Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024
More

  Αλλάζει το τοπίο στο ρεύμα: Καταργείται το νυχτερινό τιμολόγιο

  Αλλάζει το τοπίο στο ρεύμα: Καταργείται το νυχτερινό τιμολόγιο

  Οι ΑΠΕ αλλάζουν το τοπίο στο ηλεκτρικό ρεύμα: Τα σχέδια του υπουργείου Ενέργειας για την αντιμετώπισης της υπερπροσφοράς ηλεκτρικής ενέργειας το καλοκαίρι

  Το νυχτερινό ρεύμα σύντομα θα αποτελεί παρελθόν για την χώρα, αφού ως μέτρο καθιερώθηκε σε ένα τελείως διαφορετικό τοπίο – όταν στην ηλεκτροπαραγωγή της χώρας πρωταγωνιστούσαν οι θερμοηλεκτρικές μονάδες.


  Σήμερα ωστόσο η διεισδύση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αλλάζει τα δεδομένα: η υπεροπροσφορά ενέργειας από τις ΑΠΕ στη διάρκεια της ημέρας και η χαμηλή ζήτηση για κατανάλωση – σε συνδυασμό με την απουσία επαρκών δικτύων και συστημάτων αποθήκευσης έχει οδηγήσει τους διαχειριστές σε περικοπές με στόχο την αντοχή του εθνικού συστήματος ηλεκτρισμού.

  Για τον λόγο αυτό, το υπουργείο προσανατολίζεται τώρα στην εφαρμογή κινήτρων για μεταφορά της κατανάλωσης τις ώρες που μεγιστοποιείται η παραγωγή των ανανεώσιμων πηγών.

  Πιο αναλυτικά, οι παρεμβάσεις – που προβλέπεται να τεθούν σε εφαρμογή το φθινόπωρο – αφορούν το «νυχτερινό ρεύμα» και το πορτοκαλί τιμολόγιο, δηλαδή το δυναμικό τιμολόγιο ρεύματος που απαιτεί τη λειτουργία έξυπνου μετρητή.


  Περίπου 1,5 εκατ. οικιακοί καταναλωτές έχουν διζωνικό μετρητή κατανάλωσης – το γνωστό ως «νυχτερινό» μετρητή – που παρέχει τη δυνατότητα εφαρμογής δύο διαφορετικών τιμολογίων στη διάρκεια του 24ώρου. Το μειωμένο τιμολόγιο εφαρμόζεται από ετών κυρίως τις νυχτερινές ώρες αλλά και εποχιακά το μεσημέρι.

  Το υπουργείο σχεδιάζει τώρα ακόμη και την κατάργησή του προκειμένου να φέρει χαμηλότερες χρεώσεις μόνο στη διάρκεια της ημέρας και συγκεκριμένα στις ώρες που υπάρχει μεγαλύτερη προσφορά ενέργειας. Αυτό, ωστόσο, παραμένει για την ώρα ένα από τα διαθέσιμα σενάρια, αφού παραμένει το ενδεχόμενο να παραμείνουν και κάποιες ώρες με χαμηλότερη χρέωση το βράδυ.
  Πηγή

  Newsroom
  Newsroomhttp://refreshnews.gr/
  Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
  Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
  Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ