Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024
More

    Αρθροσκοπική επέμβαση γόνατος: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

    Η αρθροσκόπηση είναι μια νέα χειρουργική προσέγγιση που έχει φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνται διάφορα είδη ορθοπεδικών επεμβάσεων και διαφέρει από την αρθροπλαστική γόνατος. Σήμερα αυτή η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση, στην οποία παρατηρείται μια άρθρωση (αρθρο-) (-σκόπηση) με χρήση μικρής κάμερας με φως, χρησιμοποιείται από παγκόσμιους χειρουργούς γόνατος για τη διάγνωση και τη θεραπεία τραυματισμών του γόνατος.

    Σήμερα, η αρθροσκόπηση γόνατος είναι η συχνά χρησιμοποιούμενη διαδικασία για χειρουργική επέμβαση γόνατος, με περισσότερους από 4 εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο να υποβάλλονται σε αυτή τη διαδικασία κάθε χρόνο.

    Περιγραφή

    Η αρθροσκόπηση γόνατος είναι μια μικρή χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιείται μέσω μικρών τομών. Για να πραγματοποιήσει αυτή την επέμβαση, ένας ορθοπεδικός χειρουργός εισάγει το αρθροσκόπιο (τηλεσκόπιο οπτικών ινών περίπου στο μέγεθος ενός μολυβιού) στην άρθρωση του γόνατος μέσω μιας μικρής τομής στην εξωτερική πλευρά του γόνατος. Μια κάμερα υψηλής ανάλυσης και ένα φως είναι προσαρτημένα σε αυτό το περίπλοκο όργανο, επιτρέποντας στον χειρουργό να έχει μια καθαρή εικόνα του εσωτερικού της άρθρωσης του γόνατός σας.

    Μέσω μιας άλλης μικρής τομής στην εσωτερική πλευρά του γόνατος, εισάγονται άλλα χειρουργικά εργαλεία, όπως μικρές ξυριστικές μηχανές, ψαλίδι και μικροσκοπικές συσκευές για την αποκατάσταση ή την αφαίρεση του κατεστραμμένου ιστού. Οι ορθοπεδικοί χειρουργοί μπορούν να δουν τις καθαρές δομές του γόνατος και με μεγάλη λεπτομέρεια σε μια οθόνη τηλεόρασης υψηλής ευκρίνειας, η οποία τους βοηθά να διαγνώσουν το ακριβές πρόβλημα και να καθορίσουν τη μελλοντική πορεία δράσης. Η αρθροσκοπική χειρουργική γίνεται συχνά σε εξωτερικά ιατρεία με τοπική ή γενική αναισθησία.

    Πότε χρειάζεστε αρθροσκόπηση γόνατος;

    Η αρθροσκόπηση γόνατος ενδείκνυται για την αξιολόγηση και τη θεραπεία ορισμένων παθήσεων

    • Αποκατάσταση μηνίσκου (σκισμένος πλωτός χόνδρος).
    • Αφαίρεση μηνίσκου
    • Σκισμένη επιφάνεια (αρθρικός) χόνδρος
    • Αποκατάσταση του Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου
    • Διαταραχές γονάτου
    • Διάγνωση πόνου στο γόνατο

    Οφέλη

    Η αρθροσκόπηση μπορεί να διαγνώσει αποτελεσματικά την πάθηση της άρθρωσής σας και δίνει τη δυνατότητα στον γιατρό σας να καθορίσει την κατάλληλη θεραπεία για προβλήματα του γόνατος όπως η ρήξη ACL και η διαταραχή της επιγονατίδας και οι ρήξεις μηνίσκου. Η ανάρρωση από την αρθροσκόπηση του γόνατος είναι πολύ πιο γρήγορη από αυτή της παραδοσιακής χειρουργικής επέμβασης γόνατος. Η αρθροσκόπηση μπορεί να προσφέρει σημαντική ανακούφιση από τον πόνο και να βελτιώσει την κινητικότητα του γόνατος. Σας επιτρέπει επίσης να διατηρήσετε έναν κανονικό και δραστήριο τρόπο ζωής με μεγαλύτερη άνεση.

    Κίνδυνοι και Επιπλοκές

    Αν και η αρθροσκοπική επέμβαση γόνατος θεωρείται μια χειρουργική επέμβαση χαμηλού κινδύνου, υπάρχουν πιθανοί κίνδυνοι και επιπλοκές που σχετίζονται με αυτήν, οι περισσότερες από τις οποίες συμβαίνουν σπάνια και είναι εξαιρετικά μικρές και θεραπεύσιμες.

    Τα πιθανά μετεγχειρητικά προβλήματα περιλαμβάνουν:

    • Αιμορραγία
    • Σχηματισμός θρόμβου αίματος σε βαθιά φλέβα ή εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (DVT)
    • Λοίμωξη
    • Δυσκαμψία
    • Οίδημα
    • Μούδιασμα κοντά στην περιοχή της τομής
    • Τραυματισμός αγγείων και νεύρων
    • Συνεχιζόμενα προβλήματα στο γόνατο

    Χρόνος αποθεραπείας

    Η ανάρρωση από την αρθροσκόπηση γόνατος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον βαθμό βλάβης στο γόνατό σας και τη φύση της χειρουργικής επέμβασης που εκτελείται για τη θεραπεία του καθώς και από την κατάσταση της υγείας του ασθενούς. Οι ασθενείς συχνά επιστρέφουν στις κανονικές τους δραστηριότητες μετά από 6 έως 8 εβδομάδες. Η αποχή από έντονες δραστηριότητες μπορεί να διαρκέσει λίγο περισσότερο. Για ταχύτερη και ασφαλέστερη ανάρρωση, πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες και τις συμβουλές που δίνει ο γιατρός σας για την αποκατάσταση. Μην ξεχνάτε πως ο ορθοπεδικός που θα επιλέξετε, θα πρέπει να σας αποπνέει εμπιστοσύνη. Συμβουλευτείτε ορθοπεδικό με πολυετή εμπειρία και ειδίκευση στις παθήσεις του γονάτου. Ο ορθοπεδικός στο Μαρούσι, Γρηγόριος Αβραμίδης είναι ορθοπεδικός χειρουργός και αναλαμβάνει περιπτώσεις αρθροσκόπησης γονάτου αλλά και αρθροπλαστικής.

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ