Γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση ζάχαρης συνδέεται με διαβήτη τύπου 2, μέχρι σήμερα όμως δεν γνωρίζαμε ότι και το πολύ αλάτι «εγκυμονεί» κίνδυνο εμφάνισης της συγκεκριμένης νόσου η οποία στον σύγχρονο κόσμο μας έχει μετατραπεί σε «πανδημία».
Παρακολούθηση περισσότερων από 400.000 ατόμων
Αυτό έδειξε για πρώτη φορά μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου Τουλέιν που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό της Κλινικής Mayo «Mayo Clinic Proceedings». Συγκεκριμένα οι ερευνητές ρώτησαν περισσότερους από 400.000 ενηλίκους που είναι εγγεγραμμένοι στη μεγάλη βιοτράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου (UK Biobank) σχετικά με την πρόσληψη αλατιού που έκαναν. Μέσα σε περίοδο παρακολούθησης 11,8 ετών κατά μέσο όρο, κατεγράφησαν περισσότερες από 13.000 περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 μεταξύ των συμμετεχόντων.
Η προσθήκη αλατιού στο φαγητό ωθεί στην κατανάλωση μεγαλύτερων μερίδων
Οπως προέκυψε, συγκριτικά με τους εθελοντές που δεν κατανάλωναν ποτέ αλάτι ή το κατανάλωναν σπάνια, όσοι έτρωγαν αλάτι μερικές φορές, συχνά ή πάντα αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο κατά 13%,20% και 39% αντίστοιχα για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.
«Γνωρίζουμε ήδη ότι ο περιορισμός της κατανάλωσης αλατιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων και υπέρτασης, ωστόσο αυτή η μελέτη δείχνει για πρώτη φορά ότι αν βγάλουμε την αλατιέρα από το τραπέζι μπορούμε να προλάβουμε και την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2» ανέφερε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης δρ Λου Κι, καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Τουλέιν.
Οι πιθανές αιτίες της σύνδεσης
Απαιτούνται τώρα περαιτέρω μελέτες προκειμένου να προσδιοριστεί γιατί η υψηλή πρόσληψη αλατιού συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο ο δρ Κι πιστεύει ότι η προσθήκη αλατιού στο φαγητό ωθεί στην κατανάλωση μεγαλύτερων μερίδων, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες εμφάνισης παραγόντων κινδύνου για διαβήτη όπως η παχυσαρκία και η φλεγμονή. Μάλιστα από τη μελέτη προέκυψε συσχέτιση μεταξύ της συχνής κατανάλωσης αλατιού και μεγαλύτερου Δείκτη Μάζας Σώματος καθώς και μεγαλύτερης αναλογίας μέσης-γοφών.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, το επόμενο βήμα είναι η διεξαγωγή κλινικής δοκιμής στην οποία θα ελέγχεται η ποσότητα αλατιού που καταναλώνουν οι συμμετέχοντες και θα καταγράφεται η επίδραση της κατανάλωσης στον οργανισμό τους.
Βγάλτε την αλατιέρα από το τραπέζι… στην υγειά σας
Μέχρι να εξαχθούν τελικά αποτελέσματα ο δρ Λι συστήνει σε όλους την αναζήτηση τρόπων για μείωση της κατανάλωσης νατρίου στη διατροφή. «Δεν είναι μια δύσκολη αλλαγή αλλά μπορεί να έχει τρομερά θετική επίδραση στην υγεία» κατέληξε ο ειδικός.