Δεν έχει υποβληθεί το 13,5% του συνόλου των φορολογικών δηλώσεων.
Περίπου 800.000 φορολογικές δηλώσεις φυσικών προσώπων δεν έχουν υποβληθεί ακόμη στο Taxisnet, ενώ απομένουν μόλις δέκα ημέρες μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας, η οποία λήγει την Τρίτη 15 Ιουλίου. Μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί 5.814.476 δηλώσεις σε σύνολο 6,7 εκατομμυρίων, καλύπτοντας το 86,5% του συνόλου.
Από τα μέχρι τώρα υποβληθέντα εκκαθαριστικά, τα 1.951.932 (33,57%) είναι χρεωστικά, και αντιστοιχούν σε συνολικό ποσό φόρου που ανέρχεται σε 3,71 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά μέσο όρο 1.902,59 ευρώ ανά χρεωστικό εκκαθαριστικό. Αντίθετα, 1.306.226 δηλώσεις, ήτοι το 22,46% του συνόλου, είναι πιστωτικές, με τη μέση επιστροφή φόρου να ανέρχεται στα 364,86 ευρώ και το συνολικό ποσό επιστροφής να φθάνει τα 476,45 εκατ. ευρώ. Το 43,98% των δηλώσεων είναι μηδενικές.
Η διαδικασία υποβολής κινείται σε γενικές γραμμές ομαλά, ενισχυμένη από τις καινοτομίες της ΑΑΔΕ όπως η προσυμπλήρωση και αυτόματη εκκαθάριση δηλώσεων για 1,5 εκατομμύριο φορολογούμενους, κυρίως μισθωτούς και συνταξιούχους. Η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων μέσω της πλατφόρμας myAADE έχει βελτιωθεί αισθητά, ωστόσο το τελευταίο διάστημα καταγράφονται «παράπονα» για τεχνικά προβλήματα και υψηλό φόρτο στο σύστημα λόγω της ταυτόχρονης υποβολής άλλων δηλωτικών υποχρεώσεων, όπως οι καταχωρίσεις στο MyData.
Με φόντο τα παραπάνω, αυξάνονται οι φωνές που ζητούν παράταση της καταληκτικής προθεσμίας κατά δύο εβδομάδες. Αιτήματα υπέβαλαν ήδη τόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.) όσο και η Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Θεσσαλονίκης (Ε.Φ.Ε.Ε.Θ.), καλώντας την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και τη Διοίκηση της ΑΑΔΕ να εξετάσουν τη μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας για τις δηλώσεις φυσικών και νομικών προσώπων έως τις 30 Ιουλίου 2025.
Όπως επισημαίνουν στις επιστολές τους, πέρα από τις τεχνικές δυσκολίες, ο Ιούλιος αποτελεί μήνα αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων για τα λογιστικά και φοροτεχνικά γραφεία. Επιπλέον, σημειώνεται ότι η καταβολή του φόρου έχει ούτως ή άλλως προγραμματιστεί για τις 31 Ιουλίου, άρα η ολιγοήμερη παράταση δεν συνεπάγεται δημοσιονομικό κόστος για το Δημόσιο.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το εφετινό πλαίσιο υποβολής φορολογικών δηλώσεων έχει σταθεροποιηθεί, με ορισμό τετράμηνης περιόδου από τις 17 Μαρτίου έως τις 15 Ιουλίου, έπειτα από χρόνια αιτημάτων του κλάδου των λογιστών. Ωστόσο, όπως τονίζει η Ε.Φ.Ε.Ε.Θ., παρά τη σημαντική πρόοδο, παραμένουν λειτουργικά εμπόδια όπως η καθυστερημένη ανάρτηση στοιχείων από δημόσιους φορείς, η ενεργοποίηση του νέου συστήματος MyData και η πίεση στις ελεγκτικές διαδικασίες.
Αναμένονται άμεσα αποφάσεις από το υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ, καθώς πλησιάζει η εκπνοή της προβλεπόμενης προθεσμίας. Τυχόν παράταση αναμένεται να διευκολύνει την υποβολή των εναπομεινουσών δηλώσεων και να αποσυμφορήσει την ψηφιακή πλατφόρμα, χωρίς να επηρεάζει την ημερομηνία πληρωμής του φόρου, που παραμένει η 31η Ιουλίου.