Ανάσα για τους δανειολήπτες: Κλειδώνει η μείωση των επιτοκίων, έρχονται αλλαγές στις δόσεις
Η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε την Τρίτη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραμένει σε τροχιά μείωσης των επιτοκίων στο εγγύς μέλλον, με την επιφύλαξη… τυχόν σημαντικών κλυδωνισμών.
Τα σχόλιά της έρχονται λίγο αφότου η κεντρική τράπεζα έδωσε τη σαφέστερη μέχρι σήμερα ένδειξη ότι θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια κατά τη συνεδρίαση του Ιουνίου.
«Παρατηρούμε μια αποπληθωριστική διαδικασία που κινείται σύμφωνα με τις προσδοκίες μας», δήλωσε η Λαγκάρντ στη Σάρα Άιζεν του CNBC στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ.
«Απλά πρέπει να οικοδομήσουμε λίγη περισσότερη εμπιστοσύνη σε αυτή την αποπληθωριστική διαδικασία, αλλά αν κινείται σύμφωνα με τις προσδοκίες μας, αν δεν έχουμε ένα μεγάλο σοκ στην ανάπτυξη, οδεύουμε προς μια στιγμή όπου θα πρέπει να μειώσουμε την περιοριστική νομισματική πολιτική», δήλωσε η Λαγκάρντ.
Σημειώνεται πως η ΕΚΤ διατήρησε την περασμένη εβδομάδα τα επιτόκια σταθερά σε επίπεδο ρεκόρ – για πέμπτη συνεχή συνεδρίαση – ωστόσο για πρώτη φορά σημείωσε στην ανακοίνωσή της πως «θα ήταν σκόπιμο» να μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων του 4%, εφόσον «κλειδώσει» ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είχε κάνει προηγουμένως καμία άμεση αναφορά σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της.
Ερωτηθείσα εάν μια μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο θα μπορούσε να ακολουθηθεί από επόμενες μειώσεις, η Λαγκάρντ αρκέστηκε να απαντήσει: «Ήμουν εξαιρετικά σαφής σε αυτό και έχω πει συνειδητά ότι δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων για οποιαδήποτε πορεία των επιτοκίων».
«Υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα εκεί έξω» πρόσθεσε, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε αν οι τρεις μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ φέτος είναι μια λογική προσδοκία για τους συμμετέχοντες στην αγορά.
Τι σημαίνει αυτό για τους δανειολήπτες
Μια τέτοια εξέλιξη πρακτικά σημαίνει τη σημαντική ελάφρυνση των δανειοληπτών, καθώς μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ συνέπαγεται και μείωση του κόστους δάνεισμου – τουλάχιστον για όσους βρίσκονται ακόμη στη φάση αποπληρωμής των τόκων κι όχι αποκλειστικά του κεφαλαίου.
Οι συνεχείς αυξήσεις των βασικών επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – από 0% τον Ιούλιο του 2022 σε 4% σήμερα – έχουν οδηγήσει στα ύψη το μέσο κόστος δανεισμού σε καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια ειδικά στην Ελλάδα.