Παρασκευή, 5 Ιουλίου, 2024
More

    Αποσύρεται μετά από 93 χρόνια το τέλος χαρτοσήμου – Έρχεται το ψηφιακό τέλος συναλλαγής

    Αποσύρεται μετά από 93 χρόνια το τέλος χαρτοσήμου – Έρχεται το ψηφιακό τέλος συναλλαγής

    Σήμερα θα παρουσιαστεί το νομοσχέδιο για την «Αναμόρφωση του Κώδικα Τελών Χαρτοσήμου και αντικατάσταση του χαρτοσήμου με το ψηφιακό τέλος συναλλαγής» από την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

    Ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Χρίστος Δήμας, η Γενική Γραμματέας Φορολογικής Πολιτικής Μαίρη Ψύλλα και ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής θα αναλύσουν τις λεπτομέρειες της παρέμβασης. Η παρουσίαση δε του νομοσχεδίου αναμένεται να δώσει μια ξεκάθαρη εικόνα για το νέο φορολογικό καθεστώς και να διευκολύνει την κατανόηση των αλλαγών από τους φορολογούμενους.


    Το τέλος χαρτοσήμου που επιβάλλεται για 93 συναπτά έτη σε εκατοντάδες συναλλαγές. Οι σημερινοί συντελεστές του τέλους χαρτοσήμου κυμαίνονται από 2% έως 3%, με την επιβάρυνση να φτάνει το 2,4% και 3,6% μετά την προσθήκη της εισφοράς υπέρ ΟΓΑ.

    Τα τέλη χαρτοσήμου επιβάλλονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 28 της 28/7/1931 (Α’ 239) «Περί Κώδικος των νόμων περί τελών χαρτοσήμου» σε έγγραφα που καταρτίζονται στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, εφόσον οι υποχρεώσεις που απορρέουν εκτελούνται στην Ελλάδα. Αυτά περιλαμβάνουν εγγραφές υποθηκών, μεταφορές χρημάτων από δάνεια στην Ελλάδα και εξόφληση δανείων από την Ελλάδα.

    Πλέον, το τέλος χαρτοσήμου θα μετατραπεί σε «ψηφιακό τέλος συναλλαγής». Αυτή η αλλαγή έχει στόχο να απλοποιήσει τις συναλλαγές, μειώνοντας τις αμφισβητήσεις και τις προστριβές στον φορολογικό έλεγχο.


    Το νέο αυτό τέλος θα εφαρμόζεται σε όλες τις συναλλαγές, έγγραφες και ηλεκτρονικές. Επιπλέον, θα επιβάλλεται σε συναλλαγές μεταξύ φορολογουμένων με φορολογική κατοικία στην Ελλάδα, ακόμα και αν αυτές υπογράφονται στο εξωτερικό. Αντίθετα, συναλλαγές στην Ελλάδα μεταξύ φορολογικών κατοίκων αλλοδαπής θα απαλλάσσονται από το «ψηφιακό τέλος συναλλαγών». Επιπλέον, τα «χρησιδάνεια» μεταξύ επιχειρήσεων θα εξαιρούνται από το νέο τέλος. Τέλος, τα μισθώματα επαγγελματικής στέγης θα επιβαρύνονται με το «ψηφιακό τέλος συναλλαγών», ενώ τα ενοίκια κατοικιών θα συνεχίσουν να εξαιρούνται από αυτό.

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ