Την ανάγκη να δυναμώσουν ακόμα περισσότερο τον αγώνα τους προκειμένου να πετύχουν την κατάργηση ή τροποποίηση του επίμαχου νομοσχεδίου που απειλεί με υποβάθμιση και οριστικό κλείσιμο το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας, εξέφρασαν με τη πολυμελή παρουσία τους και την κατάληψη του Δικαστικού Μεγάρου Αμαλιάδας τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου της περιοχής, οι δικαστικοί υπάλληλοι καθώς και η δημοτική αρχή.
Ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας, Μανώλης Μπιρμπίλης σε μια μακροσκελή ανακοίνωση εξηγεί τους λόγους που μέλη του ΔΣΑ προχώρησαν στην κατάληψη του Πρωτοδικείου καθώς και το τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση που περάσει το μέτρο της μεταρρύθμισης .
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Εδώ και 3-4 τουλάχιστον χρόνια ο δικηγορικός κόσμος είχαμε γίνει δέκτες κάποιων πληροφοριών ότι λόγω αναληφθεισών μνημονιακών «μεταρρυθμιστικών» υποχρεώσεων της Χώρας μας επίκειται αναμόρφωση του δικαστικού Χάρτη της Επικράτειας, στη βάση του σχεδίου «Καλλικράτης» των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δηλαδή στη βάση των συγχωνεύσεων και καταργήσεων δικαστικών σχηματισμών (δικαστηρίων). Είχαμε ήδη νωρίτερα, από το έτος 2012, βιώσει την εμπειρία τέτοιων «μεταρρυθμίσεων», όταν με το ΠΔ 110/2012 συγχωνεύθηκαν/καταργήθηκαν τα μισά Ειρηνοδικεία της χώρας, που από 301 περιορίστηκαν σε 154.
Η δικαιολογητική βάση της φημολογούμενης «μεταρρύθμισης» του δικαστικού χάρτη της χώρας φερόταν να είναι η βελτίωση της ποιότητας και της ταχύτητας στην απονομή της Δικαιοσύνης και ο εξορθολογισμός των δαπανών. Στόχοι ψευδεπίγραφοι και βαρύγδουποι που πολλές φορές έχουμε διαπιστώσει ότι προτάσσονται από τις κυβερνήσεις κατά την ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών στο χώρο της Δικαιοσύνης, αλλά που δυστυχώς σχεδόν ποτέ δεν υπηρετούνται από τα τελικά ψηφιζόμενα νομοθετήματα.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αμαλιάδας έχει εδώ και πολύ καιρό εκφράσει τις έντονες ανησυχίες του σχετικά με τη διαφαινόμενη και προωθούμενη υποβάθμιση και κατάργηση του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας. Έχει έγκαιρα χτυπήσει το καμπανάκι της επιφυλακής και έχει θέσει άπαντες προ των ευθυνών τους. Πολιτευόμενους, αιρετούς, φορείς, πολίτες, την τοπική κοινωνία ολόκληρη.
Oι φόβοι μας επαληθεύτηκαν και η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο για την Αναμόρφωση του Δικαστικού Χάρτη της Χώρας, σύμφωνα με το οποίο και κατά τις πληροφορίες που το ίδιο το Υπουργείο Δικαιοσύνης διαρρέει, καταργείται το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας, μετατρεπόμενο σε περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Ηλείας (Πύργου) και καταργούνται τα Ειρηνοδικεία Αμαλιάδας, Γαστούνης και Μυρτουντίων (Λεχαινών). Το ίδιο ισχύει και για άλλους νομούς της χώρας όπου υπάρχουν περισσότερα του ενός Πρωτοδικεία, με κάποιες ελάχιστες ενδεχομένως εξαιρέσεις.
Πρόκειται για τραγική εξέλιξη και μετατροπή του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας σε μικρό περιφερειακό δικαστικό σχηματισμό β διαλογής. Η πρόσβαση 80.000 χιλιάδων πολιτών του νομού μας στη Δικαιοσύνη θα γίνει πολύ πιο δύσκολη και πολύ πιο δαπανηρή.
Η απονομή της Δικαιοσύνης για όλο το νομό Ηλείας θα καταστεί περισσότερο χρονοβόρα και λιγότερο ποιοτική, καθόσον είναι βέβαιο ότι το Πρωτοδικείο του Πύργου δεν μπορεί να απορροφήσει επαρκώς και χωρίς σοβαρό κόστος τον μεγάλο όγκο δουλειάς που επί δεκαετίες υπηρετεί με εξακριβωμένη και πανθομολογούμενη επάρκεια και ταχύτητα το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας για τον μισό (βόρειο) νομό Ηλείας. Εάν ο στόχος της Κυβέρνσης είναι η επιτάχυνση της Δικαιοσύνης και η μείωση του κόστους αυτής, η στοιχειώδης λογική επιτάσσει, όχι την υποβάθμιση αλλά την αναβάθμιση ενός πρότυπου δικαστικού σχηματισμού για την Δικαιοσύνη και την κοινωνία, όπως του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας. Η υποβάθμιση και ο κατακερματισμός ενός υγιούς Πρωτοδικείου, όπως της Αμαλιάδας, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια όχι στην επιτάχυνση αλλά στην επιβράδυνση των ρυθμών απόδοσης της Δικαιοσύνης και στην τεράστια αύξηση του κόστους πρόσβασης σε αυτή αλλά και της εν γένει λειτουργίας της στον νομό Ηλείας.
Το πλήγμα για την πόλη της Αμαλιάδας, το Δήμο Ήλιδας και ολόκληρη τη βόρεια Ηλεία θα είναι ανεπανόρθωτο.
Το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας ιδρύθηκε με τεράστιους αγώνες πριν από 80 ακριβώς χρόνια και αποτέλεσε όλες αυτές τις δεκαετίες το σημαντικότερο πόλο οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και αστικής ανάπτυξης της περιοχής.
Χωρίς υπερβολή, η κατάργησή του ισοδυναμεί με πισωγύρισμα ενός αιώνα, υποβαθμίζοντας και μετατρέποντας τον Δήμο Ήλιδας και την βόρεια Ηλεία σε άγονη περιφέρεια, που θα διώχνει τα παιδιά μας από τον τόπο τους.
Όλος ο νομός Ηλείας έχει δεχθεί τα τελευταία χρόνια οδυνηρά πλήγματα. Τόσο από φυσικές αιτίες και καταστροφές (σεισμούς, πυρκαγιές, πλημμύρες) όσο και από πολιτικές επιλογές. Αποκόπηκε πλήρως από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αποδυναμώθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό τα Νοσοκομεία του νομού και κυρίως το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας, ενώ και οι υπόλοιπες υποδομές του νομού βρίσκονται σε τραγική κατάσταση.
Ο νομός μας σε μια σειρά από δείκτες, που σχετίζονται με την ανάπτυξη και την ευημερία ενός τόπου παρουσιάζει ιδιαίτερα χαμηλές τιμές σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο και βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης μεταξύ των ΠΕ της χώρας. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ αντιστοιχεί στο 67% του εθνικού μέσου όρου και στο 36% του μέσου όρου της ΕΕ, κατατάσσοντας την Ηλεία στις χαμηλότερες θέσεις (42η) ανάμεσα στις ΠΕ της χώρας.
Ο πληθυσμός της Ηλείας με βάση την απογραφή του 2021 ανέρχεται σε 149.350 κατοίκους έχοντας υποστεί την τελευταία δεκαετία μια δραματική μείωση κατά 10.000 κατοίκους, δηλαδή το 6,2% του πληθυσμού της. Η μείωση αυτή είναι διπλάσια από την μείωση του γενικού πληθυσμού της χώρας (3,2%), αποδεικνύοντας την υποβάθμιση και εγκατάλειψη του νομού μας.
Ενώ, λοιπόν, ισχύουν όλα τα παραπάνω και οι κυβερνώντες τα γνωρίζουν πολύ καλά, το επερχόμενο νομοσχέδιο έρχεται να βυθίσει ολόκληρο το Νομό σε βαθύτερη υπανάπτυξη και το βόρειο τμήμα αυτού σε ένα αδιέξοδο αντιαναπτυξιακό τέλμα. Και μάλιστα προς βλάβη της απονομής της Δικαιοσύνης, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι όλοι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της Χώρας, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αλλά και οι δικαστικοί υπάλληλοι έχουν ήδη εκφράσει την εντονότατη αντίθεσή τους στο κυβερνητικό σχέδιο για τον αποκαλούμενο νέο δικαστικό χάρτη. Αντί να εισακούγονται όμως οι φυσικοί λειτουργοί της απονομής της Δικαιοσύνης (Δικαστές, δικηγόροι, δικαστικοί υπάλληλοι), η Κυβέρνηση προτιμά να συζητά και να λαμβάνει υπόψιν της για τα θέματα της Δικαιοσύνης την Παγκόσμια Τράπεζα. Έγινε εξάλλου γνωστό ότι συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις της Χώρας μας από το Ταμείο Ανάκαμψης συνδέονται ακριβώς με την ψήφιση νόμου για μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αμαλιάδας, όπως και άλλοι περιφερειακοί δικηγορικοί σύλλογοι που αντιμετωπίζουν τον ίδιο κίνδυνο βρίσκεται εδώ και πάνω από ένα μήνα σε διαδικασία σοβαρών κινητοποιήσεων. Καθολική αποχή από τα καθήκοντά μας, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, ψηφίσματα, συναντήσεις με βουλευτές της συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, διήμερη συμβολική κατάληψη του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας, συνεντεύξεις στον τοπικό Τύπο και ΜΜΕ. Οι τοπικές κοινωνίες στο νομό Ηλείας και σε άλλους νομούς της χώρας που αντιμετωπίζουν τον ίδιο κίνδυνο βρίσκονται σε αναβρασμό και ανησυχία.
Αναμένουμε τις επόμενες ημέρες από την Κυβέρνηση την επίσημη κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου προς διαβούλευση.
Έστω και τώρα, έστω και «στο παρά ένα» πρέπει να γίνει κατανοητό από τους ιθύνοντες ότι οι συγκεκριμένες επιλογές είναι «εγκληματικές» από κάθε πλευρά και δεν πρέπει να αποτελέσουν περιεχόμενο του επικείμενου νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη της χώρας.
Είμαστε αποφασισμένοι και θα είμαστε δυναμικά παρόντες για να τους «βοηθήσουμε» να το κατανοήσουν.»