Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου, 2025
More

    Αυτό είναι το χαρακτηριστικό που δείχνει ότι ο σύντροφός σου είναι ψεύτης

    Αυτό είναι το χαρακτηριστικό που δείχνει ότι ο σύντροφός σου είναι ψεύτης

    Δεν είσαι σίγουρη εάν είναι ψεύτης ή όχι; Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει αρκετές φορές ότι οι άνθρωποι λένε ψέματα στους συντρόφους τους. Και αυτό δεν μας κάνει να πέφτουμε από τα σύννεφα.

    Μερικά από αυτά τα ψέματα λέγονται για να φαίνονται καλύτεροι (ψέματα εστιασμένα στον εαυτό τους) και μερικά έχουν σκοπό να προστατεύσουν τον σύντροφό τους (ψέματα εστιασμένα στον άλλον).

    Το χαρακτηριστικό που αποκαλύπτει τους πιθανούς ψεύτες

    Όταν σκέφτεσαι τη διαφορά μεταξύ των ψεμάτων που εστιάζουν στον εαυτό σου και αυτών που εστιάζουν στον άλλον, μπορείς να καταλάβεις ότι όσοι λένε ψέματα στη σχέση τους το κάνουν, επειδή πιστεύουν ότι ο σύντροφός τους θα είναι καλύτερα να μη γνωρίζει την αλήθεια.

    Θα έλεγες για παράδειγμα στον σύντροφό σου ότι ένας από τους συγγενείς σου δεν τον αντέχει; Αυτός ο τύπος ψέματος που εστιάζει στον άλλο μπορεί να προέρχεται από την επιθυμία να προστατεύσεις την ευημερία του συντρόφου σου (και ίσως και του συγγενή σου!). Ωστόσο, τι συμβαίνει όταν έχεις αγοράσει κάτι πολύ ακριβό αλλά είπες ψέματα ότι έκανες παζάρι και το πήρες πολύ φθηνά; Μήπως θέλεις να προβάλεις την εικόνα της έξυπνης διαπραγματεύτριας;

    Σύμφωνα με τους Nina Reinhardt και Marc-André Reinhard από το Πανεπιστήμιο του Kassel, το ένα τρίτο των συντρόφων συμμετέχει και στους δύο αυτούς τύπους ψέματος. Οι συγγραφείς της μελέτης πιστεύουν ότι το χαρακτηριστικό της προσωπικότητας πίσω από αυτό είναι η “ειλικρινής ταπεινότητα”.

    Αυτή η ιδιότητα αναφέρεται στην τάση να μένει κανείς στην αλήθεια. Το κομμάτι της “ταπεινοφροσύνης” αναφέρεται στην αποφυγή του αυτοεξευτελισμού. Μια σχετική ιδιότητα, όπως επισημαίνουν οι Reinhardt και Reinhard, είναι η “καταλληλότητα” ή συμπεριφορά που υποστηρίζει τα ηθικά πρότυπα.

    Τα 11 πειράματα

    Έχοντας κατά νου ότι “κάθε είδους ψέμα παραβιάζει τη διαφάνεια και την αυθεντικότητα που εκτιμούν οι άνθρωποι στις σχέσεις τους”, η ερευνητική ομάδα αποφάσισε να διερευνήσει την προθυμία που κάποιοι άνθρωποι έχουν στο να πουν ψέματα με 11 ξεχωριστά πειράματα. Ο σταθερός παράγοντας σε αυτά τα πειράματα ήταν η ταυτόχρονη μέτρηση της ειλικρινούς ταπεινότητας, αλλά οι μελέτες διέφεραν ως προς το εύρος και την προσέγγισή τους.

    Στις πρώτες επτά μελέτες, οι συμμετέχοντες ανέφεραν τη συχνότητα που λένε ψέματα σε σχέσεις, τόσο στο παρόν όσο και στο παρελθόν. Όσοι είχαν χαμηλή ειλικρινή ταπεινότητα έλεγαν ψέματα που εστίαζαν στον εαυτό τους αλλά και στον άλλον.

    Η όγδοη από αυτές τις μελέτες χρησιμοποίησε μια μορφή ημερολογίου στο οποίο οι συμμετέχοντες κατέγραφαν τη συχνότητα των καθημερινών ψεμάτων τους στον σύντροφό τους. Κατά τη διάρκεια των πέντε ημερών κατά τις οποίες παρακολούθησαν τα ψέματά τους, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι είπαν ψέματα κατά 27% μέσο όρο, δηλαδή κάθε τέταρτη αλληλεπίδραση που είχαν με τον σύντροφό τους. Και πάλι, όμως, δεν είπαν ψέματα όλοι. Αυτοί που δεν είχαν το χαρακτηριστικό της ειλικρινούς ταπεινότητας αποδείχτηκαν οι χειρότεροι ένοχοι.

    Τι μπορεί να κάνει ένας ψεύτης για να εξαπατήσει τον σύντροφό του;

    Μπορείς να φανταστείς ότι αυτά τα καθημερινά, ίσως αθώα, ψέματα δεν είναι ανησυχητικά. Μάλιστα, όντας “ειλικρινής” με τον εαυτό σου, ίσως μπορεί να έχεις ήδη σκεφτείς μερικά ψέματα τις τελευταίες δύο ημέρες που είπες.

    Εδώ είναι τώρα όπου η μελέτη του Kassel U. αποκτά ενδιαφέρον. Στα τρία τελευταία πειράματα, η ερευνητική ομάδα έδωσε οδηγίες στους συμμετέχοντες να λένε ψέματα με σκοπό να τους ωφελήσουν οικονομικά αλλά με κόστος για τον σύντροφό τους. Δες τι θα έκανες σε αυτές τις περιπτώσεις:

    Κατάσταση 1: Στείλε ένα παραπλανητικό mail σχετικά με τη φύση της μελέτης στον σύντροφό σου. Προσπάθησε να ισχυριστείς ότι η μελέτη αφορά τρόπους βελτίωσης της ποιότητας του ύπνου και δεν είναι μελέτη προσωπικότητας (το 56% των συμμετεχόντων το έκανε αυτό).

    Κατάσταση 2: “Κλέψε” σε ένα λάθος αναγραμματισμού για να κερδίσεις περισσότερα χρήματα, ο σύντροφός σου όμως θα χάσει (το 24% των συμμετεχόντων το έκανε αυτό).

    Κατάσταση 3: Μάντεψε τις ζαριές ενώ παίζεις εναντίον του συντρόφου σου για να κερδίσεις περισσότερα χρήματα. (Η αναμενόμενη πιθανότητα να έχεις δίκιο σε μια ζαριά είναι 3,5· οι συμμετέχοντες ανέφεραν μέσο όρο 4,3).

    Πώς να ενεργοποιήσεις τους ανιχνευτές εξαπάτησης του συντρόφου σου

    Είναι σαφές ότι πολλοί άνθρωποι, αλλά όχι όλοι, λένε ψέματα σε έναν σύντροφο. Το να γνωρίζεις ποιος είναι πιο πιθανό να το κάνει θα μπορούσε να αξίζει τον κόπο εάν είσαι ακόμα σε ένα αρχικό στάδιο σχέσης με τον σύντροφό σου, αλλά ίσως όχι τόσο πρακτικό εάν είσαι ήδη δεσμευμένη σε μια μακροχρόνια σχέση ή σε έναν γάμο.

    Ωστόσο, υπάρχει αξία να γνωρίζεις τα σημάδια. Υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες που έχει η ειλικρινή ταπεινότητα:

    1. ειλικρίνεια,
    2. δικαιοσύνη,
    3. αποφυγή απληστίας
    4. σεμνότητα.

    Επίσης, οι συγγραφείς επισημαίνουν μερικές απλές συμπεριφορικές παρατηρήσεις που μπορείς να κάνεις στον σύντροφό σου, όπως εάν:

    • φοροδιαφεύγει
    • λέει “κατά συνθήκη ψεύδη” για να μη φέρει κάποιον άλλο σε δύσκολη θέση ή για να δικαιολογηθεί
    • ασχολείται με τον τζόγο
    • κάνει απαξιωτικά σχόλια για άλλους
    • ψωνίζει υπερβολικά
    • έχει απιστήσει σεξουαλικά

    Εάν αγαπάς τον σύντροφό σου και δεν θέλεις να χωρίσετε, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις πληροφορίες από αυτήν τη μελέτη ως βάση για μια άβολη αλλά αξιόλογη συζήτηση. Το να προστατεύσεις τον εαυτό σου νωρίς είναι καλύτερο από το να αντιμετωπίσεις τα προβλήματα πολύ αργότερα.

    Συνοψίζοντας, το να έχουμε έναν σύντροφο που δεν λέει ψέματα είναι σίγουρα αυτό που όλοι θέλουμε αλλά είναι δύσκολο, γιατί απλώς το ψέμα είναι τελικά στη φύση του ανθρώπου.

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ