Η τάση αυτή φαίνεται να υποστηρίζεται κυρίως από την αυξημένη ζήτηση, η οποία ενισχύθηκε κατά 5,4%, ενώ η μέση τιμή καλαθιού παρουσίασε πιο ήπια αύξηση, της τάξης του 1,1%.
Ανοδικά κινήθηκε ο συνολικός τζίρος του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 7,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία της NielsenIQ (μέχρι τις 29 Ιουνίου 2025).
Καθοριστικό ρόλο στη θετική αυτή εξέλιξη διαδραματίζουν τα ταχυκίνητα καταναλωτικά προϊόντα (FMCGs), τα οποία καλύπτουν περίπου το 70% των συνολικών πωλήσεων του οργανωμένου λιανεμπορίου και εμφανίζουν ανάπτυξη της τάξεως του 6,5%. Η τάση αυτή φαίνεται να υποστηρίζεται κυρίως από την αυξημένη ζήτηση, η οποία ενισχύθηκε κατά 5,4%, ενώ η μέση τιμή καλαθιού παρουσίασε πιο ήπια αύξηση, της τάξης του 1,1%.
Αναλύοντας επιμέρους κατηγορίες, η αύξηση της μέσης τιμής εντοπίζεται αποκλειστικά στα τυποποιημένα τρόφιμα και ποτά (+2,4%). Αντίθετα, στα μη τρόφιμα προϊόντα επικρατούν αποπληθωριστικές τάσεις, με τη μέση τιμή των προϊόντων φροντίδας σπιτιού να μειώνεται κατά 3,2% και των προϊόντων προσωπικής υγιεινής και ομορφιάς κατά 2,6%.
Σημαντική επίδραση φαίνεται να έχουν ασκήσει οι κυβερνητικές ρυθμίσεις στον τομέα των προωθητικών ενεργειών, καθώς σύμφωνα με τον κώδικα δεοντολογίας, η προωθητική ένταση για τα επώνυμα προϊόντα περιορίστηκε στο 51,3% από 68,6% που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του 2024. Η μείωση αυτή καταγράφεται οριζόντια σε όλους τους τύπους προωθητικών ενεργειών που παρακολουθεί η NielsenIQ, όπως είναι οι προσωρινές μειώσεις τιμών (TPR), τα bonus packs και τα δώρα στη συσκευασία.
Ωστόσο, παρά την πτώση της προωθητικής δραστηριότητας, το μερίδιο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας παραμένει αμετάβλητο στο 24,5%. Σύμφωνα με ανάλυση του Δημήτρη Βελισσαρίδη, Senior Customer Success Consultant της NielsenIQ, αυτό αποδίδεται στην προσπάθεια των επώνυμων προϊόντων να παραμείνουν ανταγωνιστικά, εφαρμόζοντας στρατηγικές «Every Day Low Price» (EDLP) και διατηρώντας στοχευμένα τα διαφορικά τιμών με τα PLs.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν κατηγορίες προϊόντων που αντιστοιχούν στο 50% του τζίρου των FMCGs, όπου ενώ μειώνεται η προωθητική ένταση, παρατηρείται και ταυτόχρονη μείωση της διαφοράς τιμής μεταξύ επώνυμων και ιδιωτικής ετικέτας προϊόντων. Στην ομάδα αυτή περιλαμβάνονται προϊόντα όπως ο ελληνικός καφές, τα συσκευασμένα τυριά, οι μπύρες, τα μαλακτικά ρούχων και οι βρεφικές πάνες.