Το μέτρο της τεκμαρτής φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών απέφερε αύξηση στα δηλωθέντα εισοδήματα και, συνεπώς, πρόσθετα φορολογικά έσοδα.
Σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών, τα συνολικά δηλωθέντα εισοδήματα αυξήθηκαν κατά 16% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με σημαντικό μέρος αυτής της αύξησης να προέρχεται από δηλώσεις επαγγελματιών που ως τώρα εμφάνιζαν μικρά ή ασταθή εισοδήματα. Αυτή η εξέλιξη έδωσε τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να χορηγήσει ενισχύσεις ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ σε ομάδες όπως οι συνταξιούχοι και οι ενοικιαστές.
Κυβερνητικά στελέχη εξετάζουν τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να διατηρηθεί ο στόχος της καταγραφής πραγματικών εισοδημάτων, χωρίς όμως να επιβαρύνονται υπερβολικά συγκεκριμένες ομάδες. Ένα παράδειγμα που συζητείται αφορά την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος από το 2025, το οποίο σήμερα κυμαίνεται από 650 έως 350 ευρώ ετησίως. Η κατάργηση αυτού του τέλους αφορά όλους τους επαγγελματίες ανεξαρτήτως εισοδήματος.
Επίσης, προωθούνται τεχνολογικά εργαλεία που θα επιτρέπουν την αυτόματη καταγραφή οικονομικής δραστηριότητας, όπως η ηλεκτρονική τιμολόγηση και το ψηφιακό πελατολόγιο. Για παράδειγμα, σε κλάδους όπως η παροχή νομικών ή λογιστικών υπηρεσιών, οι συναλλαγές μέσω POS και οι online πληρωμές θα καταγράφονται αυτόματα, διευκολύνοντας τον έλεγχο και περιορίζοντας την ανάγκη για διοικητικά τεκμήρια.
Παρά τις κοινές διαπιστώσεις για τη χρησιμότητα της ψηφιοποίησης, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης ως προς το πότε και πώς θα πρέπει να γίνει κάποια αναπροσαρμογή στο υφιστάμενο σύστημα. Εάν, για παράδειγμα, ο Πρωθυπουργός εξαγγείλει από τη ΔΕΘ μείωση των φορολογικών συντελεστών για όλους τους φορολογούμενους, θα πρέπει να εξεταστεί εάν ο κρατικός προϋπολογισμός μπορεί να αντέξει και τη μείωση ή τροποποίηση των τεκμηρίων.
Σύμφωνα με πηγές, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το καλοκαίρι.