Εκτός του μέτρου της αυτόματης προσυμπληρωμένης φορολογικής δήλωσης – το οποίο κάνει πρεμιέρα φέτος – μένουν χιλιάδες φορολογούμενοι με εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις. Λίγα 24ωρα πριν η ΑΑΔΕ πατήσει το κουμπί της αυτόματης υποβολής εκατοντάδων χιλιάδων φορο-δηλώσεων μισθωτών και συνταξιούχων, νεότερα στοιχεία που απέστειλαν στη φορολογική διοίκηση δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς ανατρέπουν τα δεδομένα. Χιλιάδες φορολογούμενοι ενημερώνονται τώρα από την ΑΑΔΕ ότι την τελευταία στιγμή εξαιρέθηκαν από το μέτρο της αυτόματης προσυμπληρωμένης δήλωση και θα πρέπει να υποβάλουν οι ίδιοι τη φορολογική τους δήλωση έως τις 26 Ιουλίου 2024.

Με τα μηνύματα που λαμβάνουν τις τελευταίες ημέρες οι φορολογούμενοι ενημερώνονται ότι:

  • Θα πρέπει να υποβάλλουν οι ίδιοι τη φορολογική τους δήλωση μέχρι τις 26 Ιουλίου 2024 καθώς με μεταγενέστερες δικές τους ενέργειες ή νεότερα στοιχεία που εστάλησαν για αυτούς δεν εμπίπτουν πλέον στην προεκκαθάριση
  • Υποχρεούνται να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση καθώς δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς έστειλαν στη φορολογική διοίκηση στοιχεία αφού είχαν υποβάλλει δήλωση
  • Με βάση νεότερα στοιχεία από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς μεταβάλλεται η φορολογική τους υποχρέωση και θα πρέπει να επισκεφθούν ξανά την εφαρμογή και να δουν το νέο φορολογικό αποτέλεσμα.

Ήδη έχουν ειδοποιηθεί 13.637 φορολογούμενοι, για τους οποίους έχουν σταλεί νεότερα στοιχεία από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς που μεταβάλλουν τη φορολογική τους υποχρέωση, για να επισκεφθούν ξανά την εφαρμογή και να δουν το νέο φορολογικό αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα, δρομολογείται η ενημέρωση άλλων περίπου 8.000 φορολογουμένων, που με βάση μεταγενέστερες δικές τους ενέργειες ή νεότερα στοιχεία που εστάλησαν για αυτούς, δεν εμπίπτουν πλέον στην προεκκαθάριση και πρέπει να κάνουν τη φορολογική τους δήλωση οι ίδιοι μέχρι τις 26 Ιουλίου.

Σε κάθε περίπτωση οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ελέγξουν τους προσυμπληρωμένους κωδικούς για μισθούς, συντάξεις, ακίνητα, αυτοκίνητα, επιδόματα, προστατευόμενα μέλη και εάν διαπιστώσουν λάθη ή παραλείψεις έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε διορθώσεις και να υποβάλουν τη δήλωσή τους έως την 1η Ιουλίου 2024. Στις 2 Ιουλίου 2024 η ΑΑΔΕ θα πατήσει το κουμπί της αυτόματης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τους μισθωτούς και συνταξιούχους που δεν θα έχουν υποβάλει νωρίτερα οι ίδιοι τη δήλωσή τους. Όμως ακόμα και μετά την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις στους κωδικούς της δήλωσής τους υποβάλλοντας τροποποιητική δήλωση χωρίς πρόστιμο μέχρι τις 26 Ιουλίου 2024.