Η Fitch εξηγεί ότι η απόφαση αυτή αντικατοπτρίζει τη σημαντική βελτίωση των αυτόνομων πιστωτικών προφίλ των τραπεζών, καθώς και τη συνολική πρόοδο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Σημαντική αναγνώριση της ενίσχυσης της ελληνικής τραπεζικής σταθερότητας αποτέλεσε η απόφαση της Fitch Ratings να αναβαθμίσει τις αξιολογήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της χώρας.
Ειδικότερα, ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης προχώρησε σήμερα στην αναβάθμιση των μακροπρόθεσμων αξιολογήσεων αθέτησης εκδότη (IDR) της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος στη βαθμίδα «BBB-» με σταθερή προοπτική (Stable), από «BB+» με θετική προοπτική (Positive). Παράλληλα, η αξιολόγηση των Alpha Bank και Τράπεζας Πειραιώς ενισχύθηκε σε «BB+» με θετική προοπτική από «BB».
Η Fitch εξηγεί ότι η απόφαση αυτή αντικατοπτρίζει τη σημαντική βελτίωση των αυτόνομων πιστωτικών προφίλ των τραπεζών, καθώς και τη συνολική πρόοδο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Όπως επισημαίνεται στην ανάλυσή της, οι ελληνικές τράπεζες επιδεικνύουν πλέον σταθερή κερδοφορία, έχουν ενισχύσει την κεφαλαιακή τους επάρκεια, έχουν σε μεγάλο βαθμό ολοκληρώσει τη διαδικασία εκκαθάρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και παρουσιάζουν βελτιωμένη ρευστότητα με βάση τις καταθέσεις.
Η αναβάθμιση των Eurobank και Εθνικής Τράπεζας ευθυγραμμίζεται και περιορίζεται από την αξιολόγηση του ελληνικού δημοσίου και την εκτίμηση της Fitch για το λειτουργικό περιβάλλον στη χώρα. Την ίδια ώρα, το θετικό outlook που διατηρεί για την Πειραιώς και την Alpha αντανακλά την προσδοκία ότι οι δύο τράπεζες θα συνεχίσουν να μειώνουν τα κεφαλαιακά βάρη τους, εστιάζοντας στην οριστικοποίηση της εξυγίανσης των ισολογισμών τους.
Η Fitch υπογραμμίζει ότι οι αξιολογήσεις ενισχύονται περαιτέρω από την αναθεώρηση της βαθμολογίας λειτουργικού περιβάλλοντος της Ελλάδας σε «bbb-» με σταθερή προοπτική από «bb+» με θετική προοπτική, στοιχείο που υπογραμμίζει την πρόοδο της οικονομίας και της σταθερότητας της χώρας. Η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, με εκτιμώμενη ανάπτυξη 2,3% για τα έτη 2025 και 2026 —υψηλότερη από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης— αποτελεί, σύμφωνα με την έκθεση, θεμέλιο για την ενίσχυση των προοπτικών του τραπεζικού κλάδου.