Αντιμετωπίζονται σταδιακά οι θεσμικές εκκρεμότητες για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου
Η συμμετοχή της Κύπρου στη χρηματοδότηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου εξαρτάται από τη μεταβίβαση των παγίων του έργου από τον ΑΔΜΗΕ στον φορέα υλοποίησης Great Sea Interconnector (GSI), όπως προβλέπεται από τη διακρατική συμφωνία που υπεγράφη τον Σεπτέμβριο.
Η Λευκωσία, σε επιστολή προς τον υπουργό Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη, επεσήμανε ότι η μεταβίβαση αυτή αποτελεί προϋπόθεση για την εμπλοκή της στο έργο, παραπέμποντας στους όρους της συμφωνίας.
Σύμφωνα με την κυπριακή πλευρά, η Κυπριακή Δημοκρατία προτίθεται να συμμετάσχει με 100 εκατ. ευρώ στο μετοχικό κεφάλαιο του GSI μέσω ενός φορέα που θα επιλέξει. Ωστόσο, η συμμετοχή αυτή θα εξαρτηθεί από την ολοκλήρωση μελέτης δέουσας επιμέλειας και την εξασφάλιση ότι ο GSI θα είναι ο ιδιοκτήτης των παγίων της διασύνδεσης.
Ο Αμερικανός σύμβουλος που ανέλαβε την αξιολόγηση της κατάστασης για λογαριασμό της Κύπρου εντόπισε ότι η σύμβαση παραχώρησης που υπέβαλε ο ΑΔΜΗΕ στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Κύπρου (ΡΑΕΚ) δεν διασφαλίζει την κυριότητα των παγίων από τον GSI. Αυτό κρίθηκε ασύμφορο για την κυπριακή συμμετοχή και προκάλεσε νέες επιπλοκές στη διαδικασία.
Η κατάσταση διευθετήθηκε σε προφορικό επίπεδο λίγο πριν από το τέλος του 2024, έπειτα από συνεννοήσεις μεταξύ του Θόδωρου Σκυλακάκη και του Κύπριου υπουργού Ενέργειας Γιώργου Παπαναστασίου. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι τα πάγια θα παραμείνουν στον ΑΔΜΗΕ μέχρι να πιστοποιηθεί ο GSI ως διαχειριστής από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μια διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει περίπου έναν χρόνο.
Μετά την πιστοποίηση, τα πάγια θα μεταβιβαστούν στον GSI, όπως θα αναφέρεται ρητά στις συμφωνίες που θα υπογραφούν. Οι σχετικές δεσμεύσεις θα καταγραφούν σε επίσημα κείμενα που αναμένεται να αποσταλούν στη Λευκωσία μέσα στις επόμενες ημέρες.
Η συμφωνία για τα πάγια δεν αφορά μόνο την Κύπρο, αλλά και άλλους πιθανούς επενδυτές. Πάντως, η γαλλική εταιρεία Meridiam, που εξετάζει τη συμμετοχή της στο έργο, δεν έχει θέσει παρόμοιο αίτημα.