Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024
More

  Αμφίπολη:Η Ολυμπιάδα, οι Τημενίδες και τ’ άλλα σενάρια

  Αμφίπολη

  Είναι οικογενειακός ο τάφος; της Αμφίπολης; Ανήκει στον οίκο των Τημενιδών, με μέλη τον Μ. Αλέξανδρο και τον Φίλιππο; Ανήκουν στην Ολυμπιάδα τα οστά της γυναίκας;

  Είναι μέλη της ίδιας οικογένειας οι πέντε σκελετοί που βρέθηκαν στην Αμφίπολη; Ανήκουν στον οίκο των Τημενιδών; Ταυτίζονται τα οστά της ηλικιωμένης γυναίκας με το πρόσωπο της Ολυμπιάδας, μητέρας του Μ. Αλεξάνδρου;

  Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που εγείρουν τα συμπεράσματα της μελέτης των σκελετικών καταλοίπων του ταφικού μνημείου στο λόφο Καστά της Αμφίπολης όπου βρέθηκαν πέντε νεκροί.

  Είναι πιθανό το ενδεχόμενο της συγγένειας;

  «Ηταν συνήθεια να κάνουν οι κατιόντες τάφους δίπλα στους τάφους των συγγενών τους;» έχει ρωτήσει το TheTOC.gr την ομότιμη καθηγήτρια Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Στέλλα Δρούγου, φοιτήτρια του Μανόλη Ανδρόνικου, η οποία συμμετείχε το 1977 στη «χρυσή ανακάλυψη» του τάφου του Φιλίππου Β΄στη Βεργίνα. «Βεβαίως», είναι η απάντησή της. Με ποικίλες αιτίες και αφορμές».

  Το ενδεχόμενο της συγγένειας, ως εκ τούτου, είναι πιθανό για τους πέντε «ενοίκους» του τάφου. Από τους πέντε σκελετούς που ερευνήθηκαν προέκυψε ότι ανήκουν σε μια γυναίκα άνω των 60 ετών, δυο άντρες (35 με 45 ετών), ένα βρέφος και μια ανδρική καύση από την οποία σώζονται λίγα στοιχεία.

  Το επικρατέστερο, μέχρι σήμερα, σενάριο της Ολυμπιάδας

  Η ραδιοχρονολόγηση με άνθρακα 14, επίσης, και άλλες εξετάσεις θα αποδείξουν αν ο σκελετός της ηλικιωμένης γυναίκας ανήκει σε γυναίκα που έζησε την εποχή που έζησε και η Ολυμπιάδα. Οι ιστορικές πηγές λένε ότι η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου έχει ταφεί μακριά από την Αμφίπολη, στην Πύδνα. Σε ύστερη εποχή ενδεχομένως τα οστά της να έχουν μεταφερθεί τα οστά της στο λόφο Καστά.

  Τα επιχειρήματα που επιστρατεύονται υπέρ του προσώπου της Ολυμπιάδας στην περίπτωση της ηλικιωμένης γυναίκας είναι ότι ένας τάφος περίτεχνος, με λιοντάρι στην κορυφή, όπως έχει υποστηρίξει η ανασκαφική ομάδα, «κρύβει» μάλλον εντός του, πολέμαρχο. Η Ολυμπιάδα ήταν δυο φορές αρχηγός στρατού, μια των Μολλοσών (από τους οποίους καταγόταν) και μια των Μακεδόνων λόγω του γάμου της με τον Φίλιππο Β. Κινήθηκε εναντίον του Κάσσανδρου ως αρχηγός των Μακεδόνων και ήταν επικεφαλής του ηπειρωτικού στρατού όταν έπρεπε να τον αντιμετωπίσει για να ενισχύσει τη θέση του μικρού τότε Αλέξανδρου. Η Ολυμπιάδα, στην οποία θα μπορούσε να αποδοθεί ο σκελετός, ήταν μία βασίλισσα δυναμική, με άποψη και παρέμβαση στις πολιτικές και στρατιωτικές υποθέσεις της εποχής της.

  Οι «ένοικοι» του τάφου ανήκουν στον οίκο των Τημενιδών;

  Επίσης, στοιχεία του τάφου παραπέμπουν στους Καβείρους -η Ολυμπιάδα ήταν ιέρεια των Καβείρων αλλά και η απεικόνιση της Περσεφόνης στο ψηφιδωτό δάπεδο του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης παραπέμπει στον οίκο των Τημενιδών, στον οποίον ανήκουν ο Φίλιππος Β΄, ο Μέγας Αλέξανδρος και η Ολυμπιάδα. Πρόκειται για υποθέσεις εργασίας οι οποίες μένει να τεκμηριωθούν με επιστημονικά στοιχεία.

  Η αναμόχλευση των οστών και οι τυμβωρύχοι

  Η αναμόχλευση των οστών οφείλεται, σύμφωνα με την διεπιστημονική ομάδα που ερεύνησε το υλικό (των Πανεπιστημίων Αριστοτελείου και Δημοκριτείου), σε δραστηριότητα τυμβωρύχων. Κι όσο για τη συνύπαρξη του βρέφους, των δυο ανδρών και της ανδρικής καύσης δίπλα στην ηλικιωμένη, θα ακούσουμε πολλά σενάρια ακόμα. Αλλωστε τα παιδιά του Κάσσανδρου και της Θεσσαλονίκης (ετεροθαλή αδερφή του Μ. Αλέξανδρου) ήταν εγγόνια της Ολυμπιάδας. Και όπως αναφέρουν ιστορικές πηγές αλληλοσκοτώθηκαν.

  Οι εξετάσεις DNA θα δώσουν στοιχεία για τους σκελετούς και θα επιβεβαιώσουν ή θα διαψεύσουν την εκτίμηση αρχαιολόγων ότι πρόκειται για οικογενειακό τάφο. Πιο περίπλοκ προβλέπεται να είναι η διαδικασία για τον καμένο νεκρό. Ωστόσο εκτιμάται ότι ενδεχομένως αυτός να είναι και ο πρώτος νεκρός του τάφου, καθώς μετά τον 2ο – 3ο αιώνα είχε σταματήσει η καύση νεκρών.

  [ad id=”5586″]

  Newsroom
  Newsroomhttps://refreshnews.gr/
  Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
  Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
  Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική
  spot_img

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  RefreshNews