Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
More

    Αυτά τα σημάδια φανερώνουν ότι η χολή σας έχει πρόβλημα

    Αυτά τα σημάδια φανερώνουν ότι η χολή σας έχει πρόβλημα

    Οι παθήσεις της χολής, ουσιαστικά είναι παθήσεις της χοληδόχου κύστης και των χοληφόρων σωληναρίων. Οι παθήσεις αυτές είναι συχνές και εμφανίζονται συνήθως μετά την 3η δεκαετία της ζωής.

    Ποιες είναι οι κυριότερες παθήσεις της χολής;

    1. Χολολιθίαση: Η πιο συχνή πάθηση του οργάνου της χοληδόχου κύστης είναι η χολολιθίαση ή αλλιώς οιπέτρες στη χολή. Η πάθηση αυτή προκαλείται όταν αλλοιώνεται η σύσταση του υγρού (της χολής) και οδηγεί σε υπερκορεσμό της σε χοληστερόλη. Αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως οι αυξημένες τιμές χοληστερίνης, η αύξηση του σωματικού βάρους, η εγκυμοσύνη και η απότομη απώλεια βάρους. Η χολολιθίαση μπορεί να είναι εντελώς ασυμπτωματική αλλά μπορεί και να προκαλέσει επιπλοκές όπως ο κωλικός χοληφόρων, η οξεία χολοκυστίτιδα, η χοληδοχολιθίαση, ο αποφρακτικός ίκτερος, η χολαγγειίτιδα και η παγκρεατίτιδα.

    2. Κωλικός χοληφόρων: Πρόκειται για έντονο, οξύ πόνο στην κοιλιά, με ιδιαίτερη χρονική κατανομή. Ο κωλικός των χοληφόρων εντοπίζεται στο δεξιό άνω μέρος της κοιλίας και προκαλείται εξαιτίας κάποιας πέτρας που έχει σφηνώσει παροδικά στην έξοδο της χοληδόχου κύστης.

    3. Χολοκυστίτιδα: Η χολοκυστίτιδα είναι πιο σοβαρή περίπτωση και χαρακτηρίζεται απόφλεγμονή της χοληδόχου κύστηςΗ φλεγμονή οφείλεται συνήθως σε μόνιμη απόφραξη της χοληδόχου κύστης από λίθους με συνέπεια την ενεργοποίηση μικροβιακής λοίμωξης που απαιτεί νοσηλεία και χειρουργική αντιμετώπιση.

    4. Χοληδοχολιθίαση: Χοληδοχολιθίαση είναι μία σοβαρή συνέπεια της χολολιθίασης και χαρακτηρίζεται από την είσοδο και παραμονή λίθων στο χοληδόχο πόρο, το κύριο χοληφόρο σωληνάριο που φέρει την χολή από το συκώτι στο έντερο. Η κατάσταση αυτή μπορεί να προκαλέσει σοβαρές κλινικές εκδηλώσεις όπως είναι η χολαγγειίτιδα(φλεγμονή στα σωληνάρια της χολής), η παγκρεατίτιδα (φλεγμονή στο πάγκρεας) και ο αποφρακτικός ίκτερος(κιτρίνισμα του δέρματος και των οφθαλμών).

    5. Πολύποδες χοληδόχου κύστης:Πρόκειται για μικρές προσεκβολές που σχηματίζονται στο τοίχωμα της χοληδόχου κύστης. Οι πολύποδες είναι συνήθως καλοήθεις αλλά σε σπανιότερες περιπτώσεις, ιδίως όταν αυξηθούν σε μέγεθος, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της χοληδόχου κύστης.

    6. Καρκίνος χοληδόχου κύστης: Πρόκειται για έναν σπάνιο αλλά εξαιρετικά σοβαρό τύπο καρκίνου. Υπάρχουν συγκεκριμένες προκαρκινωματώδεις αλλοιώσεις που θέτουν την υποψία ώστε να μην διαγνωστεί η νόσος σε προχωρημένο βαθμό που καθιστά τη θεραπεία ιδιαίτερα δύσκολη.

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ