Στην ανακοίνωση ενός ακόμα πακέτου μέτρων στήριξης επιχειρήσεων, επαγγελματιών και οργιζόμενων οδηγείται η κυβέρνηση εξαιτίας του παρατεταμένου lockdown.
Η διάψευση των προσδοκιών ότι θα μπορούσε να υπάρξει σταδιακό άνοιγμα της αγοράς εντός Μαρτίου, φέρνει την επέκταση των μέτρων στήριξης, οδηγώντας τον συνολικό λογαριασμό πάνω από τα 11,6 δισ. ευρώ.
Θεωρείται δεδομένο ότι η οικονομία θα χρειαστεί τουλάχιστον ακόμα ένα πακέτο μέτρο στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζομένους, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα. Το πακέτο μέτρων εκτός των παραδοσιακών εργαλείων στήριξης και ειδικά προγράμματα παροχής ρευστότητας στην εστίαση και τον τουρισμό.
Ειδικότερα το πακέτο του Απριλίου θα προβλέπει:
– Διατήρηση για ακόμα ένα μήνα του μέτρου της απαλλαγής από τα ενοίκια για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές, με την αποζημίωση των ιδιοκτητών να φτάνει το 80%. Για τις πληττόμενες επιχειρήσεις θα ισχύσει η έκπτωση του 40% με την αναπλήρωση του 50% της ζημιάς του ιδιοκτήτη. Η έκπτωση θα αφορά και τα μισθώματα για πρώτη κατοικία η φοιτητική στέγη για εργαζόμενους που θα είναι σε αναστολή.
– Καταβολή του αναλογικού επιδόματος των 534 ευρώ το μήνα στους εργαζόμενους σε αναστολή σε κλειστές και σε πληττόμενες επιχειρήσεις με κάλυψη από το δημόσιο των ασφαλιστικών εισφορών
– Επέκταση του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»
– Παράταση των επιδομάτων ανεργίας
– Αναστολή πληρωμής των δόσεων ρυθμίσεων για οφειλές στην εφορία και τα ελεγκτικά κέντρα καθώς και για τις ασφαλιστικές εισφορές με μετάθεση της δόσης στο τέλος της υφιστάμενης ρύθμισης
– Την παράταση του μέτρου για το «πάγωμα» των επιταγών
– Νέος 7ος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής, ύψους 1 δισ. ευρώ, για την παροχή φθηνής ρευστότητας σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις με επίκεντρο την εστίαση και τον τουρισμό. Στον νέο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής, θα μπορούν να ενταχθούν και οι επιχειρήσεις που ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους ακόμα και αν είχαν αύξηση τζίρου το 2020.
– Ενίσχυση με κονδύλια μέσω ΕΣΠΑ των επιχειρήσεων της εστίασης για την επανεκκίνηση τους. Το σενάριο προβλέπει ότι το ποσό της χρηματοδότησης θα αναλογεί σε ποσοστό του μηνιαίου τζίρου που πραγματοποιούν σε κανονική λειτουργία.
Σε δεύτερη φάση πιθανότατα προς το τέλος του Απριλίου κι ανάλογα με την τροχιά της πανδημίας θα ανακοινωθούν μέτρα στήριξης για το τουρισμό με βασικό άξονα την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών και την ενίσχυση της ρευστότητας με τη χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων από τα κοινοτικά προγράμματα και τα εγγυοδοτικά ταμεία