Μία έρευνα στον αρχαιολογικό χώρο Rašaška, στο ανατολικό τμήμα της Κροατίας, αποκάλυψε έναν τάφο με μια ασυνήθιστη ταφική πρακτική. Σε ένα στρώμα κάτω από το δάπεδο της εκκλησίας, ανακαλύφθηκε ένας ενδιαφέρων τύμβος, ο οποίος χαρακτηρίστηκε με την ένδειξη 157, κατά μήκος του νότιου τείχους.
Τάφος – βαμπίρ
Τα λείψανα του νεκρού είχαν μετακινηθεί σκόπιμα, ενώ βρέθηκαν δύο πέτρες στο κεφάλι και τα πόδια του.
Η ανακάλυψη μπορεί να μαρτυρά μια ταφή βρικόλακα, όπως επαληθεύει και η ανθρωπολογική ανάλυση του σκελετού.
Μελετητές αποκάλυψαν πως, η ανακάλυψη μίας ασυνήθιστης ταφής «βρικόλακα» στην Κροατία, τονίζει την μακροβιότητα των αντιλήψεων αυτών στην ανατολική, μεσαιωνική Ευρώπη.
Σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείο στο Live Science, η Nataša Šarkić, μία ανεξάρτητη αρχαιολόγος που μελέτησε το εύρημα δήλωσε: «Είναι γνωστό πως, σε πολλές Σλαβικές χώρες, εξακολουθούσε να επικρατεί η πίστη στα κακά πνεύματα, ακόμη και μετά τη διάδοση του Χριστιανισμού. Η πίστη στα βαμπίρ, υπήρξε αδιαμφισβήτητα, πολύ διαδεδομένη».
Η επιστημονική μελέτη, δημοσιεύτηκε στα πρακτικά του συνεδρίου με τίτλο «Στρατιωτικά Τάγματα και η Πολιτιστική τους Κληρονομιά» (“Military Orders and Their Heritage.”)
Η μελέτη ρίχνει φως στα πιθανά αίτια των μετά τον θάνατο παρεμβάσεων, υποδηλώνοντας ότι, η ταφή μπορεί να μαρτυρά την κοινωνική θέση του νεκρού ή τον φόβο να γίνει βρικόλακας.
Ο σκελετός είχε αποκεφαλιστεί
Το επίκεντρο της έρευνας, ήταν ο Τύμβος 157, όπου αρχικά οι ερευνητές είχαν παρατηρήσει μεγάλες πέτρες που έμοιαζαν να είχαν πέσει από κοντινό τοίχο. Ωστόσο, η ανάλυσή τους, οδήγησε σε μια σοκαριστική αποκάλυψη:
Ο σκελετός είχε αποκεφαλιστεί, ενώ το κρανίο είχε αποτεθεί σε ξεχωριστό σημείο από τα οστά του σώματος. Περαιτέρω ανάλυση των λειψάνων, επιβεβαίωσε ότι το σώμα ανήκε σε άνδρα και έδειχνε πως είχε στρεβλωθεί σκόπιμα μετά τον θάνατό του, με αποτέλεσμα, ο κορμός να έχει κατεύθυνση προς τα κάτω και τα υπόλοιπα μέρη του σώματος, προς τα επάνω.
Η ανθρωπολογική ανάλυση αποκάλυψε πως, το άτομο ήταν ένας άνδρας μεταξύ 40 και 50 ετών. Είχε σημάδια από βαριά σωματική εργασία στη σπονδυλική του στήλη και τα κάτω άκρα.
Θεραπευμένα τραύματα στον σκελετό του, υποδηλώνουν πως ο άνδρας έζησε βίαιη ζωή και, η πιο πρόσφατη ανάλυση, αποκάλυψε πως τελικά υπέκυψε στα τραύματα που έφερε στο κρανίο του.
“Ένα άτομο κοινωνικά αποκλίνον”
Η ασυνήθιστη ταφή υποδηλώνει ότι το άτομο είχε «παρεκκλίνουσα κοινωνική συμπεριφορά», κάτι που δημιουργούσε φόβους πως μπορεί ν’ αναστηθεί, εξηγούν οι ερευνητές.
«Ο αρχαιολογικός χώρος Račeša ανακαλύφθηκε μετά από συστηματική έρευνα πεδίου του ευρύτερου οικισμού Bobare, το 2011.
Ο χώρος Račeša ανήκε αρχικά στους Ναΐτες Ιππότες, μετά στην Τάξη των Ιπποτών του Νοσοκομείου του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ και τελικά, περιήλθε στην τοπική αριστοκρατία, σύμφωνα με ιστορικές πηγές από τον 13ο και τον 16ο αιώνα», αναφέρει η μελέτη.
Βάσει της τοποθεσίας και του σχηματισμού του εδάφους, όλα δηλώνουν ότι ήταν οχυρό. Έρευνες όμως δείχνουν την παρουσία ενός ιερού αντικειμένου. Από το 2012 έως το 2023, οι αρχαιολογικές μελέτες έχουν αποκαλύψει ένα αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα που περιλαμβάνει 181 ταφές με λείψανα και σημαντικό αριθμό από μετατοπισμένα οστά.
Κανονικά, οι νεκροί τοποθετούνταν ανάσκελα με ανατολικό ή δυτικό προσανατολισμό, με τα χέρια σταυρωμένα στους μηρούς, στο στομάχι ή απλωμένα κατά μήκος του κορμού. Σε πολλούς τύμβους, ανακαλύφθηκαν μόνο μικρά θραύσματα από τα προσωπικά τους κοσμήματα.
Ανάλυση με ραδιενεργό άνθρακα 14, έδειξε ότι, οι περισσότεροι τύμβοι ανάγονται στον 15ο και τον 16ο αιώνα.