Προγράμματα που έχουν γραφτεί με χρυσά γράμματα στους πίνακες τηλεθέασης έχοντας σημειώσει πολύ υψηλή τηλεθέαση.
Τόσο υψηλή που στη σύγχρονη τηλεοπτική πραγματικότητα… φαντάζουν εξωπραγματικές και δύσκολο να καταφέρουν να χάσουν τη θέση τους από το ΤΟΠ-10! Δεν είναι τυχαίο που το πιο πρόσφατο τηλεοπτικό πρόγραμμα που βρίσκεται ανάμεσά τους είναι η σειρά του MEGA «Το Νησί» και συγκεκριμένα το δεύτερο επεισόδιο της πολύ επιτυχημένης και σπουδαίας δραματικής σειράς του MEGA.
Στο σημείο αυτό και προς… απάντηση εύλογης απορίας «γιατί μόνο ένα επεισόδιο» να αναφέρω ότι στον παρακάτω πίνακα περιλαμβάνονται: η εμφάνιση κάθε προγράμματος και το μέρος κάθε αγώνα που σημείωσαν την υψηλότερη τηλεθέαση κατά το χρονικό διάστημα που εξετάζεται, καθώς και προγράμματα διάρκειας τουλάχιστον 5 λεπτών. Επίσης η κατάταξη προκύπτει από το μέσο όρο βάσει της Τηλεθέαση Μέσου Λεπτού (ΤΜΛ, δηλαδή το ποσοστό επί του πληθυσμού που παρακολούθησε ένα πρόγραμμα κατά μέσο όρο σε κάθε λεπτό της διάρκειάς του) και για αυτό μπορεί κάποιο που βρίσκεται σε χαμηλότερη θέση να έχει υψηλότερο Μερίδιο (ΜΡΔ), που αποτυπώνει το ποσοστό όσων παρακολούθησαν ένα πρόγραμμα επί εκείνων που έβλεπαν τηλεόραση, κατά μέσο όρο σε κάθε λεπτό της διάρκειάς του.
Επειδή λοιπόν τις τελευταίες ημέρες ακούστηκαν πολλά για «σούπερ τηλεθέαση» ας βάλουμε τους «χρυσούς νικητές» στη θέση τους, αλλά χωρίς να θέλουμε να απαξιώσουμε την επιτυχία άλλων, όπως του τελικού του φετινού διαγωνισμού της Eurovision που σημείωσε πολύ υψηλή για την εποχή τηλεθέαση.
Ακολουθεί ο πίνακας με τα επίσημα στοιχεία της Nielsen με την κατάταξη των κορυφαίων σε τηλεθέαση προγραμμάτων της ελληνικής τηλεόρασης.
Αν λάβουμε υπόψη ότι το ΤΟΠ-10 έχει προκύψει από 1/1/1990 έως σήμερα και όπως ανέφερα πιο πάνω, το τελευταίο χρονικά που έχει βρει θέση σε αυτό είναι του 2010 θα πρέπει στα επιτελεία των τηλεοπτικών σταθμών να αναλογιστούν… τι ευθύνες έχουν για αυτήν «την απομάκρυνση από το ταμείο της τηλεθέασης»… που σίγουρα δεν βαραίνουν τους τηλεθεατές…!
Αν λάβουμε υπόψη ότι το ΤΟΠ-10 έχει προκύψει από 1/1/1990 έως σήμερα, και όπως ανέφερα πιο πάνω, το τελευταίο χρονικά που έχει βρει θέση σε αυτό είναι του 2010, τότε θα πρέπει στα επιτελεία των τηλεοπτικών σταθμών να αναλογιστούν… τι ευθύνες έχουν για αυτήν την «απομάκρυνση από το ταμείο της τηλεθέασης»… που σίγουρα δεν βαραίνουν τους τηλεθεατές…!