X
Παρασκευή, 27 Ιουνίου, 2025
More

    Αγορά ακινήτων: Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές στις Κυκλάδες – Ποια νησιά είναι «πρωταθλητές»

    Αγορά ακινήτων: Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές στις Κυκλάδες – Ποια νησιά είναι «πρωταθλητές»

    Πάνω από 50% η μεταβολή στις τιμές ακινήτων στις Κυκλάδες από το 2018.

    Ανάμεσα στις περιοχές με τη μεγαλύτερη κινητικότητα στην αγορά κατοικίας κατατάσσονται οι Κυκλάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Spitogatos Insights. Η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών στην περιοχή σημείωσε αύξηση άνω του 50% από το 2018 έως και το πρώτο τρίμηνο του 2025, αγγίζοντας τα 3.741 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, έναντι 2.453 ευρώ/τ.μ. επτά χρόνια νωρίτερα.


    Το ύψος των τιμών στις Κυκλάδες υπερβαίνει εκείνο πολλών περιοχών της Αττικής, με σημαντικό ποσοστό των αγοραστών να προέρχεται από το εξωτερικό. Η ετήσια αύξηση για το πρώτο τρίμηνο του 2025 διαμορφώθηκε σε 6,9%, ενώ το 2024 είχε προηγηθεί άνοδος της τάξης του 14,11% σε σύγκριση με το 2023.

    Οι τιμές εμφανίζουν διακυμάνσεις ανά νησί. Στη Μύκονο η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης είναι 7.018 ευρώ/τ.μ., στην Αντίπαρο 6.263 ευρώ/τ.μ. και στη Φολέγανδρο 5.093 ευρώ/τ.μ. Οι δύο τελευταίοι προορισμοί κατέγραψαν υψηλά ποσοστά αύξησης στο πρώτο τρίμηνο του 2025, με 25,3% και 31% αντίστοιχα. Στην Κύθνο η αύξηση φτάνει το 18,3% και η μέση τιμή τα 4.000 ευρώ/τ.μ. Η Άνδρος (2.105 ευρώ/τ.μ.) και η Σύρος (2.174 ευρώ/τ.μ.) καταγράφουν τις χαμηλότερες τιμές.

    Στην αγορά οικοπέδων, η Αντίπαρος και η Σαντορίνη βρίσκονται στις πρώτες θέσεις ως προς το επίπεδο τιμών, ενώ ακολουθούν η Τήνος, η Κίμωλος και η Μήλος. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών στο πρώτο τρίμηνο του 2025 καταγράφηκαν στη Σέριφο (29,8%) και τη Φολέγανδρο (29%), ενώ άνοδο παρουσίασαν και η Σίφνος (26,8%), η Άνδρος (22,2%) και η Τήνος (21,8%).


    Ως προς την προσφορά, ο μεγαλύτερος αριθμός διαθέσιμων κατοικιών προς πώληση εντοπίζεται στην Πάρο, τη Σύρο, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και την Άνδρο. Η Σύρος και η Άνδρος παρουσιάζουν αυξημένο ενδιαφέρον, παρά το γεγονός ότι δεν βρίσκονται ανάμεσα στους πρώτους τουριστικούς προορισμούς.

    Σύμφωνα με τα δεδομένα του Spitogatos Insights, οι Κυκλάδες κατέλαβαν την έκτη θέση πανελλαδικά το πρώτο τρίμηνο του 2025 ως προς τη ζήτηση για αγορά κατοικίας από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με αύξηση 10,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024. Αλλαγές παρατηρούνται και στις προτιμήσεις των ενδιαφερομένων. Το 2021 υψηλότερη ζήτηση καταγραφόταν στην Πάρο, τη Μύκονο και τη Σύρο. Σήμερα, η σειρά κατάταξης έχει μεταβληθεί, με τη Σύρο να βρίσκεται πρώτη, ακολουθούμενη από την Πάρο, τη Σαντορίνη, τη Νάξο και την Τήνο.

    Πηγή

    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    spot_img

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ