Με παλμό και συνθήματα οι κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που κήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, με βασικά αιτήματα την αύξηση των μισθών, την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την αποκατάσταση του 13ου και 14ου μισθού.
Εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, άνεργοι, συνταξιούχοι, φοιτητές, εκπρόσωποι συνδικάτων και φορέων πραγματοποίησαν δυναμικές συγκεντρώσεις και πορείες στο κέντρο της Αθήνας. Η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ ακολούθησε πορεία στη Βουλή. Εργατικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν το πρωί στα Προπύλαια και στη συνέχεια κινήθηκαν με πορεία προς το Σύνταγμα.
Μεταξύ άλλων, στη σημερινή απεργία συμμετείχαν εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, νοσοκομειακοί γιατροί, εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και εποχικοί πυροσβέστες.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος τόνισε σε δηλώσεις του: «Να ακουστεί η φωνή της εργασίας, που ζητάει πραγματικές αυξήσεις, που ζητάει τις συλλογικές μας συμβάσεις πίσω».
Λίγο μετά τις 14:15 οι κινητοποιήσεις ολοκληρώθηκαν και οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας δόθηκαν ξανά στην κυκλοφορία.
Το «παρών» στη διαδήλωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι «η πολιτική της ΝΔ πρέπει να αποτελέσει παρελθόν το γρηγορότερο» και συμπλήρωσε: «Ανοίγουμε διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο».
Συγκεκριμένα, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε σε δήλωσή του: «Οι πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας έχουν απογειώσει το κόστος ζωής. Τα ενοίκια αυξάνονται. Οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται. Οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας αυξάνονται. Τα κέρδη των επιχειρήσεων είναι τρίτα από την κορυφή στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ συγχρόνως οι μισθοί είναι οι δεύτεροι μικρότεροι ως ποσοστό του ΑΕΠ πανευρωπαϊκά. Αυτή η πολιτική πρέπει το γρηγορότερο δυνατό να αποτελέσει παρελθόν και να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για μία άλλη πολιτική».
«Γι’ αυτό, την επόμενη εβδομάδα, ανοίγουμε διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Κάτι που αρνείται πεισματικά ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στα Προπύλαια παρέστη ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος υπογράμμισε ότι «σήμερα οι εργατοϋπάλληλοι όλης της χώρας στέλνουν ένα ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: Δώστε λεφτά για μισθούς, για την παιδεία, για την υγεία και όχι για των πολέμων τα σφαγεία».
Όπως σημείωσε, «η αποτελεσματικότητα αυτής της πάλης χρειάζεται συνέχεια, πιο μαζική συμμετοχή όλων των εργαζομένων στα σωματεία τους, χρειάζεται να οργανωθεί η πάλη σε αντικαπιταλιστική κατεύθυνση και σε συμμαχία των μισθωτών του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με τα μεσαία στρώματα της πόλης και της υπαίθρου, με τη νεολαία, τους συνταξιούχους, τις γυναίκες» και πρόσθεσε: «Καλή δύναμη!».
Πορεία με το μπλοκ των εποχικών πυροσβεστών πραγματοποίησε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, φωνάζοντας συνθήματα όπως «δεν υποχωρούμε αν δεν δικαιωθούμε».
Μεγάλη ήταν η συμμετοχή και στην κινητοποίηση που διοργάνωσαν εργατικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ στα Προπύλαια. Χιλιάδες απεργοί διατράνωσαν τα αιτήματά τους και απαίτησαν λεφτά για μισθούς, Υγεία, Παιδεία.
Η σημερινή απεργία είναι ένα μήνυμα ελπίδας, αποφασιστικότητας και αισιοδοξίας και έτσι θα συνεχίσουμε στους χώρους δουλειάς, κλάδο τον κλάδο, τόνισε ο Γιώργος Πέρρος, από τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ.
«Συμβάλλουμε από κάθε χώρο, από κάθε μετερίζι για να δυναμώσει το ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής. Για να δυναμώσει η πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, συνολικά στο σύστημα της βαρβαρότητας, της εκμετάλλευσης και των πολέμων. Να γίνουμε εμείς οι πρωταγωνιστές. Για τη ζωή που μας ανήκει στον δρόμο της ανατροπής», τόνισε ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος του ΔΣ του ΕΚΑ, μιλώντας στη συγκέντρωση στα Προπύλαια.
«Τώρα πρέπει να δοκιμάσουν οι εργαζόμενοι πιο αποφασιστικά τη δύναμη της οργάνωσης και του αγώνα. Όλοι στα συνδικάτα. Σε συμμαχία με τους αυτοαπασχολούμενους και τους φτωχούς αγρότες, τους μαθητές και τους φοιτητές» επεσήμανε και τόνισε ότι η σημερινή απεργία δεν είναι κορύφωση, είναι σταθμός κλιμάκωσης!
Χαιρετισμός από το νεοσύστατο σωματείο στο εργοτάξιο του Ελληνικού στο YouTube:
«Εδώ χτυπά η καρδιά του λαού που αγωνιά και αγωνίζεται. Εδώ βρίσκεται η πραγματική αντιπολίτευση στην πολιτική της κυβέρνησης», υπογράμμισε ο Σπύρος Μαρίνης, πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ).
Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ: «Όλοι οι εργάτες σας το υπογράφουν με των λαών το αίμα τα χέρια τους δεν βάφουν».
«Έχουμε το δικό μας σπίτι πλέον, το Σωματείο μας», είπε ο Γιάννης Χρυσόπουλος, πρόεδρος του νεοσύστατου Σωματείου των εργαζομένων στην πλατφόρμα «Wolt» και πρόσθεσε πως η συμμετοχή τους στην πανεργατική απεργία αποτελεί συνέχεια στους αγώνες.
«Βρισκόμαστε στον αγώνα προασπίζοντας το υπέρτατο αγαθό της υγείας, της ζωής», τόνισε ο Γιώργος Φερεντίνος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» και κατήγγειλε την πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας.
Πώς κινούνται τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Αθήνα
Στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση συμμετείχαν και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ στην Αθήνα θα κινηθούν από τις 09.00 το πρωί μέχρι τις 21.00 το βράδυ, καθώς οι εργαζόμενοι προκήρυξαν στάσεις εργασίας από την έναρξη της κυκλοφορίας των συρμών έως τις 09:00 και από τις 21:00 έως τη λήξη της κυκλοφορίας.
Ο ΟΣΕ και ο Προαστιακός θα τραβήξουν χειρόφρενο για όλη την ημέρα.
Στις απεργιακές κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι σε Μετρό και Τραμ. Όπως ανακοίνωσε η ΣΤΑΣΥ, η Γραμμή 1 του Μετρό (Κηφισιά – Πειραιάς) θα λειτουργήσει από τις 9 το πρωί ως τις 9 το βράδυ, οι Γραμμές 2 & 3 του Μετρό θα λειτουργήσουν από τις 9 το πρωί ως τις 5 το απόγευμα και το Τραμ από τις 9 το πρωί ως τις 8μιση το βράδυ.
Αναλυτικά:
– ΓΡΑΜΜΗ 1 ΜΕΤΡΟ (Κηφισιά – Πειραιάς): οι σταθμοί θα ανοίξουν για το επιβατικό κοινό στις 9 το πρωί και οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρήσουν:
από Κηφισιά και Πειραιά στις 20:35,
από Μοναστηράκι προς Κηφισιά στις 20:51 και προς Πειραιά στις 21:09,
από Ομόνοια προς Κηφισιά στις 20:54 και προς Πειραιά στις 21:07,
από Αττική προς Κηφισιά στις 20:59 και προς Πειραιά στις 21:02
– ΓΡΑΜΜΕΣ 2 &3 ΜΕΤΡΟ: οι σταθμοί θα ανοίξουν για το επιβατικό κοινό στις 9 το πρωί και οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρήσουν:
από Σύνταγμα προς όλες τις κατευθύνσεις στις 17:10,
από Ανθούπολη προς Ελληνικό στις 16:51,
από Ελληνικό προς Ανθούπολη στις 16:48,
από Δημοτικό Θέατρο προς Δ. Πλακεντίας στις 16:44,
από Δ. Πλακεντίας προς Δημοτικό Θέατρο στις 16:47.
Ειδικότερα για τα δρομολόγια του Μετρό από και προς το Αεροδρόμιο:
– οι πρώτοι συρμοί θα αναχωρήσουν από Δημοτικό Θέατρο στις 09:06 και από Αεροδρόμιο στις 09:10
– οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρήσουν από Δημοτικό Θέατρο στις 16:18 και από Αεροδρόμιο στις 16:22
– ΤΡΑΜ:
Γραμμή 7 ( ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ – ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ):
ο πρώτος συρμός θα αναχωρήσει από ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ στις 9:07 και ο τελευταίος στις 18:55,
ο πρώτος συρμός θα αναχωρήσει από ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ στις 9:07 και ο τελευταίος στις 19:07
Στη Γραμμή 6 (ΣΥΝΤΑΓΜΑ – ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗ):
ο πρώτος συρμός θα αναχωρήσει από ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗ στις 8:12 και ο τελευταίος στις 18:58,
ο πρώτος συρμός θα αναχωρήσει από ΣΥΝΤΑΓΜΑ στις 9:02 και ο τελευταίος στις 19:42
Γραμμές 6 & 7 (με ανταπόκριση στην ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗ):
ο πρώτος συρμός θα αναχωρήσει από ΣΥΝΤΑΓΜΑ προς ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ στις 9:43 και ο τελευταίος στις 18:56,
ο πρώτος συρμός θα αναχωρήσει από ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ προς ΣΥΝΤΑΓΜΑ στις 9:33 και ο τελευταίος στις 18:31,
ο πρώτος συρμός θα αναχωρήσει από ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ προς ΣΥΝΤΑΓΜΑ στις 9:33 και ο τελευταίος στις 18:31,
ο πρώτος συρμός θα αναχωρήσει από ΣΥΝΤΑΓΜΑ προς ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ στις 9:44 και ο τελευταίος στις 18:47.
Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια
Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια της χώρας την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, μετά την ομόφωνη απόφαση της διοίκησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) να συμμετάσχει στην 24ωρη πανεργατική πανελλαδική απεργία που προκήρυξε η διοίκηση της ΓΣΕΕ.
Η απεργία αρχίζει την 00.01 ώρα της 20-11-2024 και λήγει στις 24.00 της ίδιας ημέρας, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων πανελλαδικά, με κεντρικό αίτημα την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, της αποκατάστασης του συλλογικού εργατικού δικαίου, καθώς και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων.