X
Τετάρτη, 23 Ιουλίου, 2025
More

    Τι θα επιφέρουν στις ελληνικές εξαγωγές οι δασμοί Τραμπ

    0
    Ψηφιακός Big Brother ενάντια στο λαθρεμπόριο από την ΑΑΔΕ

    Φως στις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει στις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων η ενδεχόμενη επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ επιχειρεί να ρίξει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, αναλύοντας στο δεύτερο κείμενο εργασίας του τον άμεσο αντίκτυπο των αμερικανικών δασμών της περιόδου 2018-2019 στις ελληνικές εξαγωγές.

    Τη μελέτη, με τίτλο “US Tariffs and Greek Exports” («Οι αμερικανικοί δασμοί και οι ελληνικές εξαγωγές»), εκπόνησαν ο ερευνητής στο Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή και διδάσκων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Στέλιος Γιαννουλάκης, ο Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή Άγγελος Κανάς, η Καθηγήτρια Οικονομικών στην Adam Smith Business School του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή Μαρίνα-Ελίζα Σπαλιάρα και ο Συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή και Καθηγητής Οικονομικών στην Adam Smith Business School του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης Γιάννης Τσουκαλάς.

    Με γνώμονα ότι οι εξαγωγές αποτελούν βασική συνιστώσα της ανάπτυξης της οικονομίας και της κατάστασης του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας, το ερευνητικό δοκίμιο επιδιώκει να εντοπίσει τις ευπάθειες αλλά και την ικανότητα προσαρμογής των εξαγωγών της χώρας μας, αντλώντας χρήσιμα συμπεράσματα από το αντίστοιχο προηγούμενο της αλλαγής της αμερικανικής εμπορικής πολιτικής κατά την πρώτη θητεία του Προέδρου Trump.

    Το 2018 οι ΗΠΑ επέβαλαν επιπρόσθετο δασμό 25% σε προϊόντα χάλυβα και 10% σε προϊόντα αργιλίου που εισάγονταν στις ΗΠΑ, ενώ το 2019 προστέθηκαν δασμοί 25% σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εξάγονταν στις ΗΠΑ και τα οποία περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, αγροδιατροφικά προϊόντα, συσκευασμένα φρούτα και λαχανικά, τσιμέντο, κρασιά, μηχανήματα και μηχανές, ηλεκτρικές συσκευές, φάρμακα, ορυκτά καύσιμα. Από τη λίστα των ελληνικών προϊόντων που ήταν αντικείμενο δασμών εξαιρέθηκαν τρία βασικά εξαγώγιμα είδη: οι ελιές, το ελαιόλαδο και η φέτα. Αυτά τα τρία προϊόντα αποτελούν το «γκρουπ ελέγχου» (control group) στο οικονομετρικό υπόδειγμα της μελέτης. Το control group χρησιμοποιείται για να εκτιμηθεί και να γίνει κατανοητό τι θα είχε συμβεί στους κλάδους που υπέστησαν τους δασμούς εάν οι τελευταίοι δεν είχαν επιβληθεί.

    Οι ελληνικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ και τον κόσμο

    Ακολουθώντας ανοδική τάση – η οποία επιταχύνθηκε από το 2020 –, οι συνολικές εξαγωγές της Ελλάδας διαμορφώθηκαν το 2024 στα 53,3 δισ. ευρώ (από 10,85 δισ. ευρώ το 2000), ενώ οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ έφθασαν τα 2,6 δισ. ευρώ (έναντι 0,63 δισ. ευρώ το 2000). Μολονότι οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν περίπου το 4,9% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών αγαθών και συνεισφέρουν περίπου το 1% του ελληνικού ΑΕΠ, αποτελούν τον σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της χώρας μας εκτός ΕΕ και έναν από τους πέντε σημαντικότερους εξαγωγικούς προορισμούς της.

    Κατά τα έτη επιβολής πρόσθετων δασμών, τόσο οι ελληνικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ όσο και συνολικά προς τον κόσμο μειώθηκαν, ανερχόμενες το 2020 σε 1,3 δισ. ευρώ (εξαγωγές προς τις ΗΠΑ) και 35,1 δισ. ευρώ (εξαγωγές προς τον κόσμο), από 1,6 δισ. ευρώ και 39,5 δισ. ευρώ αντίστοιχα το 2018. Εντούτοις, αυτό μπορεί να οφείλεται και σε άλλους παράγοντες, όπως η εμπορική διαταραχή εξαιτίας της πανδημίας COVID-19 και η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου και άλλων νομισμάτων σε συνδυασμό με τη διαφορά του πληθωρισμού.

    Το κείμενο εργασίας επικεντρώνεται σε 20 κλάδους με εξαγωγές προς τις ΗΠΑ για το διάστημα 2000-2024. Για το 2024, οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αυτών των κλάδων ανερχόταν στο ποσό των 1,98 δισ. ευρώ, καλύπτοντας περίπου το 76% της συνολικής αξίας των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ για το συγκεκριμένο έτος.

    Τα βασικά συμπεράσματα της ανάλυσης

    Από την ανάλυση των στοιχείων που επεξεργάστηκε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, προέκυψαν τα ακόλουθα κύρια συμπεράσματα:

    1. Στο σύνολο των κλάδων που εξετάστηκαν οι δασμοί οι οποίοι επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ την περίοδο 2018-2019 προκάλεσαν μικρή συνολική μείωση της αξίας των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων.
    2. Οι επιμέρους επιπτώσεις των δασμών ανά κλάδο παρουσιάζουν μεγάλη ανομοιογένεια:
    • 8 κλάδοι υπέστησαν στατιστικά σημαντική μείωση των εξαγωγών [«Αλιεύματα (Ψάρια)», «Τσιμέντα υδραυλικά», «Παρασκευασμένα λαχανικά, φρούτα εκτός από ελιές», «Ορυκτά καύσιμα», «Τεχνουργήματα από χάλυβα», «Κρασιά», «Ελαιώδεις καρποί», «Ηλεκτρικές συσκευές»). Η μείωση των εξαγωγών σε σύγκριση με την ομάδα προϊόντων τα οποία εξαιρέθηκαν από τους δασμούς κυμάνθηκε από 15% («Παρασκευασμένα λαχανικά, φρούτα εκτός από ελιές») έως 85% («Τεχνουργήματα από χάλυβα»].
    • 5 κλάδοι γνώρισαν στατιστικά σημαντική αύξηση των εξαγωγών («Αργίλιο», «Μηχανήματα», «Φρούτα», «Λαχανικά», «Φαρμακευτικά»). Η αύξηση κυμάνθηκε από 10% («Φαρμακευτικά») έως 37% («Αργίλιο»). Μια ενδεχόμενη ερμηνεία αυτού του ευρήματος είναι ότι οι εξαγωγείς των προϊόντων αυτών κατάφεραν να εφαρμόσουν στρατηγικές αποφυγής (αντιμετώπισης) των δασμών ή είχαν την ευελιξία να απορροφήσουν τις συνέπειές τους στις τιμές.
    • 4 κλάδοι («Ροφήματα», «Αεροπλοΐα», «Χάλυβας», «Υλικά») δεν εμφάνισαν στατιστικά αξιόλογη μεταβολή.

    Η ανομοιογενής αυτή εικόνα επιβεβαιώθηκε και από την ανάλυση σε επίπεδο επιχείρησης. Αξιοσημείωτη περίπτωση αποτελεί ο κλάδος του αργιλίου, στον οποίο οι επιχειρήσεις σημείωσαν σημαντικές αυξήσεις στις εξαγωγές, γεγονός που υποδεικνύει πιθανά πλεονεκτήματα ειδικά για τον συγκεκριμένο κλάδο.

    Συστάσεις για τις πολιτικές χρηματοδότησης του εξαγωγικού εμπορίου και των εξαγωγικών πιστώσεων

    Μολονότι η συνολική επίδραση των αμερικανικών δασμών της περιόδου 2018-2019 στις ελληνικές εξαγωγές προκύπτει πως ήταν περιορισμένη, το γεγονός ότι υπήρξαν αρκετοί κλάδοι που επηρεάστηκαν αρνητικά αναδεικνύει την ανάγκη να εντοπιστούν και να στηριχθούν στοχευμένα οι εξαγωγικοί κλάδοι που είναι πιο ευάλωτοι σε δυσμενείς εμπορικές διαταραχές.

    Στο πλαίσιο αυτό, η μελέτη παροτρύνει για ανακατεύθυνση των εξαγωγών προς νέες διεθνείς αγορές, αλλά τονίζει ότι αυτή συνεπάγεται κόστος. Συνεπώς, «ένα κομβικό εργαλείο πολιτικής θα πρέπει να είναι ο σχεδιασμός και η εφαρμογή συστημάτων χρηματοδότησης των εξαγωγών με βάση τις ταμειακές ροές για να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν εσωτερική ρευστότητα ή λειτουργική ευελιξία ώστε να ανταπεξέλθουν γρήγορα σε εμπορικές διαταραχές».

    Κρίσιμο ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή καλείται να διαδραματίσει ο τραπεζικός τομέας, όπως τονίζουν οι ερευνητές του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, «παρέχοντας τα κατάλληλα χρηματοδοτικά μέσα που βοηθούν τις επιχειρήσεις να διατηρήσουν τη ρευστότητα και τη σταθερότητα κατά τη φάση προσαρμογής. Παράλληλα, οι επιχορηγήσεις εξαγωγών και οι δημόσιες εγγυήσεις εξαγωγικών πιστώσεων μπορούν να ελαφρύνουν περαιτέρω το βάρος». Γι’ αυτό, υπογραμμίζεται η ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου της Ελληνικής Εταιρείας Εξαγωγικών Πιστώσεων Α.Ε. (πρώην Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων) ως προς την παροχή χρηματοδοτικής συνδρομής, πιστωτικής ασφάλισης και εγγυήσεων για την προώθηση της διεθνοποίησης της ελληνικής οικονομίας και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των εξαγωγέων σε εξωτερικούς κλυδωνισμούς.

    Τέλος, προτείνεται να εξεταστούν επίσης προσωρινά μέτρα ανακούφισης των πληττόμενων εξαγωγέων, όπως μειώσεις μη μισθολογικού κόστους ή ενέργειας, με στόχο την άμεση ελάφρυνσή τους, τη διατήρηση της απασχόλησης και της επιχειρησιακής συνέχειας, καθώς και να υλοποιηθούν πρωτοβουλίες κατάρτισης για την ενίσχυση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού. «Στοχευμένα κίνητρα, συμπεριλαμβανομένων επιδοτήσεων ή φοροαπαλλαγών, μπορούν επιπροσθέτως να συμβάλουν στην αντιστάθμιση του αυξημένου κόστους που συνδέεται με τους δασμούς και στη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας των τιμών χωρίς να επιβαρύνονται οι καταναλωτές», σημειώνει το κείμενο εργασίας του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.

    Συντάξεις Αυγούστου 2025: Έτοιμος ο ΕΦΚΑ για την πρώτη πληρωμή

    0
    Συντάξεις Αυγούστου 2025: Έτοιμος ο ΕΦΚΑ για την πρώτη πληρωμή

    Μεθαύριο θα ξεκινήσει η πρώτη πληρωμή για τις συντάξεις Αυγούστου 2025.

    Πλησιάζει η ημέρα πληρωμής για τις συντάξεις Αυγούστου 2025. Όπως πάντα, ο ΕΦΚΑ θα προχωρήσει στην αποπληρωμή των συντάξεων σε δύο δόσεις. Έτσι, την προσεχή Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η πρώτη πληρωμή και την επόμενη εβδομάδα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία.


    Ο ΕΦΚΑ ανακοίνωσε τις επίσημες ημερομηνίες πληρωμής για τις συντάξεις Αυγούστου.

    Οι ημερομηνίες πληρωμής ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ Μισθωτών και Μη Μισθωτών και διαμορφώνονται ως ακολούθως:




    • Τη Δευτέρα 28 Ιουλίου 2025 θα καταβληθούν οι κύριες συντάξεις από τα τέως ταμεία Μη Μισθωτών ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ, οι κύριες συντάξεις που απονεμήθηκαν από τη σύσταση του ΕΦΚΑ και μετά, με τον ν.4387/2016, μέσω του ΟΠΣ-ΕΦΚΑ (συνταξιούχοι Μισθωτοί & Μη Μισθωτοί από 1.1.2017 και έπειτα) και όλες οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (Μη Μισθωτών και Μισθωτών).


    • Την Τετάρτη 30 Ιουλίου 2025 θα καταβληθούν οι κύριες συντάξεις των τέως Ταμείων Μισθωτών [ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τραπεζών, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΛΟΙΠΩΝ ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΩΝ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΝΑΤ, ΕΤΑΤ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ] καθώς και οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου.

    Συνεπώς, όπως συμβαίνει πάντα, οι συντάξεις Αυγούστου θα πιστωθούν μία μέρα νωρίτερα από την επίσημη ημερομηνία που δίνει ο ΕΦΚΑ. Συγκεκριμένα, η πρώτη πληρωμή για γίνει από την Παρασκευή 25 Ιουλίου και η δεύτερη και τελευταία θα πληρωθεί την Τρίτη 29 Ιουλίου.

    Πηγή

    Συνελήφθη διακινητής με jet ski – Πήρε 2.000 ευρώ για τη μεταφορά μετανάστη στην Σύμη

    0
    Συνελήφθη διακινητής με jet ski – Πήρε 2.000 ευρώ για τη μεταφορά μετανάστη στην Σύμη

    Το ποσό των 2.000 ευρώ φέρεται να κατέβαλε αλλοδαπός για τη μεταφορά του από τις τουρκικές ακτές στην Σύμη, με θαλάσσιο μοτοποδήλατο (jet ski) και χειριστή έναν 42χρονο τουρκικής υπηκοότητας ο οποίος συνελήφθη.

    Συγκεκριμένα περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης περιπολίας, εντόπισε jet ski να κινείται με μεγάλη ταχύτητα από την Τουρκία προς τη βορειοδυτική ακτή της Σύμης.

    Το σκάφος προσέγγισε την περιοχή «Άγιος Αιμιλιανός» και αποβίβασε έναν άνδρα, προτού επιχειρήσει να επιστρέψει στην Τουρκία αναπτύσσοντας μεγάλη ταχύτητα.

    Ακολούθησε καταδίωξη και, παρά τους επικίνδυνους ελιγμούς του χειριστή, το jet ski ακινητοποιήθηκε και ο 42χρονος Τούρκος διακινητής συνελήφθη και οδηγήθηκε στο λιμάνι της Σύμης.

    Σε έρευνες που ακολούθησαν, εντοπίστηκε στην περιοχή «Μυρταριώτισσα» ο αλλοδαπός που είχε αποβιβαστεί, ο οποίος αναγνώρισε τον 42χρονο ως τον διακινητή του και κατέθεσε ότι ξεκίνησαν από την περιοχή «Ντάτσα» στην Τουρκία, ενώ κατέβαλλε το ποσό των 2.000 ευρώ για τη μεταφορά του στην Ελλάδα.

    Το Λιμεναρχείο Σύμης, που διενεργεί την προανάκριση, προχώρησε στην κατάσχεση του jet ski, ενώ ο συλληφθείς αντιμετωπίζει, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατηγορίες για παράνομη διακίνηση μεταναστών.

    «Το να εκπροσωπείς μια χώρα στη Eurovision δεν είναι παιχνίδι»

    0
    «Το να εκπροσωπείς μια χώρα στη Eurovision δεν είναι παιχνίδι»

    «Θέλω να πάω στη Eurovision και να κερδίσω αυτό που κέρδισε η Μαρίνα Σάττι», είπε η Αναστασία.

    Η Αναστασία έδωσε συνέντευξη στο Κοσμοράδιο 95,1 και τον Τάσο Ριζόπουλο. Σε ένα μικρό απόσπασμα που προβλήθηκε στο «Καλοκαιρινό ραντεβού», η γνωστή τραγουδίστρια μίλησε για τη Eurovision.

    «Θα πήγαινα στη Eurovision! Το να εκπροσωπείς μια χώρα δεν είναι παιχνίδι. Για να με επιλέξει μια χώρα, είναι πολύ τιμητικό και πολύ σοβαρό, πρέπει εγώ να είμαι έτοιμη. Θέλω να κερδίσω αυτό που κέρδισε η Μαρίνα Σάττι. Η Μαρίνα Σάττι τι κέρδισε; Όλους εμάς», είπε η Αναστασία.

    Σε πρόσφατη συνέντευξή της στον Γρηγόρη Αρναούτογλου, η Αναστασία είχε μιλήσει για τα όνειρα, τις φιλοδοξίες και τους φόβους της. 

    Εφορία: Πρέπει να πληρωθούν 8,3 δισ. ευρώ έως τα τέλη Ιουλίου

    0
    Εφορία: Πρέπει να πληρωθούν 8,3 δισ. ευρώ έως τα τέλη Ιουλίου

    Φορολογικό μπαράζ τις επόμενες ημέρες για εκατομμύρια πολίτες που θα κληθούν να πληρώσουν αρκετές από τις υποχρεώσεις τους.

    Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για εκατομμύρια φορολογούμενους, καθώς έως την Πέμπτη 31 Ιουλίου θα πρέπει να έχουν εξοφλήσει ή ρυθμίσει φορολογικές υποχρεώσεις ύψους 8,3 δισ. ευρώ. Οι υποχρεώσεις αυτές αφορούν φόρους εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και άλλες επιβαρύνσεις που σχετίζονται με την επαγγελματική και περιουσιακή κατάσταση των φορολογούμενων.


    Ειδικότερα, καλούνται να καταβάλουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, καθώς και νομικών προσώπων. Παράλληλα, εκπνέει η προθεσμία πληρωμής της τέταρτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, ενώ για επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έκαναν έναρξη από την 1η Απριλίου, πρέπει να καταβληθεί και ο ΦΠΑ. Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, ο μέσος φόρος που έχει βεβαιωθεί σε 2,3 εκατομμύρια φορολογούμενους ανέρχεται σε 2.079 ευρώ.

    Οι φορολογούμενοι που επιλέξουν την εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος έως το τέλος Ιουλίου επωφελούνται έκπτωσης 2%. Εναλλακτικά, μπορούν να πληρώσουν σε οκτώ μηνιαίες δόσεις, με την τελευταία να λήγει τον Φεβρουάριο του 2026, ή να ενταχθούν σε έντοκες ρυθμίσεις 12 ή 24 δόσεων, με επιτόκιο 4,34% και 5,84% αντίστοιχα. Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα πληρωμής μέσω πιστωτικής κάρτας σε έως 12 άτοκες δόσεις.




    Αξιοσημείωτο είναι πως μόλις 2.603 φυσικά πρόσωπα δήλωσαν την πρόθεσή τους να αμφισβητήσουν το τεκμαρτό εισόδημα με βάση το οποίο φορολογήθηκαν, αριθμός αισθητά μειωμένος σε σχέση με πέρυσι, όταν αντίστοιχη πρόθεση είχαν εκδηλώσει 4.358 φορολογούμενοι. Η διαδικασία ολοκληρώνεται εντός 60 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων και περιλαμβάνει την υποβολή αναλυτικού ερωτηματολογίου με στοιχεία διαβίωσης και περιουσιακής κατάστασης του φορολογούμενου και της οικογένειάς του.


    Ρεκόρ σημειώθηκε εφέτος τόσο στις εμπρόθεσμες δηλώσεις όσο και στη βεβαίωση φόρων. Συνολικά υποβλήθηκαν 6.706.091 δηλώσεις φυσικών προσώπων – 162.238 περισσότερες από το 2024 – καλύπτοντας πάνω από 8,9 εκατομμύρια φορολογούμενους. Από αυτές, 1.323.294 ήταν προεκκαθαρισμένες, εκ των οποίων σχεδόν 740.000 υποβλήθηκαν αυτόματα, ενώ λιγότερες από 213.000 χρειάστηκαν τροποποιήσεις. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι 12.059 δηλώσεις αφορούσαν αποβιώσαντες και καταχωρήθηκαν ηλεκτρονικά μέσω νέας ψηφιακής υπηρεσίας της ΑΑΔΕ.

    Η συνολική βεβαίωση φόρων ανήλθε σε 4,86 δισ. ευρώ, ελαφρώς αυξημένη από τα 4,8 δισ. ευρώ της περασμένης χρονιάς. Περισσότεροι από 2,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι έλαβαν χρεωστικά εκκαθαριστικά με μέσο ποσό οφειλής 2.080 ευρώ. Επιστροφή φόρου θα λάβουν 1.469.927 φορολογούμενοι, με μέσο ποσό τα 389 ευρώ, ενώ για 2.907.761 εκδόθηκαν μηδενικά εκκαθαριστικά.

    Ανάλογη δυναμική καταγράφηκε και στις δηλώσεις επιχειρήσεων, οι οποίες έφτασαν τις 362.682, αυξημένες κατά σχεδόν 25.000 σε σχέση με το 2024. Από αυτές, το 72,76% – δηλαδή 263.888 επιχειρήσεις – θα καταβάλει φόρο, με τον μέσο φόρο να αγγίζει τα 27.683 ευρώ. Συνολικά, ο φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι επιχειρήσεις ανέρχεται σε 7,3 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 200 εκατομμυρίων ευρώ σε σύγκριση με πέρυσι.


    Πηγή

    Τα οικονομικά αυτών των ζωδίων απογειώνονται τον Αύγουστο

    0
    Τα οικονομικά αυτών των ζωδίων απογειώνονται τον Αύγουστο

    Ο Αύγουστος είναι ένας πολύ ξεχωριστός μήνας τουλάχιστον για τρία ζώδια, καθώς θα γνωρίσουν την οικονομική επιτυχία. Ο τελευταίος μήνας του καλοκαιριού θα φέρει ευκαιρίες για πλούτο και ευημερία, τις οποίες μπορούν να συνεχίσουν να εξαργυρώνουν και το φθινόπωρο, ίσως ακόμα και τον χειμώνα, αν τις αξιοποιήσουν σωστά.

    Ελευσίνα: Βίντεο από τη στιγμή της ανέλκυσης του πυροσβεστικού ελικοπτέρου – Εντοπίστηκε σε βάθος 15 μέτρων

    0
    Ανέλκυση ελικοπτέρου στην Ελευσίνα

    Βίντεο από την ανέλκυση του πυροσβεστικού ελικοπτέρου τύπου Erickson, το οποίο προχώρησε σε αναγκαστική προσθαλάσσωση ανοιχτά της Ελευσίνας, έδωσε στη δημοσιότητα το Λιμενικό Σώμα.

    Όπως φαίνεται στο βίντεο και τις φωτογραφίες, με τη συνδρομή του ρυμουλκού ¨ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΙΧ¨ Ν.Π.2787 καθώς και ενός πλωτού γερανού, το ελικόπτερο ανελκύστηκε και μεταφέρθηκε στον προβλήτα της Ελευσίνας.

    Προανάκριση για τη διερεύνηση των συνθηκών του ατυχήματος διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ελευσίνας. Από το περιστατικό δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση.

    Το πλήρωμα του ελικοπτέρου αποτελείτο από τρία άτομα, τα οποία διασώθηκαν, ενώ το ελικόπτερο λίγο μετά την προσθαλάσσωση, βυθίστηκε. Μάλιστα ήταν στα 15 μέτρα βάθος, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

    Ανέλκυση ελικοπτέρου στην Ελευσίνα

    Η ανακοίνωση του Λιμενικού για το περιστατικό

    «Τις μεσημβρινές ώρες χθες, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Ελευσίνας από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για την πτώση ενός πυροσβεστικού ελικοπτέρου (Ε/Π) στη θάλασσα στον κόλπο της Ελευσίνας. Αμέσως στην περιοχή μετέβη ένα Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (ΠΛΣ) και ένα ιδιωτικό σκάφος με επιβαίνοντες στελέχη της Λιμενικής Αρχής και προέβησαν στην περισυλλογή των τριών επιβαινόντων του ελικοπτέρου από τη θάλασσα, ενώ το Ε/Π βυθίστηκε.

    Ελευσίνα: Βίντεο από τη στιγμή της ανέλκυσης του πυροσβεστικού ελικοπτέρου – Εντοπίστηκε σε βάθος 15 μέτρων

    Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Ελευσίνας, όπου παρελήφθησαν από ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο ¨ΑΤΤΙΚΟΝ¨. Επιπλέον, στο σημείο μετέβη κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (Μ.Υ.Α.) για τη διενέργεια υποβρυχίου ελέγχου. Με μέριμνα της διαχειρίστριας εταιρείας και με τη συνδρομή του ρυμουλκού (Ρ/Κ) ¨ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΙΧ¨ Ν.Π.2787 καθώς και ενός πλωτού γερανού, το ελικόπτερο ανελκύστηκε και μεταφέρθηκε στην προβλήτα της Ελευσίνας. Προανάκριση για τη διερεύνηση των συνθηκών του ατυχήματος διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ελευσίνας. Από το περιστατικό δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση».

    Ελευσίνα: Βίντεο από τη στιγμή της ανέλκυσης του πυροσβεστικού ελικοπτέρου – Εντοπίστηκε σε βάθος 15 μέτρων

    Άνοιγμα με ανοδικές τάσεις για τον Γενικό Δείκτη – Κέρδη στην Ευρώπη

    0
    Στις 1.907,48 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών, με πτώση 0,55%

    Σε θετικό έδαφος κινούνται οι τιμές των μετοχών στο σημερινό (23.7.25) άνοιγμα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μετά από δύο συνεδριάσεις ήπιας υποχώρησης, εν μέσω θετικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς αναζωπυρώνονται οι ελπίδες για εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις 11:00, διαμορφώνεται στις 1.977,26 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,10%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 29,95 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 1,13%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,58%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ (+8,89%), της Alpha Bank (+3,20%), της Εθνικής (+2,40%), της Πειραιώς (+1,83%) και της ΔΕΗ (+1,70%).

    Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Coca Cola HBC (-0,91%) και των ΕΛΠΕ (-0,51%).

    Ανοδικά κινούνται 76 μετοχές, 9 πτωτικά και 11 παραμένουν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Unibios (+8,94%) και ΕΥΔΑΠ (+8,89%), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Interlife (-1,18%) Coca Cola (-0,91%).

    Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ανοδικές τάσεις στο ξεκίνημα των συναλλαγών

    Άνοδο κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών, αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναβίωσε τις ελπίδες για μια εμπορική συμφωνία με την ΕΕ ύστερα από αυτή που επιτεύχθηκε με την Ιαπωνία.

    Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε σχεδόν 1% στις 549,6 μονάδες στις 10:15 ώρα Ελλάδας, ύστερα από τρεις συνεχείς ημέρες απωλειών. Ο βρετανικός δείκτης των blue-chip FTSE 100 κατέγραψε άνοδο για πέμπτη συνεδρίαση σε επίπεδο ρεκόρ.

    Άλλοι περιφερειακοί δείκτες επίσης κινούνταν ανοδικά, με τον γαλλικό CAC 40 να σημειώνει άλμα 1,3%.

    Οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών ήταν αυτές με τα μεγαλύτερα κέρδη, σημειώνοντας άνοδο 3,4%.

    Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι η κυβέρνησή του κατέληξε σε «τεράστια» συμφωνία με αυτή της Ιαπωνίας για τις διμερείς εμπορικές συναλλαγές, η οποία προβλέπει μείωση των δασμών για τα ιαπωνικά αυτοκίνητα μεν, αλλά την εφαρμογή «ανταποδοτικών» δασμών 15% στα περισσότερα αγαθά.