X
Σάββατο, 31 Μαΐου, 2025
More

    Αυξήσεις και αναδρομικά για 40.000 δημοσίους υπαλλήλους από Ιούνιο

    Αυξήσεις και αναδρομικά για 40.000 δημοσίους υπαλλήλους από Ιούνιο

    Αυξήσεις στους μισθούς τους θα δουν από την επόμενη μισθοδοσία περίπου 40.000 δημόσιοι υπάλληλοι που διατηρούσαν προσωπική διαφορά, η οποία μέχρι σήμερα «πάγωνε» τις αποδοχές τους. Με εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών Θάνου Πετραλιά, ξεμπλοκάρεται πλέον η δυνατότητα μισθολογικής προσαρμογής, με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουνίου 2024. Το συνολικό κόστος της παρέμβασης ανέρχεται σε 12 εκατ. ευρώ και ισόποσο είναι το όφελος για τους δικαιούχους.

    Η εγκύκλιος διευκρινίζει ότι η προσωπική διαφορά μπορεί να μειώνεται μέσω συμψηφισμού μόνο με αυξήσεις βασικών μισθών που οφείλονται σε μισθολογική ωρίμανση, αλλαγή κατηγορίας, αναγνώριση τίτλων σπουδών ή άλλα εσωτερικά υπηρεσιακά βήματα. Δεν συμψηφίζεται με αυξήσεις που προκύπτουν από την εναρμόνιση των μισθών του Δημοσίου με τον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα.

    Ο μηχανισμός του συμψηφισμού προβλέπει ότι η προσωπική διαφορά μειώνεται είτε κατά το 50% της αύξησης του βασικού μισθού είτε κατά το ποσό που υπερβαίνει τα 300 ευρώ – όποιο από τα δύο είναι μικρότερο. Αν η προσωπική διαφορά δεν υπερβαίνει τα 300 ευρώ, δεν υπάρχει καμία μεταβολή.

    Σύμφωνα με τα παραδείγματα που έχει επεξεργαστεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους:

    Περίπτωση 1 – Προσωπική διαφορά μικρότερη από 300 ευρώ: Όταν η προσωπική διαφορά είναι κάτω από 300€, δεν μειώνεται καθόλου, όσο κι αν αυξηθεί ο βασικός μισθός.

    Για παράδειγμα, υπάλληλος ΠΕ στο Μισθολογικό Κλιμάκιο 14 με βασικό μισθό 1.959€ και προσωπική διαφορά 250€, προάγεται στο ΜΚ 15 με νέο βασικό 2.018€. Η προσωπική διαφορά παραμένει στα 250€ και οι συνολικές αποδοχές του αυξάνονται από 2.209€ σε 2.268€.

    Περίπτωση 2 – Προσωπική διαφορά ίση με 300 ευρώ: Όταν η προσωπική διαφορά είναι ακριβώς 300€, επίσης δεν μειώνεται, ανεξάρτητα από την αύξηση του βασικού μισθού. Σε περίπτωση υπαλλήλου με βασικό 1.959€ και προσωπική διαφορά 300€, που μεταβαίνει στο ΜΚ 15 με νέο βασικό 2.018€, οι αποδοχές του αυξάνονται από 2.259€ σε 2.318€, χωρίς καμία αλλαγή στην προσωπική διαφορά.

    Περίπτωση 3 – Προσωπική διαφορά μεγαλύτερη από 300 ευρώ: Εδώ εφαρμόζεται συμψηφισμός. Αν η διαφορά υπερβαίνει τα 300€, το υπερβάλλον ποσό μπορεί να μειωθεί, μέχρι του ύψους του 50% της αύξησης του βασικού. Στην πρώτη υποπερίπτωση, υπάλληλος με προσωπική διαφορά 400€ και αύξηση βασικού κατά 59€, υπόκειται σε συμψηφισμό 29,5€, καθώς αυτό είναι μικρότερο από την υπέρβαση των 100€. Η νέα προσωπική διαφορά διαμορφώνεται στα 370,50€, με τις αποδοχές να αυξάνονται από 2.359€ σε 2.388,50€.

    Στη δεύτερη υποπερίπτωση, υπάλληλος με προσωπική διαφορά 310€ και αύξηση 59€, έχει υπέρβαση 10€, η οποία συμψηφίζεται ολόκληρη. Έτσι, η νέα προσωπική διαφορά πέφτει στα 300€ και οι αποδοχές ανεβαίνουν από 2.269€ σε 2.318€.

    Στην τρίτη υποπερίπτωση, υπάλληλος ΤΕ με βασικό μισθό 1.852€ μετατάσσεται σε ΠΕ με νέο βασικό 1.959€ – αύξηση 107€. Η προσωπική του διαφορά των 360€ υπερβαίνει τα 300€ κατά 60€, αλλά συμψηφίζεται μόνο το μικρότερο ποσό: δηλαδή το 50% της αύξησης (53,5€). Έτσι, η νέα προσωπική διαφορά γίνεται 306,50€ και οι αποδοχές αυξάνονται από 2.212€ σε 2.265,50€.

    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    spot_img

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ