Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
More

    Αυξήθηκαν οι ακάλυπτες επιταγές στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2024

    Αυξήθηκαν οι ακάλυπτες επιταγές στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2024

    Αύξηση 30% κατέγραψε σε ετήσια βάση η αξία των ακάλυπτων επιταγών στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2024.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συστήματος Αθέτησης Υποχρεώσεων του Τειρεσία, οι ακάλυπτες επιταγές που σφραγίστηκαν στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2024 ανήλθαν συνολικά σε 823 επιταγές, από 576 επιταγές στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2023.


    Η αθροιστική αξία των ακάλυπτων επιταγών στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2024 ανήλθε σε 14,5 εκατ. ευρώ.

    Παράλληλα, αύξηση καταγράφηκε στον αριθμό των απλήρωτων συναλλαγματικών στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2024 σε σύγκριση με το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2023. Οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν στις 1.182, από 1.252 στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2023.

    Ωστόσο, η αξία των απλήρωτων συναλλαγματικών στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2024 ανήλθε σε 3,2 εκατ. ευρώ και αυξήθηκε σημαντικά σε σχέση με δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2023, όταν και αθροιστικά είχαν ανέλθει στα 2 εκατ. ευρώ.


    Στο ορατό μέλλον ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές θα μειωθούν, καθώς η ΕΕ λαμβάνει μέτρα για την καταπολέμηση του προβλήματος των καθυστερήσεων πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές, με μια νέα οδηγία που προωθεί.

    Με το νέο πλαίσιο η πληρωμή επιταγών θα γίνεται εντός 30 ημερών και θα πάψουν να καταγράφονται περιπτώσεις πληρωμής επιταγών μετά από έξι ή και περισσότερους μήνες. Πρέπει να σημειωθεί πως σήμερα η ισχύουσα κοινοτική οδηγία που θεσπίσθηκε το 2015 προβλέπει προθεσμία πληρωμής 30 ημερών για συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων.

    Ωστόσο, αυτή η προθεσμία μπορεί να παραταθεί σε 60 ή περισσότερες ημέρες «εφόσον η παράταση αυτή δεν είναι κατάφωρα καταχρηστική για τον πιστωτή».

    Στην πράξη, η απουσία πραγματικής μέγιστης προθεσμίας πληρωμής και η ασάφεια του όρου «κατάφωρα καταχρηστική» που χρησιμοποιείται στην οδηγία έχουν οδηγήσει σε μια κατάσταση στην οποία επιβάλλονται συχνά προθεσμίες πληρωμής 120 ημερών και μεγαλύτερες στους μικρότερους πιστωτές.

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    Διαφήμιση με κουμπί κλεισίματοςX