[quote font=”tahoma” font_size=”18″ color=”#333333″ arrow=”yes” align=”left”]«Βόμβα» στα ταμεία για αυξήσεις στους συνταξιούχους[/quote]
Αυξήσεις 5%-15% δικαιούνται 800.000 συνταξιούχοι – 2000 θα πάρουν αναδρομικά από το 2012 – Στο 1 δισ. το κόστος για τα ταμεία – Ρωμανιάς: «Σταδιακά οι αυξήσεις των συντάξεων μετά την απόφαση του ΣτΕ» – Αλέξης Μητρόπουλος: «Η απόφαση του ΣτΕ καταργεί τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος»
Περισσότεροι από 800.000 συνταξιούχοι ΙΚΑ και ΔΕΚΟ με συντάξεις (σύνολο κύριας και επικουρικής) πάνω από 1.000 ευρώ δικαιούνται αυξήσεις 5%-15%, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικές τις μνημονιακές μειώσεις του 2012.
Επιστροφή των ποσών αναδρομικά από το 2012 δικαιούνται πάνω από 2000 συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει σε διοικητικά δικαστήρια καθώς 15 συνταξιούχοι που συμμετείχαν στην πιλοτική δίκη.
Για να καταβληθούν οι αυξήσεις που ισχύουν από σήμερα, ημέρα δημοσίευσης της απόφασης, θα απαιτηθεί επιπλέον δαπάνη (από τα ταμεία ή τον προυπολογισμό) ύψους 1,022 δισ. ευρώ.
Το ΣτΕ υπογράμμισε ότι οι συντάξεις του ιδιωτικού τομέα πρέπει να επανέλθουν στα επίπεδα του 2012 και το κράτος πρέπει να συνδράμει τα Ταμεία για την καταβολή των επικουρικών συντάξεων, εάν αυτά δεν έχουν κεφάλαια, παρά τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που νομοθετήθηκε το 2010.
Οι περικοπές του 2012 που κρίθηκαν αντισυνταγματικές υπολογίστηκαν επί του συνόλου της σύνταξης κύριας και επικουρικής και προέβλεπαν:
- μείωση 5% για ποσά 1.000,01-1.500 ευρώ
- μείωση 10% για ποσά 1.500,01-2.000 ευρώ
- μείωση 15% για ποσά άνω των 2000,1 ευρώ
«Είναι μια σημαντική απόφαση – επισημαίνει ο δικηγόρος κ. Δημήτρης Μπούρλος- γιατί εκτός από την κριτική που ασκεί στο νόμο 4093/2012, θέτει σοβαρό προβληματισμό και πιθανό θα αποτελέσει τροχοπέδη για μελλοντικές περικοπές».
Διευκρινίζεται ότι σύμφωνα με την απόφαση δεν δικαιούνται αναδρομικά όλοι οι υπόλοιποι συνταξιούχοι των πρώην εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, ΔΕΚΟ, Τράπεζες, πλην των 2000 (κατ’ εκτίμηση) που προσέφυγαν στα δικαστήρια.
Αντίθετα συνταγματικές και σύμφωνες με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έκρινε το ΣτΕ τις περικοπές των συντάξεων που έγιναν κατά την διετία 2010-2011. Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η μείωση του 2012 που ήταν η 5η κατά σειρά κρίθηκε άδικη και εξοντωτική για τους συνταξιούχους που είχαν υποστεί άλλες τέσσερις φορές περικοπές. Όταν κοινοποιηθεί η απόφαση, θα υπάρξει η επίσημη αντίδραση από το υπουργείο Οικονομικών το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα τονίσει ότι οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι σεβαστές αλλά θα εφαρμοστούν ανάλογα με τις δημοσιονομικές αντοχές.
[ad id=”6783″]
Ρωμανιάς: «Σταδιακά οι αυξήσεις των συντάξεων μετά την απόφαση του ΣτΕ»
Η καταβολή των αυξήσεων στις συντάξεις, που το άθροισμά τους – κύρια και επικουρική – ξεπερνάει τα 1.000 ευρώ, θα γίνει σταδιακά, δήλωσε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς στο MEGA. Οπως είπε η απόφαση θα ισχύσει από τις 9 Ιουνίου, ωστόσο, η καταβολή των αυξήσεων θα γίνει σύμφωνα με τις δυνατότητες του προϋπολογισμού. Δήλωσε επίσης ότι μέσα στον Ιούλιο θα καλέσει τους εκπροσώπους των συνταξιοδοτικών οργανώσεων, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για το πώς και πότε θα γίνει η καταβολή των αυξήσεων, που προβλέπει η απόφαση του ΣτΕ. Ο γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων διευκρίνισε ότι το συνολικό κόστος από τις αυξήσεις των συντάξεων αναμένεται να φτάσει το μισό δισ. ευρώ και ότι η απόφαση δεν θα έχει αναδρομική ισχύ.
Αλέξης Μητρόπουλος: «Η απόφαση του ΣτΕ καταργεί τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος»
Μιλώντας στο MEGA ο Αλέξης Μητρόπουλος χαρακτήρισε την εξέλιξη ως τη «συγκλονιστικότερη δικαστική εξέλιξη», υπογραμμίζοντας ότι έχει αναδρομική ισχύ, μόνο για όσους προσέφυγαν μέχρι χθες και ότι είναι αμετάκλητη.
Σημείωσε πως η απόφαση έχει τρεις σημαντικές διαστάσεις:
- Ολες οι συντάξεις, κύριες και επκουρικές, θα πρέπει να γυρίσουν στα επίπεδα προ των περικοπών
- Εφεξής δεν μπορεί να συντελεστεί καμία περικοπή επί των κύριων και επικουρικών συντάξεων
- Καταργεί τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Η δικαστική απόφαση, τόνισε ο κ. Μητρόπουλος, λέει ότι δεν πρέπει να ισχύσει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, γιατί την θεωρεί ως μηχανισμό μείωσης συντάξεις και πως εάν η κυβέρνηση υποχρεωθεί να την εφαρμόσει θα πρέπει να βρει τα χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση θα πρέπει να καταργήσει τις ρυθμίσεις, που κρίθηκαν αντισυνταγματικές, πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και σχολίασε ότι «μόνο τιμή πρέπει στους δικαστές, που όρθωσαν το ανάστημά τους και έστειλαν μήνυμα στους δανειστές».
Πηγή: protothema.gr