Ανείπωτη θλίψη επικρατεί στην Άρτα και σε όλη την Ελλάδα, έπειτα από την είδηση ότι τα δύο παιδιά που είχαν ανασυρθεί χωρίς τις αισθήσεις τους από τον ποταμό Άραχθο, και οι γιατροί έπειτα από υπεράνθρωπες προσπάθειες είχαν καταφέρει να τα επαναφέρουν, είναι εγκεφαλικά νεκρά. Οι γονείς των δύο άτυχων αγοριών, με μεγαλείο ψυχής και παρά τον ανείπωτο πόνο τους, αποφάσισαν να δωρίσουν τα όργανα τους έτσι ώστε να δώσουν ζωή σε άλλα παιδιά.
Υπενθυμίζεται ότι τα δύο παιδιά έμειναν κάτω από το νερό για 20 λεπτά, ενώ χρειάστηκε περίπου ακόμη μισή ώρα για να ξεκινήσει η ΚΑΡΠΑ στο νοσοκομείο της Άρτας, όπου οι γιατροί κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να τα επαναφέρουν στην ζωή. Το σημείο όπου βούτηξαν, είχε βάθος περίπου 8-9 μέτρων. Τα δύο αγόρια διακομίστηκαν στη συνέχεια διακομίστηκαν στη ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας. Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες των γιατρών, δεν κατέστη δυνατή η διάσωσή τους.
Συγκλονίζει η μαρτυρία του φίλου των δυο αγοριών
Ένα από τα αγόρια της παρέας που είχαν πάει για μπάνιο στον ποταμό Άραχθο, περιέγραψε, μιλώντας στο MEGA, πώς συνέβη η τραγωδία και οι δύο φίλοι του χάθηκαν μέσα στα θολά νερά του ποταμού.
Όπως ανέφερε τα δύο αγόρια μπήκαν μαζί στο ποτάμι και ο 14χρονος κρατούσε τον 12χρονο. Σε σημείο πλέον που τα νερά ήταν βαθιά ο 12χρονος φαίνεται να πανικοβλήθηκε και άρχισε να βυθίζει τον Σπύρο. Τότε άρχισαν και οι δύο να παλεύουν με τα νερά μέχρι που εξαντλήθηκαν και βυθίστηκαν.
«Τελείωσαν οι εξετάσεις και μου είπε ο Κωνσταντίνος να πάμε στα παραποτάμια στο Νεοχώρι, να περιμένουμε το λεωφορείο. Εκεί συναντήσαμε τα παιδιά που είχαν μπει στα ρηχά. Είπε ο μικρός ο Νίσι, ότι ξέρει κολύμπι και θέλει να μπει αλλά φοβάται αν είναι κρύο το νερό. Και του είπε ο Σπύρος να τον πάρει αγκαλιά και να πάνε μαζί. Και εκεί που σταμάτησε να πατάει ο Σπύρος, ο Νίσι δεν ήξερε καθόλου μπάνιο και άρχισε να τον πνίγει, να τον έχει κεφαλοκλείδωμα και να τον πνίγει. Δεν πήρε καθόλου ανάσα ο Σπύρος» ανέφερε αρχικά.
Και συνέχισε: «Άρχισαν να παλεύουν με το νερό. Βούτηξα, δεν μπόρεσα να κάνω κάτι άλλο. Με βούτηξε και εμένα ο μικρός για να βγει στην επιφάνεια. Πρόλαβα τελευταία στιγμή και βγήκα. Φώναξα κατευθείαν βοήθεια, πήγα στην καφετέρια του χωριού, πήγα στον λεωφορειατζή του είπα τι έγινε και πήγαμε να του δείξω πού βυθίστηκαν τα παιδιά. Εκείνη τη στιγμή μπήκε κατευθείαν μέσα. Αυτός και ένας με καταγωγή από την Αλβανία, Λέων τον φωνάζαμε. Πάλευαν ενάμιση λεπτό και εξαντλήθηκε ο Σπύρος. Εκεί είχαν έρθει ήδη κάποιοι μεγάλοι, αλλά επειδή δεν τους έβλεπαν, δεν πήδηξε κανένας μέσα. Και μετά από 10 λεπτά ήρθε ο Λέων και ο λεωφορειατζής. Μπήκαν και έβγαλαν το ένα παιδί, άρχισε ο μπαμπάς μου να του κάνει ΚΑΡΠΑ, και το άλλο το παιδί το είχαν χάσει».
Το σπαρακτικό σημείωμα των φίλων των δύο παιδιών στον Άραχθο
Φίλοι των δύο παιδιών άφησαν ένα συγκινητικό σημείωμα στο σημείο της τραγωδίας. «Θα σας θυμόμαστε για πάντα, φύγατε σαν ήρωες. Η παρέα σας!» έγραφε το σημείο που είχε πάνω του ζωγραφισμένες δύο καρδιές.
«Ευχαριστώ όσους βοήθησαν»
«Μας το πήρε ο Θεός. Ευχαριστώ όλους που βοήθησαν. Η καρδιά του θα γίνει αετός και θα χτυπάει σε κάποια καρδιά και έτσι θα την ακούω», είπε ο πατέρας του 12χρονου, μιλώντας στις κάμερες. «Προσπάθησαν όλοι αλλά δεν καταφέραμε να το σώσουμε. Μόνο ευχαριστώ θέλω να πω, τίποτα άλλο», δήλωσε η μητέρα του.
Οι γονείς του Σπύρου, του 14χρονου παιδιού που βούτηξε να σώσει τον 12χρονο, είπαν πως αυτό που δεν κατάφερε να κάνει ο γιος τους (να σώσει ένα παιδί), θα το κάνουν εκείνοι δωρίζοντας τα όργανά του.
«Μαζί άνοιξαν τα φτερά τους να σώσουν άλλα παιδιά, γιατί οι καρδιές δεν έχουν χρώμα»
«Μαζί στο ποτάμι, μαζί ξεκίνησαν οι καρδιές τους, μαζί διακομίστηκαν, μαζί άνοιξαν τα φτερά τους να σώσουν άλλα παιδιά, γιατί απλά οι καρδιές δεν έχουν χρώμα». Αυτά τα λίγα λόγια καρδιάς και γεμάτα νόημα, θέλησε να πει στο enikos.gr, ο διευθυντής της ΜΕΘ Παίδων του νοσοκομείου Ρίου, Ανδρέας Ηλιάδης, για τα δύο ανήλικα αγόρια που ανασύρθηκαν από τον ποταμό Άραχθο στην Άρτα. Από την πρώτη στιγμή, ο ίδιος μαζί με τους συναδέλφους του έδωσαν τιτάνια μάχη να τα κρατήσουν στην ζωή, αλλά, δυστυχώς, δεν τα κατάφεραν.
«Είναι το λιγότερο που θέλω να περάσω ως μήνυμα για αυτά τα δύο παιδιά» αναφέρει χαρακτηριστικά στο enikos.gr ο κ. Ηλιάδης.
Η ανακοίνωση του νοσοκομείου
«Παιδί 14 ετών θύμα εμβύθησης σε ποτάμι. Ανασύρθηκε μετά από αρκετά λεπτά χωρίς τις αισθήσεις του. Μεταφέρθηκε στο ΓΝ Άρτας όπου έγινε προχωρημένη ΚΑΡΠΑ διάρκειας 50 λεπτών αποκαθιστώντας φλεβοκομβικό ρυθμό. Διακομίσθηκε διασωληνωμένος με το ΕΚΑΒ συνοδεία αναισθησιολόγου στην ΜΕΘ Παίδων και παρά τις προσπάθειες των ιατρών και των νοσηλευτών του τμήματος για 48 ώρες δεν κατέστη δυνατή η διάσωσή του. Επιβεβαιώθηκε ο εγκεφαλικός θάνατος. Μετά την ανακοίνωση του εγκεφαλικού θανάτου οι γονείς αποφάσισαν να δωρίσουν τα όργανά του παιδιού τους για να σωθούν άλλα παιδιά.
Παιδί 12 ετών θύμα εμβύθησης σε ποτάμι. Ανασύρθηκε μετά από αρκετά λεπτά χωρίς τις αισθήσεις του. Μεταφέρθηκε στο ΓΝ Άρτας όπου έγινε προχωρημένη καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση διάρκειας 50 λεπτών αποκαθιστώντας φλεβοκομβικό ρυθμό. Διακομίσθηκε διασωληνωμένος με το ΕΚΑΒ συνοδεία ιατρών στην ΜΕΘ Παίδων και παρά τις προσπάθειες των ιατρών και νοσηλευτών του τμήματος για 48 ώρες δεν κατέστη δυνατή η διάσωσή του. Επιβεβαιώθηκε ο εγκεφαλικός θάνατος και ανακοινώθηκε στους γονείς. Μετά την ανακοίνωση του εγκεφαλικού θανάτου οι γονείς αποφάσισαν να δωρίσουν τα όργανά του παιδιού τους για να σωθούν άλλα παιδιά.
Η Διοίκηση και οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου εκφράζουν τα θερμά συλλυπητήρια προς τις οικογένειες και τους οικείους των νεαρών παιδιών».
Άρτα: Με εντολή Γεωργιάδη ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων θα καλύψει τα έξοδα των κηδειών των 2 παιδιών
Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων θα καλύψει τα έξοδα της κηδείας των δύο ανήλικων αγοριών αγόρια που ανασύρθηκαν από τον ποταμό Άραχθο στην Άρτα έπειτα από εντολή του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη.
Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο X ο Άδωνις Γεωργιάδης, πρόκειται για μια «ελάχιστη πράξη αναγνώρισης της συγκλονιστικής προσφοράς των γονιών που μέσα στον ανείπωτο πόνο τους αποφάσισαν να σώσουν τις ζωές άλλων συνανθρώπων τους, μέσω της δωρεάς οργάνων».
Δείτε την ανάρτηση του Άδωνι Γεωργιάδη:
Δύο νέα παιδιά, δύο καλοί φίλοι παίζοντας βρήκαν τραγικό θάνατο στον Άραχθο ποταμό. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών και τον ηρωισμό του συμπολίτου μας, που τα έβγαλε από το ποτάμι, δεν τα κατάφεραν. Οι γονείς τους, μέσα στον ανείπωτο πόνο τους αποφάσισαν να σώσουν…
— Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi) June 13, 2025
Το χρονικό
Όλα ξεκίνησαν όταν οι τέσσερις φίλοι βρέθηκαν στην όχθη του Νεοχωρίου Άρτας λίγα λεπτά μετά τις 13:00 το μεσημέρι για να κάνουν το μπάνιο τους στον ποταμό, κάτω από τη γέφυρα του Αράχθου. Την ώρα που κολυμπούσαν, ο 14χρονος παρασύρθηκε από τα ρεύματα του ποταμού, με τον 12χρονο φίλο του να προσπαθεί να τον σώσει, όμως και εκείνος χάθηκε στα νερά. Τα άλλα 2 παιδιά της παρέας κατάφεραν να βγουν στην όχθη και αμέσως ξεκίνησαν να καλούν απεγνωσμένα σε βοήθεια.
Ο άνθρωπος που βούτηξε από τους πρώτους για να βοηθήσει τα δύο ανήλικα αγόρια, περιέγραψε τις δραματικές και αγωνιώδεις στιγμές που βίωσε: «Ήρθε με το μηχανάκι ένας τύπος, ενώ εγώ καθόμουν στο καφενείο και έπινα τον καφέ μου, και φώναξε “βοήθεια, πνίγονται δύο παιδιά”. Χωρίς καν να το σκεφτώ, παίρνω το αυτοκίνητο και πάω στο σημείο, βούτηξα κατευθείαν. Μάζεψα με το ζόρι το πρώτο αγοράκι, το έβγαλα όσο πιο γρήγορα μπορούσα έξω, και του έκανα ΚΑΡΠΑ. Κάποια στιγμή, ενώ είχε μαζευτεί κόσμος, ακούω “είναι και άλλο παιδί μέσα”. Βούτηξα ξανά στα νερά και το έβγαλα και το δεύτερο και ξεκινήσαμε τις πρώτες βοήθειες. Έβγαζε αίμα από το στόμα. Ακόμα έχω αυτές τις εικόνες στο μυαλό μου, τα βλέπω ακόμα, τα σκέφτομαι συνέχεια» αναφέρει, εμφανώς ταραγμένος ο κ. Γκόγκα Λεντιάν.
Περιγράφοντας καρέ καρέ τις αγωνιώδεις στιγμές, στην προσπάθειά του να κάνει τα πάντα μέχρι να καταφθάσουν η Πυροσβεστική και οι διασώστες του ΕΚΑΒ, ο κ. Λεντιάν στην συνέχεια μετέβη στο νοσοκομείο της Άρτας, επισημαίνοντας πως όταν τα δύο ανήλικα αγόρια, τα οποία διασωληνώθηκαν, μεταφέρονταν στο νοσοκομείο της Πάτρας, «είχαν ανάσα, αλλά από μηχάνημα. Ήταν ουσιαστικά νεκρά. Πριν φύγουν με το ασθενοφόρο, τα φίλησα στο μέτωπο και προσεύχομαι να ζήσουν».
«Μετά πήγα στους γονείς των παιδιών, που τους έπιασε η αστυνομία, και τους έδωσα τσιγάρα και νερό. Ήταν σε κατάσταση σοκ και έκλαιγαν, δεν μπορούν να πιστέψουν αυτό που έχει συμβεί. Είναι άδικο να μην τους επιτρέπεται να δουν τα αγόρια τους. Εγώ το μόνο που έχω να πω από εκεί και πέρα είναι πως είμαι εργάτης γης, και τελείως τυχαία βρέθηκα στο σημείο για να βοηθήσω αυτά τα παιδάκια».