Αναλυτές εκτιμούν πως η κλιμάκωση HΠΑ – Κίνας δεν περιορίζεται πια μόνο στο εμπόριο αγαθών, αλλά αγγίζει βαθύτερα επίπεδα αποσύνδεσης μεταξύ των δύο οικονομιών – από την ανταλλαγή τεχνογνωσίας μέχρι τη ρύθμιση των αγορών.
Το Πεκίνο ανεβάζει τους τόνους στην εμπορική αντιπαράθεση με την Ουάσιγκτον, απαντώντας στις νέες δασμολογικές αυξήσεις που έχει επιβάλει ο Ντόναλντ Τραμπ με ένα διαφορετικό οπλοστάσιο: περιορισμούς στις αμερικανικές υπηρεσίες και μη δασμολογικά αντίμετρα που στοχεύουν κρίσιμους τομείς της αμερικανικής παρουσίας στην Κίνα.
Παρότι ο Τραμπ έχει προχωρήσει σε δασμούς έως και 245% σε συγκεκριμένα κινεζικά αγαθά, η Κίνα δείχνει να μετατοπίζει το επίκεντρο της αντίδρασής της στον τομέα των υπηρεσιών, όπου οι ΗΠΑ παρουσιάζουν σταθερά εμπορικό πλεόνασμα τα τελευταία χρόνια. Η μετακίνηση αυτή θεωρείται στρατηγική προσπάθεια του Πεκίνου να διευρύνει το μέτωπο της εμπορικής σύγκρουσης.
Ήδη έχουν ληφθεί μέτρα κατά αμερικανικών επιχειρήσεων, με την Boeing να αποτελεί τον τελευταίο στόχο, καθώς κινεζικές αεροπορικές εταιρείες έλαβαν εντολή να σταματήσουν την παραλαβή αεροσκαφών και ανταλλακτικών από τις ΗΠΑ. Παράλληλα, περιορίζονται οι εξαγωγές σπάνιων γαιών και άλλα κρίσιμα υλικά προς τις ΗΠΑ, απαιτώντας πλέον ειδικές άδειες εξαγωγής από τις κινεζικές αρχές.
Ακόμα, εντείνονται οι πιέσεις σε αμερικανικές επιχειρήσεις με μονοπωλιακή παρουσία στην κινεζική αγορά. Εταιρείες όπως η DuPont και η Google βρίσκονται υπό αντιμονοπωλιακή έρευνα, ενώ δεκάδες αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν ήδη ενταχθεί σε «λίστα μη αξιόπιστων οντοτήτων», περιορίζοντας τη δυνατότητά τους να επενδύσουν ή να εμπορεύονται στην Κίνα.
Σημαντική είναι και η στροφή προς περιορισμούς στον τουρισμό, τη νομική και οικονομική συμβουλευτική και την εκπαίδευση. Η Κίνα μείωσε τις εισαγωγές αμερικανικών ταινιών και προειδοποίησε τους πολίτες της να αποφεύγουν να ταξιδεύουν ή να σπουδάζουν στις ΗΠΑ. Δεδομένου ότι η εκπαίδευση αντιστοιχεί στο 71% των κινεζικών δαπανών στις ΗΠΑ στον τομέα των υπηρεσιών, οι επιπτώσεις ενδέχεται να είναι ιδιαίτερα αισθητές.
Αναλυτές εκτιμούν πως η κλιμάκωση δεν περιορίζεται πια μόνο στο εμπόριο αγαθών, αλλά αγγίζει βαθύτερα επίπεδα αποσύνδεσης μεταξύ των δύο οικονομιών – από την ανταλλαγή τεχνογνωσίας μέχρι τη ρύθμιση των αγορών. Παρά την επιθετική ρητορική, το Πεκίνο δηλώνει ανοιχτό σε διαπραγματεύσεις, υπό την προϋπόθεση ότι θα διεξαχθούν «επί ίσοις όροις».
Ωστόσο, προς το παρόν, η διπλωματική γέφυρα μοιάζει πιο εύθραυστη από ποτέ.