Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023
More

  Αύξηση της φορολογίας των ελεύθερων επαγγελματιών

  «Ρουκέτα» πέταξε ο Χάρης Θεοχάρης, υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, προαναγγέλοντας στην ουσία τις προθέσεις της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας τους.

  Μιλώντας χθες στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή Rush Hour με τους Νικόλ Λειβαδάρη, και Παύλο Πανταζόπουλο, ο κ. Θεοχάρης μίλησε για τη φοροδιαφυγή.

  «Η φοροδιαφυγή είναι ένα μέγεθος δύσκολα μετρήσιμο. Κατά την εκτίμησή μου τα μη δηλωθέντα εισοδήματα ανέρχονται σε 25-30 δισ. ευρώ. Ανακτήσιμα είναι τα μισά», δήλωσε ο κ. Θεοχάρης και συνέχισε: «Δεν υπάρχει πανάκεια κατά της φοροδιαφυγής. Χρειάζονται πολλαπλά μέτρα, συστηματικότητα στην αντιμετώπιση».

  Σε ερώτηση για το αν αναμένεται αύξηση φορολογικών συντελεστών, ο κ. Θεοχάρης απάντησε πως δεν αποκλείεται τίποτα: «Εξετάζουμε διάφορα σενάρια. Είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα. Είμαστε σε ένα στάδιο προ-αξιολόγησης, εξετάζουμε δημοσιονομικά διάφορα σενάρια».

  «Είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε το πολιτικό κόστος», απάντησε σε ερώτηση του Παύλου Πανταζόπουλου, αναφορικά με το αν είναι έτοιμη η κυβέρνηση να το αναλάβει σε περίπτωση διαφοροποίησης του φορολογικού συντελεστή στους ελεύθερους επαγγελματίες.

  «Υπάρχει εκτεταμένη φοροδιαφυγή στους ελεύθερους επαγγελματίες, κανένας δεν το αμφισβητεί αυτό. Η συνολική φορολογική επιβάρυνση των ατομικών επιχειρήσεων πρέπει να ανέβει.», υπογράμμισε ο κ. Θεοχάρης.

  «Οι αλλαγές στο φορολογικό μοντέλο μπορούν να μας βοηθήσουν σ’ αυτή τη μάχη, αλλά δεν είναι ο μόνος τρόπος», ξεκαθάρισε.

  Για τον ΦΠΑ

  Ο κ. Θεοχάρης τόνισε πως «Ο Φ.Π.Α είναι καταρχήν μικρό μέρος της αύξησης, όταν αυξάνει ένα προϊόν την τιμή του 5% ή 10%, ο ΦΠΑ θα αυξηθεί πολύ λιγότερο σε σχέση με την μεγάλη αύξηση που θα δούμε, άρα θα χαθεί η μείωση του ΦΠΑ μέσα στο συνολικό κύμα αυξήσεων, η αύξηση των μισθών είναι η λύση και όχι η μείωση του ΦΠΑ. Αυτό που έχει σημασία σε σχέση με την φορολογική επιβάρυνση των πολιτών δεν είναι ο ΦΠΑ ή ο φόρος εισοδήματος αλλά το άθροισμα τους, κάνουμε λοιπόν μια μελέτη η οποία κατά την άποψη μου αποδεικνύει πως το άθροισμα των φόρων που πληρώνει ένα νοικοκυριό για κατανάλωση ΦΠΑ, έμμεσους φόρους και ειδικούς φόρους κατανάλωσης συν τους άμεσους φόρους έχει μια προοδευτική βάση, δηλαδή όσο ανεβαίνει το εισόδημα, ανεβαίνει και η συνολική φορολογία, άρα δεν είναι άδικο το φορολογικό σύστημα της Ελλάδας αν το δούμε συνολικά».

  Newsroom
  Newsroomhttp://refreshnews.gr/
  Ενημέρωση | Ψυχαγωγία | Στείλε μας το άρθρο σου στο [email protected]
  Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
  Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ