X
Τρίτη, 8 Απριλίου, 2025
More

    Ανάγκη για συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα βλέπει το ΔΝΤ – Πιερρακάκης: Επιβεβαιώνεται η δυναμική της ελληνικής οικονομίας

    Ανάγκη για συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα βλέπει το ΔΝΤ – Πιερρακάκης: Επιβεβαιώνεται η δυναμική της ελληνικής οικονομίας

    Τι αναφέρει η ετήσια έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα.

    Στην ανάγκη για συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην ελληνική οικονομία, διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων και στοχευμένες δημόσιες επενδύσεις, αναφέρεται η ετήσια έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα που δόθηκε σήμερα Δευτέρα στη δημοσιότητα. Η έκθεση σκιαγραφεί ένα θετικό μακροοικονομικό τοπίο για τη χώρα. Με σταθερή αναπτυξιακή δυναμική, ενισχυμένο τραπεζικό σύστημα και σημαντική πρόοδο στη δημοσιονομική προσαρμογή.


    Σύμφωνα με την έκθεση που εγκρίθηκε από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η ελληνική οικονομία συνεχίζει την ισχυρή της αναπτυξιακή πορεία, με το ΑΕΠ να προβλέπεται ότι θα αυξηθεί κατά 2,1% μέσα στο 2025. Οι επενδύσεις, που ενισχύονται κυρίως από έργα χρηματοδοτούμενα μέσω του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ (NextGenerationEU), παραμένουν ο κύριος μοχλός ανάπτυξης, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση διατηρεί τη δυναμική της χάρη στη θετική πορεία της απασχόλησης και των εισοδημάτων.

    Το ΔΝΤ αναμένει σταθεροποίηση των διεθνών τιμών ενέργειας, γεγονός που θα επιτρέψει τη συνέχιση της πτωτικής τάσης του συνολικού πληθωρισμού, αν και ο δομικός πληθωρισμός θα επιμείνει περισσότερο λόγω της αύξησης στις τιμές υπηρεσιών και στους μισθούς.

    Το τραπεζικό σύστημα εμφανίζει αυξημένη ανθεκτικότητα, με σημαντική βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού και μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 3%. Οι τράπεζες διατηρούν υψηλή κερδοφορία, ενώ ενισχύουν περαιτέρω τη φερεγγυότητά τους μέσω έκδοσης κεφαλαιακών τίτλων. Οι κίνδυνοι ρευστότητας και χρηματοδότησης έχουν μειωθεί σημαντικά, με επαρκή περιθώρια ασφαλείας που υπερβαίνουν τις κανονιστικές απαιτήσεις της ΕΕ.


    Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη είναι ισορροπημένοι, ενώ αυτοί που σχετίζονται με τον πληθωρισμό παραμένουν ανοδικοί. Πιθανά αρνητικά σενάρια περιλαμβάνουν την επιβράδυνση της ανάπτυξης σε βασικές χώρες της Ευρωζώνης, την κλιμάκωση γεωπολιτικών εντάσεων και την αβεβαιότητα γύρω από τη διεθνή οικονομική πολιτική. Η επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω τις αναπτυξιακές προοπτικές.

    Το Εκτελεστικό Συμβούλιο επαίνεσε την Ελλάδα για την εντυπωσιακή πρόοδο στην ανάκαμψη της οικονομίας και τη σημαντική μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ, παρά το γεγονός ότι αυτό παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Τόνισε την ανάγκη διαμόρφωσης ενός ορθού μείγματος πολιτικών και την υλοποίηση φιλόδοξων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα ενόψει της σταδιακής απεξάρτησης από τα κονδύλια του NextGenerationEU.

    Οι διευθυντές επαίνεσαν τις επιδόσεις στον τομέα της δημοσιονομικής προσαρμογής, αποδίδοντας μέρος της επιτυχίας στις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Υπογράμμισαν τη σημασία διατήρησης πρωτογενών πλεονασμάτων άνω του 2% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, κάτι που θα ενισχύσει τη βιωσιμότητα του χρέους και θα δημιουργήσει δημοσιονομικά αποθέματα έναντι μελλοντικών κρίσεων.


    Το ΔΝΤ πρότεινε επίσης την προτεραιοποίηση των δημόσιων επενδύσεων για τη στήριξη της πράσινης μετάβασης και της ενεργειακής ασφάλειας, τη βελτίωση της αποδοτικότητας των κοινωνικών δαπανών και τη συγκράτηση κόστους σε συντάξεις και μισθούς στο Δημόσιο.

    Στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων, το Ταμείο ενθάρρυνε περαιτέρω δράσεις για την αντιμετώπιση εμποδίων στην προσφορά, την αύξηση της συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό (ιδίως των γυναικών) και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων. Παράλληλα, ζήτησε τη μείωση της γραφειοκρατίας και την άρση εμποδίων εισόδου για τις επιχειρήσεις, ιδίως στον τομέα των υπηρεσιών, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η παραγωγικότητα.

    Το ΔΝΤ χαιρέτισε την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις της δικαιοσύνης και τόνισε τη σημασία τους για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και την ενίσχυση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης.


    Τέλος, αναγνωρίστηκε η ενισχυμένη ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα, επισημαίνοντας ωστόσο την ανάγκη συνεχούς παρακολούθησης των κινδύνων από την ταχεία πιστωτική επέκταση. Οι τρέχουσες υψηλές τραπεζικές κερδοφορίες, σύμφωνα με το Ταμείο, θα πρέπει να αξιοποιηθούν πρωτίστως για την ενίσχυση των κεφαλαιακών αποθεμάτων των τραπεζών και της ικανότητάς τους να απορροφούν ζημιές.

    Τι δήλωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

    Σχετικά με την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

    «Σε μια περίοδο διεθνών ανατροπών, η έκθεση που δημοσίευσε πριν από λίγο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ελλάδα επιβεβαιώνει τη θετική δυναμική της ελληνικής οικονομίας, αναδεικνύει τη χώρα σε παράγοντα σταθερότητας και τονίζει τη διαρκή πρόοδό της. Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ καταγράφει τη σημαντική οικονομική πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα και αναγνωρίζει ότι οι οικονομικές της προοπτικές παραμένουν ευνοϊκές. Με βασικό μοχλό τις επενδύσεις, το πραγματικό ΑΕΠ διατηρεί την ανοδική του πορεία.Η συνέχεια στην αποκλιμάκωση της ανεργίας στη διετία 2025-2026, σε συνδυασμό με τη μείωση του πληθωρισμού και την ενίσχυση των εισοδημάτων, αναμένεται να δώσουν συνέχεια στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου. Σημαντική πρόοδος καταγράφεται και στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με θετική επίπτωση στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα που ανακάμπτει ταχύτατα και ισχυροποιείται. Το Ταμείο αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη δημοσιονομική εξυγίανση ως προϊόν της ισχυρής ανάπτυξης, της μείωσης της φοροδιαφυγής και της μεταρρύθμισης του κράτους που υλοποιούμε αταλάντευτα από το 2019. Θα τηρήσουμε στο ακέραιο τη δέσμευσή μας για δημοσιονομική σταθερότητα. Ταυτόχρονα, η ανάλυση του Ταμείου αναδεικνύει περιοχές στις οποίες υπάρχει περιθώριο περαιτέρω προόδου, όπως η αύξηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας, των επενδύσεων και της παραγωγικότητας. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να υλοποιεί με αποφασιστικότητα μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν τις επιδόσεις της χώρας μας στους κρίσιμους αυτούς τομείς. Συνολικά, η οικονομική πολιτική θα κινηθεί με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, ώστε να πετύχουμε ακόμα περισσότερα για τη χώρα, με τελικό στόχο τη σταθερή βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ελληνίδων και των Ελλήνων μέσα από την πραγματική σύγκλιση».

    Πηγή

    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    spot_img

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ