Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
More

    Άρθρο Συμβουλευτικού Κέντρου Κοζάνης για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

    Άρθρο Συμβουλευτικού Κέντρου Κοζάνης για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

    Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (International Women’s Day) τιμάται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση της μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

    Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών καθιέρωσε την 8 Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας σε μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης της διεθνούς κοινότητας στο παγκοσμίων διαστάσεων ζήτημα της ισότητας των φύλων.

    Η σύγχρονη εποχή βρίσκει τις γυναίκες να έχουν κατακτήσει μέσα από αγώνες πλήρη εξίσωση με τους άνδρες, σε νομικό τουλάχιστον επίπεδο. Ωστόσο, για ένα μακραίωνο διάστημα η θέση της γυναίκας ήταν εμφανώς υποδεέστερη έναντι αυτής του άνδρα και εξακολουθει να ειναι, γεγονός που σημαίνει πως αρκετές στερεοτυπικές ιδιότητες που αποδίδονται στο φύλο, συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να προκαλούν δυσαρμονίες σε ό,τι ονομάζουμε ισότητα των φύλων. Ισότητα σημαίνει ίσες ευκαιρίες για άνδρες και γυναίκες στην εκπαίδευση, την πολιτική, την οικογένεια, την εργασία, τον πολιτισμό. Οι γυναίκες στους τομείς αυτούς εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται με άνισο τρόπο και μάλιστα στα χρόνια της κρίσης, η διάκριση που υπάρχει σε βάρος των γυναικών, ενδέχεται να γίνεται εντονότερη.

    Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως οι γυναίκες επηρεάστηκαν σε μεγαλύτερο βαθμό από την οικονομική κρίση στον τομέα της εργασίας. Με βάση την τελευταία έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ τον Οκτώβρη του 2017, η ανεργία διαμορφώθηκε στο 20,7%, ωστόσο, το ποσοστό των γυναικών είναι 25,4% (8,4 μονάδες υψηλότερο από αυτό των ανδρών). Επίσης, στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το τρίτο τρίμηνο του 2017 δείχνουν πως από τις/τους εργαζόμενες/ους με συμβάσεις μερικής απασχόλησης, τα 2/3 είναι γυναίκες. Ένας από τους βασικότερους λόγους επιλογής ευέλικτων μορφών εργασίας από τις γυναίκες είναι η δυσκολία εναρμόνισης της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής. Το γεγονός αυτό προκύπτει από την ανάγκη συνδυασμού της ανατροφής των παιδιών και φροντίδας ηλικιωμένων ατόμων συνήθως από τις γυναίκες, ταυτόχρονα με την εργασία, αλλά και λόγω της απουσίας επαρκών υποστηρικτικών δομών (βρεφονηπιακοί – παιδικοί σταθμοί, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, δομές για τη φροντίδα ηλικιωμένων).

    Ενδεικτικά της υφιστάμενης κατάστασης είναι τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας της ICAP με αντικείμενο τη γυναικεία επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. 6 στις 10 γυναίκες δήλωσαν ότι οι οικογενειακές τους υποχρεώσεις αποτέλεσαν εμπόδιο στην καριέρα τους. Ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα, έκανε λόγο για μειωμένες ευκαιρίες προώθησης σε σχέση με τους άνδρες και το 49% υποστήριξε ότι αποτελούν εμπόδιο οι άνισες χρηματικές απολαβές. Το γεγονός αυτό μπορεί να παρατηρηθεί σε όλα τα επίπεδα ιεραρχίας, όπου οι γυναίκες συνεχίζουν να αμείβονται λιγότερο από τους άνδρες, ακόμη και σε θέσεις ιδίου επιπέδου ή ευθύνης (σύμφωνα με την έρευνα αποδοχών που διενεργεί τα τελευταία 24 χρόνια η συμβουλευτική εταιρεία KPMG).

    Παρόμοια εικόνα συναντάται, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Παρατηρητηρίου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Ι.Φ), αναφορικά με την ανάληψη θέσεων ευθύνης από γυναίκες. Στο ελληνικό κοινοβούλιο το ποσοστό των γυναικών είναι πολύ μικρότερο από το αντίστοιχο ευρωπαϊκό (18,33%, δηλαδή 55 βουλεύτριες, έναντι 37,20% στην Ε.Ε). Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως δεν έχει υπάρξει ποτέ γυναίκα πρόεδρος της Δημοκρατίας ή πρωθυπουργός στην Ελλάδα (εξαιρείται η Βασιλική Θάνου, η οποία διετέλεσε υπηρεσιακή πρωθυπουργός το 2015) καθώς και ότι μόλις λίγα χρόνια πριν και συγκεκριμένα το 2011, η Ρένα Ασημακοπούλου, επελέγη η πρώτη γυναίκα για την θέση της Προέδρου του Αρείου Πάγου.

    Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί μια σοβαρή διάκριση σε βάρος των γυναικών, ένα παγκόσμιο φαινόμενο που δεν γνωρίζει γεωγραφικά ή άλλα όρια, η βία κατά των γυναικών. Πρόκειται για ένα φλέγον ζήτημα, που εκθέτει συνολικά την κοινωνία και χρήζει συνεχούς επαγρύπνησης προκειμένου να επιτευχθεί η εξάλειψή του.
    Πρόσφατα στατιστικά στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη βία κατά των γυναικών είναι αποκαλυπτικά για την έκταση του φαινομένου στην Ε.Ε.:

    1) μία στις τρεις γυναίκες έχει βιώσει σωματική ή/και σεξουαλική βία από την ηλικία των δεκαπέντε ετών

    2) πενήντα γυναίκες χάνουν τη ζωή τους κάθε εβδομάδα λόγω της ενδοοικογενειακής βίας

    3) το 75% των γυναικών έχουν δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση στον επαγγελματικό τους βίο

    4) το ετήσιο κόστος από την έμφυλη βία στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υπολογιστεί ότι ξεπερνάει το αστρονομικό ποσό των 225 δισεκατομμυρίων ευρώ.
    Η ιστορία και η εμπειρία αποδεικνύουν πως τίποτα δεν χαρίζεται και όλα κατακτώνται με αγώνες και διεκδικήσεις. Η ισότητα των φύλων αποτελεί ένα κατεξοχήν κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα και απαιτεί την ευαισθητοποίηση και την εγρήγορση όλων μας. Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Ι.Φ), σε μια προσπάθεια επίτευξης της ουσιαστικής ισότητας σε όλα τα επίπεδα (βία λόγω φύλου, εργασία, φτώχεια, κοινωνικό αποκλεισμό, μεταναστευτικό ζήτημα, εκπαίδευση, κέντρα λήψης αποφάσεων, οικογένεια), αποτελεί τον αρμόδιο κρατικό φορέα που δημιούργησε και λειτουργεί υποστηρικτικές δομές για γυναικες που υφίστανται βία και πολλαπλές διακρίσεις. Προς την κατεύθυνση αυτή λειτουργεί και το Συμβουλευτικό Κέντρο Κοζάνης.

    Το Συμβουλευτικό Κέντρο Κοζάνης εντάσσεται στο Δίκτυο υποστηρικτικών δομών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ). Το Έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), στο πλαίσιο του Περιφερειακού Προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020. Παρέχει ΔΩΡΕΑΝ υπηρεσίες συμβουλευτικής στήριξης σε γυναίκες θύματα βίας, καθώς και σε όσες υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις, από εξειδικευμένο προσωπικό (σύμβουλο υποδοχής, ψυχολόγο, κοινωνική λειτουργό, νομικό). Οι υπηρεσίες καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής και αφορούν σε:

    • ενημέρωση και εξειδικευμένη πληροφόρηση
    • ψυχοκοινωνική συμβουλευτική (εξειδικευμένη στήριξη με την οπτική του φύλου)
    • εργασιακή συμβουλευτική
    • νομική συμβουλευτική/πληροφόρηση για τα δικαιώματα των γυναικών, τους σχετικούς νόμους, τις απαιτούμενες διαδικασίες για την υποβολή μήνυσης, καταγγελίας, κ.ά.
    • συνεργασία με άλλες υπηρεσίες και παραπομπή των γυναικών σε ξενώνες, στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, στο δικαστήριο, σε νοσοκομεία, σε φορείς αρμόδιους για προνοιακά ή άλλα επιδόματα, σε φορείς απασχόλησης, προστασίας και υποστήριξης παιδιών κ.ο.κ.

    Το Κέντρο βρίσκεται στην οδό Μακρυγιάννη Ι. 22 (κτίριο ΟΑΕΔ), στον 3ο όροφο και λειτουργεί από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή και από τις 08:00 μέχρι τις 16:00 (τηλ. επικοινωνίας 24610-49672).

    Οι Σύμβουλοι του Συμβουλευτικού Κέντρου Κοζάνης

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ