Το κύμα ανατιμήσεων που πλήττει την αγορά διατηρεί τον πληθωρισμό στα επίπεδα του 12% για τον Ιούλιο. Τα αποκαλυπτήρια του εθνικού δείκτη τιμών καταναλωτή για τον επόμενο μήνα θα γίνουν τη Δευτέρα από την ΕΛΣΤΑΤ ενώ νέος κύκλος ανατιμήσεων έως 20% σε 600 προϊόντα έρχεται το Σεπτέμβριο.

Τα στοιχεία της Eurostat για τον εναρμονισμένο δείκτη τον Ιούλιο έδειξαν συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων, με αποτέλεσμα στο οικονομικό επιτελείο να αναμένουν με ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις για τον εθνικό δείκτη που θα κάνει η ΕΛΣΤΑΤ για τον ίδιο μήνα προσβλέποντας ότι θα υπάρξει μια πρώτη βαθιά ανάσα. Ωστόσο κρατούν μικρό καλάθι καθώς στην Ελλάδα ο τιμάριθμος τρέχει με υψηλότερες ταχύτητες σε σχέση με το μέσο όρο της Ε.Ε οπότε το κοντέρ θα γράψει πολύ πιο πάνω.

Άλλωστε μπορεί τον τρέχοντα μήνα να σημειώθηκε οριακή υποχώρηση των τιμών στα καύσιμα στον αντίποδα είχαμε υπερ- πτήσεις στην τιμή της μεγαβατώρας για το φυσικό αέριο και το ρεύμα και η επίπτωση τους θα φανεί στον γενικό δείκτη. Τα στοιχεία με τις τιμολοψίες δείχνουν άνοδο των τιμών στην ενέργεια κατά 11,5% τον Ιούλιο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Τον Ιούνιο είχαμε αύξηση 11,6%, τον Μαίο 10,5% τον Απρίλιο 9,1%, τον Μάρτιο 8%, τον Φεβρουάριο 6,3% και τον Ιανουάριο 5,5%.

Η εικόνα στο μέτωπο του πληθωρισμού αναμένεται να επιδεινωθεί καθώς από τον Σεπτέμβριο έρχεται νέα έκρηξη των τιμών σε τουλάχιστον 600 προϊόντα ευρείας κατανάλωσης. Παράγοντες από το χώρο του λιανεμπορίου κάνουν λόγο για νέους τιμοκαταλόγους που ακολουθούν τα μποφόρ της ενεργειακής κρίσης και τις ελλείψεις στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα με αποτέλεσμα σε τουλάχιστον 40 κατηγορίες προϊόντων το ποσοστό της αύξησης σε μεσοσταθμικά να ανέρχεται στο 8% με 10%. Ωστόσο θα υπάρχουν προϊόντα που θα γράψουν πολύ μεγαλύτερες αυξήσεις που θα αγγίξουν το 20%.

Στο Αυγουστιάτικο γαϊτανάκι της ακρίβειας βρίσκονται τα εξής προϊόντα: Κέτσαπ 15%, φρέσκες σαλάτες 12%, χαρτικά 3% έως 11%, παξιμάδια 10%, γιαούρτια 9%, δημητριακά, κατεψυγμένες πίτσες και σάλτσες 8%, στιγμιαίος καφές, ρόφημα σοκολάτας, ελληνικός καφές, σοκολατοειδή, μπισκότα, φρυγανιές, γάλα και προϊόντα στοματικής υγιεινής 6%, αλλαντικά 5%, μπίρες έως 5%, σαμπουάν 4% και εισαγόμενα εμφιαλωμένα νερά κατά περίπου 2%.

Προϊόντα που αυξάνονται

Τη σκυτάλη θα πάρουν οι αυξήσεις του Σεπτεμβρίου που θα φουσκώσουν τις τιμές σε κρουασάν, τσουρέκια, μαρμελάδες, κέικ σε ποσοστό έως και 20%, στα κρασιά έως 14%, στα τυριά έως 12%, στα αλκοολούχα ποτά έως 10%, στα σαπούνια, στο αλουμινόχαρτο, στα υγρά πιάτων και στα αποσμητικά έως 9%, στα ζυμαρικά, στα καθαριστικά, στα μαλακτικά ρούχων, στους χυμούς και στις οδοντόκρεμες έως 8%, στις ρυζογκοφρέτες 7%, στο ρύζι στο τσάι και στο βούτυρο 5%.

Καρότσι σούπερ μάρκετ
Ακρίβεια: Νέες αυξήσεις έως 20% σε 600 προϊόντα έρχονται τον Σεπτέμβριο 3

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση στο Πρόγραμμα Σταθερότητας έχει ψηλώσει τον πήχη για μέσο ετήσιο πληθωρισμό στο 5,6% ενώ στο κείμενο υπάρχει δεύτερο εφιαλτικό σενάριο που ανεβάζει την ταχύτητα στο 7,6% και φυσικά δεν βρίσκεται μακριά από την πραγματικότητα. Επίσης η αναθεωρημένη πρόβλεψη της Κομισιόν είναι για 8,9% φέτος από 6,3% που ήταν η αμέσως προηγούμενη και αφορά τον εναρμονισμένο που είναι χαμηλότερος από τον εθνικό.