Σε μεταρρύθμιση του Τελωνειακού Κώδικα προχωρά το επόμενο διάστημα το οικονομικό επιτελείο με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση των διαδικασιών των τελωνείων, με σημαντικές επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί μέχρι τον Ιούνιο, με παρεμβάσεις στην λειτουργία των τελωνείων αλλά και ενσωμάτωση ευρωπαϊκών οδηγιών, οι οποίες αναμένεται να απλοποιήσουν τις διαδικασίες για πολίτες και επιχειρήσεις.
Βασικοί άξονες του νομοσχεδίου είναι η κωδικοποίηση και ο εκσυγχρονισμός των διατάξεων του τελωνειακού κώδικα, η εναρμόνιση με την ενωσιακή νομοθεσία και τις καλύτερες πρακτικές τελωνειακών διαδικασιών και ελέγχων αλλά και η καθολική ψηφιοποίηση των διαδικασιών.
Η ψηφιοποίηση θα περιλαμβάνει κατάργηση των χειρόγραφων εγγράφων με χρήση ψηφιακών υπογραφών από ελεγκτές και ελεγχόμενους, αλλά και «ηλεκτρονικά» πρόστιμα.
Αυτές οι αλλαγές στοχεύουν στη μείωση της γραφειοκρατίας και των αναγκαίων χρόνων που απαιτούνται για τους εκτελωνισμούς και τους ελέγχους, αλλά και την αύξηση της διαφάνειας και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των τελωνειακών διαδικασιών, ούτως ώστε να περιοριστούν τα φαινόμενα λαθρεμπορίου και απάτης, κάτι που θα ενισχύσει και τα δημόσια έσοδα.
Μεταρρύθμιση της Τελωνειακής Ένωσης
Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η μεταρρύθμιση των τελωνειακών διαδικασιών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Κομισιόν έχει προτείνει τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση της Τελωνειακής Ένωσης από το 1968, με βασικά στοιχεία:
- Δημιουργία του EU Customs Data Hub: Ένα κεντρικό ψηφιακό σύστημα που θα επιτρέπει την υποβολή και αποθήκευση τελωνειακών δεδομένων, προσφέροντας στις αρχές πλήρη εικόνα των εφοδιαστικών αλυσίδων.
- Απλοποίηση των διαδικασιών: Αντικατάσταση των παραδοσιακών δηλώσεων με μια πιο έξυπνη, βασισμένη στα δεδομένα προσέγγιση για την εποπτεία των εισαγωγών.
- Εισαγωγή του καθεστώτος Trust & Check: Ένα νέο σύστημα για αξιόπιστους εμπόρους, που θα επιτρέπει ταχύτερες και απλούστερες διαδικασίες.
- Αναθεώρηση του Κοινού Δασμολογίου: Εισαγωγή απλοποιημένων κατηγοριών δασμών για ορισμένες προμήθειες ηλεκτρονικού εμπορίου.
Αυτές οι μεταρρυθμίσεις αποσκοπούν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, την προστασία της εσωτερικής αγοράς και την προσαρμογή στις σύγχρονες προκλήσεις του εμπορίου, που ιδιαίτερα στην φάση του εμπορικού πολέμου την οποία διανύουμε αποκτούν μεγαλύτερη βαρύτητα.
Πώς επηρεάζονται οι επιχειρήσεις
Η νέα «φιλοσοφία» που προωθεί το ΥΠΟΙΚ για την λειτουργία των τελωνείων αναμένεται να έχουν πολλαπλές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις.
Κατά πρώτον, η ψηφιοποίηση των διαδικασιών θα μειώσει τον χρόνο και το κόστος των τελωνειακών συναλλαγών ενώ θα μειωθούν οι ευκαιρίες για απάτες και φοροδιαφυγή.
Επιπλέον, τα νέα πρότυπα που θα εφαρμοστούν θα απαιτήσουν από τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται διεθνώς να επενδύσουν σε ψηφιακές υποδομές και να εκπαιδεύσουν το προσωπικό τους για να συμμορφωθούν με το ανανεωμένο πλαίσιο..
Τέλος, απώτατος στόχος του νομοσχεδίου, είναι πως μέσω της απλοποίησης και της ταχύτερης διεκπεραίωσης των διαδικασιών θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές.