλλαγή μέσω ψηφιακής πλατφόρμας.

    4. Η καταγραφή των στοιχείων πωλητών, που ήταν ενεργοί την 1η Ιανουαρίου 2023, θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως την 31η Δεκεμβρίου 2024.

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ