Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024
More

    Αλλάζουν όλα στον ΟΑΕΔ, ακόμα και το όνομά του

    Ριζικές αλλαγές στον ΟΑΕΔ που αλλάζει μέχρι και όνομα φέρνει το σχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

    Όλα αλλάζουν με το νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά» που παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης. Μέσα στις αλλαγές αυτές και το όνομα του ΟΑΕΔ που γίνεται ΔΥΠΑ. Από Οργανισμός Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού δηλαδή σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης.

    Σύμφωνα με τον υπουργό δεν πρόκειται απλά για μεταρρύθμιση του ΟΑΕΔ αλλά για μια προσπάθεια ο οργανισμός να μετατραπεί «από παγίδα ανεργίας σε μηχανισμό που δίνει χρήσιμα μεν, αλλά όχι αρκετά επιδόματα ανεργίας, σε μοχλό ώστε και η ανεργία να περιοριστεί και οι άνεργοι να βρίσκουν την εργασία που επιθυμούσαν».

    Πώς θα συμβεί αυτό; Με μια σειρά παρεμβάσουν που ξεκινούν από τη λειτουργία του Οργανισμού, περνούν μέσα από τον τρόπο λειτουργίας του Μητρώου Ανέργων και φτάνουν έως το σύστημα κατάρτισης και δεξιοτήτων.

    Επίδομα Ανεργίας

    • Το επίδομα ανεργιας πλέον θα χορηγείται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, θα διακόπτεται όμως μετά από τρεις αρνήσεις προσφερόμενων θέσεων εργασίας αλλά και μετά την άρνηση προγραμμάτων κατάρτισης. Η διακοπή θα ακολουθείται και από διαγραφή από τα μητρώα για δύο χρόνια.
    • Θα χορηγείται μειωμένο κατά 50% ως επίδομα εργασίας για κάποιον που βρίσκει εργασία κατά το διάστημα επιδότησης. Το επίδομα αυτό θα δίδεται για το χρονικό διάστημα που ισχύει – ακόμη – η επιδότηση.
    • Οι προϋποθέσεις χορήγησης δεν θα αλλάξουν για το επίδομα μακροχρόνια ανέργων, ενώ δεν θα θεσπιστούν εισοδηματικά κριτήρια για επιδόματα ανεργίας.
    • Μπαίνουν εισοδηματικά κριτήρια για την παραμονή στο μητρώο των ανέργων αντίστοιχα με όσα ισχήυον και για το επίδομα θέρμανσης. Οι διαγραφέντες δεν θα δικαιούνται μια σειρά παροχών που προβλέπονται για τους ανέργους.

    Μπόνους σε ανέργους που καταρτίζουν «Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης»

    Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και η θέσπιση ψηφιακής κάρτας ανέργων αλλά και μπόνους στους μακροχρόνια ανέργους που βρίσκουν δουλειά. Μπόνους όμως 300 ευρώ προβλέπεται και για τους μακροχρόνια ανέργους (πάνω από 5 χρόνια) που καταρτίζουν Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης σε συνεργασία με τους εργασιακούς συμβούλους.

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ