Θα αυξηθούν οι προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις το 2026.
Σημαντική αύξηση αναμένεται στις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις το 2026, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, ο αριθμός τους θα φθάσει τα 2 εκατομμύρια, από 1,3 εκατ. φέτος, καταγράφοντας άνοδο άνω του 50%.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προχωρά σε νέες παρεμβάσεις που διευρύνουν σημαντικά την προσυμπλήρωση στοιχείων σε δηλώσεις φυσικών και νομικών προσώπων, διευκολύνοντας περαιτέρω τη διαδικασία υποβολής.
Στο επίκεντρο των αλλαγών βρίσκεται η πλήρης προσυμπλήρωση των δηλώσεων για ακίνητα και επιχειρηματική δραστηριότητα. Συγκεκριμένα, τα εισοδήματα από ενοίκια που δηλώνονται στο έντυπο Ε2 θα μεταφέρονται αυτόματα στο Ε1, ενώ οι πληροφορίες για αριθμούς μισθωτηρίων και λοιπά στοιχεία ακινήτων θα προσυμπληρώνονται βάσει των δεδομένων του νέου Μητρώου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε παραγωγική λειτουργία εντός του δεκαημέρου. Παράλληλα, τα στοιχεία των τόκων θα ανεβαίνουν αυτόματα στο σύστημα, χωρίς τη χρήση αναδυόμενων παραθύρων, απλοποιώντας τη διαδικασία καταχώρισης.
Σημαντική εξέλιξη αποτελεί και η προσυμπλήρωση του εντύπου Ε3, που αφορά επιχειρηματικές δραστηριότητες. Η ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, σε συνδυασμό με το κλείδωμα των δηλώσεων ΦΠΑ από τις αρχές του έτους, επιτρέπει πλέον την αυτόματη συμπλήρωση όλων των σχετικών κωδικών τόσο για τα έσοδα όσο και για τις δαπάνες. Σε περίπτωση που δεν έχει προηγηθεί χαρακτηρισμός των εξόδων, αυτά εμφανίζονται στον κωδικό 585, ως «Διάφορα λειτουργικά έξοδα».
Το 2025 αποτέλεσε κομβική χρονιά, με την επιτυχημένη εφαρμογή χρονικού ορίου στην υποβολή στοιχείων από φορείς και επιχειρήσεις και την έναρξη της διαδικασίας υποβολής δηλώσεων νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, χωρίς σοβαρά προβλήματα. Το νέο πλαίσιο όχι μόνο διευκολύνει τη διαδικασία για τους φορολογούμενους, αλλά συμβάλλει και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, περιορίζοντας τις εσκεμμένες ή ακούσιες αποκλίσεις στα δηλούμενα εισοδήματα και έξοδα.
Ήδη σήμερα η προσυμπλήρωση καλύπτει τα βασικά εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, τόκους, καθώς και τα στοιχεία ακινήτων και οχημάτων. Οι φορολογούμενοι που δεν έχουν μεταβολές στην οικογενειακή ή περιουσιακή τους κατάσταση, υποβάλουν τη δήλωσή τους με ελάχιστες ή καθόλου ενέργειες, περιοριζόμενοι σε έναν τελικό έλεγχο. Στόχος της ΑΑΔΕ είναι μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια η διαδικασία υποβολής να γίνεται πλήρως αυτόματα, με τον φορολογούμενο να διατηρεί απλώς την ευθύνη για την ορθότητα των στοιχείων.
Η σταδιακή επέκταση της αυτοματοποίησης και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της φορολογικής διοίκησης φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά το μοντέλο της καθολικά προσυμπληρωμένης δήλωσης, διευκολύνοντας τους πολίτες και ενισχύοντας τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα του φορολογικού συστήματος.