Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024
More

    Από 1η Δεκεμβρίου το ψηφιακό δελτίο αποστολής

    Από 1η Δεκεμβρίου το ψηφιακό δελτίο αποστολής

    Από την 1η Δεκεμβρίου, η ΑΑΔΕ θα μπορεί να παρακολουθεί και να ελέγχει πιο αποτελεσματικά τη διακίνηση εμπορευμάτων, καθώς τίθεται σε ισχύ το ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής μέσω της πλατφόρμας MYDATA

    Από την 1η Δεκεμβρίου, η ΑΑΔΕ θα μπορεί να παρακολουθεί και να ελέγχει πιο αποτελεσματικά τη διακίνηση εμπορευμάτων, καθώς τίθεται σε ισχύ το ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής μέσω της πλατφόρμας MYDATA.


    Το νέο μέτρο στοχεύει στην ψηφιακή καταγραφή και παρακολούθηση της διακίνησης αγαθών σε πραγματικό χρόνο, διευκολύνοντας τις επιχειρήσεις στις συναλλαγές τους και συμβάλλοντας στον έλεγχο της φοροδιαφυγής.

    Σε πρώτη φάση, το μέτρο θα αφορά επιχειρήσεις με έσοδα άνω των 200.000 ευρώ, σύμφωνα με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για το 2022.

    Ιδιαίτερα επηρεάζονται οι τομείς των ενεργειακών προϊόντων, των φαρμακευτικών και ιατρικών αναλωσίμων, καθώς και της παραγωγής και εμπορίας ελαιολάδου.


    Στην περίπτωση που δεν εκδοθούν τα απαραίτητα παραστατικά διακίνησης, προβλέπονται πρόστιμα που ξεκινούν από 500 ευρώ για επιχειρήσεις με απλογραφικό σύστημα και φτάνουν τα 1.000 ευρώ για όσες τηρούν διπλογραφικό.

    Με το ψηφιακό δελτίο αποστολής, η φορολογική αρχή θα μπορεί να παρακολουθεί τη διακίνηση προϊόντων και να εντοπίζει συναλλαγές με εικονικά τιμολόγια ή χωρίς φορολογικά παραστατικά. Το νέο σύστημα στοχεύει επίσης στην ενίσχυση των ελέγχων σε τομείς με αυξημένα κρούσματα φοροδιαφυγής, όπως τα αγροτικά προϊόντα και τα οικοδομικά υλικά.

    Η εφαρμογή θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις: αρχικά με την έκδοση παραστατικών και τη διαβίβασή τους στο MYDATA, ενώ αργότερα θα προστεθεί η παρακολούθηση φορτώσεων και παραδόσεων μέσω σάρωσης QR Code.


    Οι υπόλοιπες επιχειρήσεις θα ενταχθούν στο νέο σύστημα από τον Απρίλιο του 2025, ενώ από το 2026 η χρήση του μέτρου θα είναι υποχρεωτική και για το Δημόσιο.

    Εξαιρέσεις από το μέτρο περιλαμβάνουν αγρότες ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ, φυσικά πρόσωπα με ευκαιριακές συναλλαγές έως 10.000 ευρώ και ορισμένους επαγγελματίες όπως τεχνικοί με βασικά εργαλεία εργασίας.

    Παράλληλα, εντός του μήνα αναμένεται να ενεργοποιηθεί το ψηφιακό πελατολόγιο για επιχειρήσεις όπως συνεργεία αυτοκινήτων, εταιρείες πάρκινγκ και διοργάνωσης εκδηλώσεων, προσφέροντας στους ελεγκτικούς μηχανισμούς τη δυνατότητα διασταύρωσης πελατειακών στοιχείων με τις δηλώσεις στα MYDATA.




    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ