«Αυτό το οποίο έκανε ισοδυναμούσε με αυτοκτονία»
Τραγικό ήταν το φινάλε στις έρευνες για τον 21χρονο που είχε εξαφανιστεί στο Φαράγγι της Σαμαριάς. Ο Γιόχαν Γουίλιαμς εντοπίστηκε νεκρός στον Γκίγκιλο, κοντά στο «Μιτάτο του Τζάτζιμου», μία περιοχή πολύ επικίνδυνη ακόμη και για άτομα με εμπειρία.
Ο επικεφαλής της ομάδας εθελοντών του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων που εντόπισε τη σορό του Γιόχαν, τόνισε πως αν ο νεαρός άντεχε για 15 λεπτά θα είχε σωθεί. «Ένα τέταρτο ακόμα αν άντεχε θα είχε σωθεί. Θα έβρισκε το μιτάτο θα έμπαινε μέσα και θα ζούσε» είπε ο Θοδωρής Βιγλής στην ΕΡΤ.
Με εμπειρία στα βουνά της Κρήτης, η 6μελής ομάδα εθελοντών ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης για τον εντοπισμό του 22χρονου που αγνοούνταν από τις 14 Φεβρουαρίου.
«Οργανώσαμε μια ομάδα έξι ατόμων, μίλησα προσωπικά με τις αδελφές του και αξιοποίησα τα στοιχεία τα οποία μου δώσανε. Τη διαδρομή του, τις συνομιλίες, το συνδύασα χρονικά, υπολόγισα περίπου που μπορεί να είναι και με πολλές ελπίδες ξεκινήσαμε να τον βρούμε, αν ήταν στη διαδρομή, αν ακολουθούσε τη διαδρομή», δήλωσε ο κ. Βιγλής.
«Δυστυχώς αυτό το οποίο έκανε ισοδυναμούσε με αυτοκτονία»
Οι εθελοντές διανυκτέρευσαν σε ένα μιτάτο και ξεκίνησαν το πρωί της Πέμπτης τις έρευνες. Μιτάτα λέγονται τα πέτρινα σπιτάκια βοσκών στα Λευκά Όρη.
Το προηγούμενο βράδυ ο κ. Βιγλής είχε εντοπίσει ένα κόκκινο σημάδι με τα κιάλια του και η ομάδα ξεκίνησε τις έρευνες προς το σημείο. Όπως αποδείχθηκε ήταν το σακίδιο του Γιόχαν.
Η ομάδα έφτασε στην περιοχή Ποράλια περίπου στα 1.600 μέτρα νοτιοανατολικά του Γκίγκιλου και εκεί εντοπίστηκε ανάμεσα σε πέτρες, η σορός του Γιόχαν.
«Δεν είμαι ιατροδικαστής, εκτιμώ, ότι τον εγκατέλειψαν οι δυνάμεις του, έπαθε υποθερμία, ήταν έτσι και αλλιώς αντίξοες οι καιρικές συνθήκες και εκεί ξάπλωσε για να πεθάνει, αφέθηκε. Το μήνυμα είναι ότι δεν πρέπει να υπερεκτιμούμε τις δυνάμεις μας, δυστυχώς αυτό το οποίο έκανε ισοδυναμούσε με αυτοκτονία. Υπερεκτίμησε τις δυνάμεις του και αυτές τον εγκατέλειψαν», δήλωσε ο κ. Βιγλής.
Στην ΕΡΤ μίλησε και η αδερφή του Γιόχαν: «Είμαστε ανακουφισμένοι που τουλάχιστον μπορούμε να τον έχουμε πίσω». Η οικογένεια θα ταξιδέψει το Σάββατο στα Χανιά για να παραλάβει τη σορό του 21χρονου.