Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023
More

  «Ασφαλή έως 20 λεπτά» – SOS για τους κινδύνους που ενέχουν για την υγεία!

  Στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης τίθενται πάλι τα χάρτινα καλαμάκια, όχι λόγω της εμφάνισής τους για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά εξαιτίας του κινδύνου που ενέχουν για την υγεία, σύμφωνα με ευρήματα νέας έρευνας.

  Σύμφωνα με τον καθηγητή αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκο Θωμαΐδη, η εν λόγω έρευνα ανέδειξε δύο θέματα. Το ένα είναι η παρουσία των υπερφθοριωμένων χημικών, οι οποίες έχουν αναδειχθεί σε ένα μεγάλο παγκόσμιο πρόβλημα, διότι χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες.

  «Έχει αποδειχθεί ότι βιομεγεθύνονται και καταλήγουν στο πιάτο μας. Έχουν αρνητικές επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία αλλά και στο οικοσύστημα, αλλά είναι πολύ δύσκολο να τις αντικαταστήσουμε γιατί έχουν ιδιαίτερες ιδιότητες», ανέφερε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο Nίκος Θωμαΐδης.

  Από την άλλη έχουμε τη χρήση ανακυκλωμένου χαρτιού στις συσκευασίες τροφίμων. «Έχει μπει στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων εδώ και καιρό,  προσθέτοντας ότι «δεν είναι μόνο αυτές οι ουσίες που υπάρχουν στο ανακυκλωμένο χαρτί αλλά κι άλλες που είναι εν δυνάμει τοξικές».

  Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θωμαΐδης: «πάμε να λύσουμε ένα πρόβλημα με την αντικατάσταση του πλαστικού, με ανακυκλωμένο χαρτί» και δημιουργούνται εύλογες ανησυχίες. «Πρέπει να μελετηθεί επαρκώς», πρόσθεσε ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας.

  Χάρτινα καλαμάκια: Γιατί μπορεί να μας επηρεάζει κάτι που δεν καταναλώνεται;

  «Κάθε συσκευασία που έρχεται σε επαφή με τρόφιμο μπορεί να δώσει κάποιες χημικές ουσίες μέσω “μετανάστευσης”, από το υλικό στο τρόφιμο», εξήγησε ο κ. Νικολαΐδης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι ποσότητες αυτές είναι απειροελάχιστες στα καλαμάκια.

  «Θα πρέπει να έχουμε στο νου μας εμείς καθημερινά ότι χρησιμοποιούμε πάρα πολλά χημικά προϊόντα καθημερινής χρήσης» διευκρίνισε, υπενθυμίζοντας ότι ο,τιδήποτε και να χρησιμοποιήσουμε έχει χημικά.

  Θωμαΐδης: «Ζούμε σε χημικό κόσμο»

  «Ζούμε πρακτικά σε ένα χημικό κόσμο, επομένως η έκθεση σε χημικά είναι μια πραγματικότητα εδώ και πολλά χρόνια. Και φυσικά αυτό είναι αντικείμενο μελέτης πάρα πολλών ομάδων διαχρονικά και έχει μπει στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», συμπλήρωσε ο ειδικός. «Δεν είναι τόσο μεγάλη η επικινδυνότητα από τη χρήση τους για 10 λεπτά ή για 20 λεπτά», σημείωσε.

  Όσον αφορά στα πιάτα από ανακυκλωμένο χαρτί που χρησιμοποιούνται κατά κόρον σε ταχυφαγεία, τόνισε ότι όσο πιο ζεστό είναι το τρόφιμο τόσο μεγαλύτερη είναι η μετανάστευση, επισημαίνοντας ότι οι γυάλινες συσκευασίες είναι οι πιο ασφαλείς.

  Πηγή: Star.gr

  Newsroom
  Newsroomhttp://refreshnews.gr/
  Ενημέρωση | Ψυχαγωγία | Στείλε μας το άρθρο σου στο [email protected]
  Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
  Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική
  spot_img

  Το Νο1 Ραδιόφωνο του Νομού Κοζάνης

  Άκου Δυνατά τις επιτυχίες του σήμερα στον Μελωδία 102.4.

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  Enjoy exclusive access to all of our content

  Get an online subscription and you can unlock any article you come across.