Εκτοξεύθηκαν οι τιμές του πετρελαίου εν μέσω κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή.
Ανοδική πορεία καταγράφουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα στις ασιατικές αγορές, καθώς η αυξανόμενη γεωπολιτική ένταση στη Μέση Ανατολή πυροδοτεί ανησυχίες για τον εφοδιασμό.
Το αμερικανικό αργό ενισχύθηκε στα 75,22 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Μπρεντ διαπραγματεύεται στα 78,53 δολάρια, με τους επενδυτές να προεξοφλούν αυξημένο κίνδυνο διαταραχών στην προσφορά.
Την ίδια στιγμή, ο δείκτης μεταβλητότητας CBOE για το πετρέλαιο αγγίζει επίπεδα που είχαν να καταγραφούν από τον Μάρτιο του 2022, αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Παρότι μέχρι στιγμής οι βασικές ενεργειακές υποδομές στη Μέση Ανατολή δεν έχουν δεχθεί άμεσο πλήγμα, η ένταση που επικρατεί προκαλεί έντονη αβεβαιότητα στις αγορές.
Η πρόσφατη στρατιωτική εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών στη σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ έχει εντείνει τους φόβους για πιθανή αποσταθεροποίηση της περιοχής. Η απειλή για αποκλεισμό των Στενών του Ορμούζ – στρατηγικής σημασίας θαλάσσιας οδού μέσω της οποίας διέρχεται περίπου το 20% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου πετρελαίου – εντείνει περαιτέρω την ανησυχία για τη διεθνή ενεργειακή ασφάλεια.
Οι επενδυτές εκτιμούν ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να προκαλέσει άλμα στις τιμές του πετρελαίου ακόμη και προς τα επίπεδα των 100 δολαρίων ανά βαρέλι, επαναφέροντας μνήμες από προηγούμενες ενεργειακές κρίσεις.
Η πιθανότητα γενικευμένης σύρραξης στην περιοχή, με επιπτώσεις στην παραγωγή και τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, αυξάνει τη μεταβλητότητα στις αγορές και οδηγεί σε αυξημένο προληπτικό επανατιμολόγιο του κινδύνου.
Αν και απειλές για αποκλεισμό του περάσματος των Στενών του Ορμούζ έχουν υπάρξει και στο παρελθόν, η τρέχουσα συγκυρία χαρακτηρίζεται από άμεση στρατιωτική εμπλοκή διεθνών δυνάμεων και εντονότερη κινητικότητα. Οποιαδήποτε παρατεταμένη διαταραχή ή στοχευμένο χτύπημα σε κρίσιμη ενεργειακή υποδομή θα μπορούσε να έχει ευρύτερες επιπτώσεις στο σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας.