Η αυξανόμενη πολυπλοκότητα της IT υποδομής, η ανάγκη βαθύτερης εξειδίκευσης σε θέματα ασφάλειας και η γεωπολιτική ή οικονομική αβεβαιότητα είναι οι κύριοι παράγοντες που καθορίζουν τις δαπάνες κυβερνοασφάλειας για εταιρείες όλων των μεγεθών, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της ετήσιας έκθεσης IT Security Economics της Kaspersky.

Η Kaspersky πραγματοποίησε 3.230 συνεντεύξεις με στελέχη επιχειρήσεων που απασχολούν περισσότερους από 50 υπαλλήλους από 26 χώρες, προκειμένου να διερευνήσει πόσα ξοδεύουν σήμερα οι επιχειρήσεις για αυτόν τον κρίσιμο τομέα και ποια είναι τα επενδυτικά τους σχέδια για το μέλλον.

Στα 150 χιλ. ευρώ οι δαπάνες των ΜΜΕ το 2022

Σύμφωνα με την έρευνα, οι δαπάνες κυβερνοασφάλειας πρόκειται να αυξηθούν ξανά τα επόμενα τρία χρόνια τόσο για τις μικρομεσαίες όσο και για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, ούτως ώστε να καλύψουν μια σειρά θεμάτων. Οι δαπάνες κυβερνοασφάλειας, κατά μέσο όρο, το 2022 άγγιξαν τα $3,75 εκατ., $12,5 εκατ. διατέθηκαν για δαπάνες IT γενικά, ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις επένδυσαν $150 χιλ. στην κυβερνοασφάλεια, δαπανώντας κατά μέσο όρο $375 χιλ.

Μεταξύ των λόγων αύξησης των δαπανών IT, οι ερωτηθέντες επεσήμαναν ιδιαίτερα:

  • την πολυπλοκότητα της υποδομής IT (52% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 57% για τις μεγαλύτερες)
  • την ανάγκη να βελτιωθεί το επίπεδο εξειδικευμένης τεχνογνωσίας σε θέματα ασφάλειας (44% για τις μικρομεσαίες και 46 % για τις μεγαλύτερες)

Για το 36% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και το 39% των μεγαλύτερων επιχειρήσεων, η εμφάνιση νέων πιθανών κινδύνων λόγω της αυξημένης γεωπολιτικής ή οικονομικής αβεβαιότητας αποτελούν κίνητρα για την αύξηση των σχετικών δαπανών.

Οι παράγοντες που διαμορφώνουν τους προϋπολογισμούς

Οι πρόσθετοι πόροι θα βοηθήσουν τις εταιρείες να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα πιο φλέγοντα ζητήματα κυβερνοασφάλειας. Φέτος, λίγο περισσότερες από τις μισές (55%) εταιρείες θεωρούν ότι ζητήματα όπως η προστασία δεδομένων, αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη πρόκληση για τις επιχειρήσεις.

Η δεύτερη πιο σημαντική ανησυχία, σύμφωνα με το 43% των ερωτηθέντων, ήταν το κόστος προστασίας των ολοένα και πιο περίπλοκων τεχνολογικών περιβαλλόντων, ενώ ακολούθησαν ζητήματα σχετικά με την υιοθέτηση υποδομής cloud (38%).

Αύξηση δαπανών για κυβερνοασφάλεια την επόμενη τριετία
Αύξηση δαπανών για κυβερνοασφάλεια την επόμενη τριετία 3

Ενημερωθείτε καθημερινά για όλα όσα απασχολούν την καθημερινότητα της μικρομεσαίας επιχείρησης στο SMEs Daily. Κάντε click ΕΔΩ για να εγγραφείτε.