Ασφάλιστρα υγείας: Πώς θα αναπροσαρμόζονται από το 2026
Σύμφωνα με την τροπολογία, σκοπός του νέου δείκτη είναι να εξασφαλίσει ότι οι αναπροσαρμογές δεν θα βασίζονται σε ασαφείς ή καταχρηστικούς όρους, όπως συνέβαινε σε παλαιότερες συμβάσεις, αλλά σε αντικειμενικά και διαφανή κριτήρια.
Τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Ανάπτυξης εισάγει σημαντικές αλλαγές στη διαδικασία αναπροσαρμογής των ασφαλίστρων στις μακροχρόνιες συμβάσεις ασφάλισης υγείας. Με την εφαρμογή ενός νέου Ετήσιου Δείκτη Αναπροσαρμογής (Ε.Δ.Α.), η διαδικασία αναπροσαρμογής θα γίνεται πιο διαφανής και δίκαιη.
Ο νέος δείκτης, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2026, θα καταρτίζεται και θα δημοσιεύεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.). Για τη σύνταξή του θα λαμβάνονται υπόψη εξειδικευμένοι δείκτες, παράγοντες και βάσεις δεδομένων που θα ορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Υγείας, και του Προέδρου της ΕΛ.ΣΤΑΤ., μετά από γνωμοδότηση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
Σύμφωνα με την τροπολογία, σκοπός του νέου δείκτη είναι να εξασφαλίσει ότι οι αναπροσαρμογές δεν θα βασίζονται σε ασαφείς ή καταχρηστικούς όρους, όπως συνέβαινε σε παλαιότερες συμβάσεις, αλλά σε αντικειμενικά και διαφανή κριτήρια. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις θα υποχρεούνται να δημοσιοποιούν τις αναπροσαρμογές ασφαλίστρων και τις τιμές των υπηρεσιών υγείας, ενισχύοντας τη διαφάνεια στην αγορά.
Η τροπολογία προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις ασφάλισης υγείας θα πρέπει να δημοσιεύουν τις αναπροσαρμογές ασφαλίστρων σε ειδική σελίδα στους ιστοτόπους τους, παρέχοντας λεπτομερή στοιχεία όπως το ποσοστό και τον χρόνο εφαρμογής της αναπροσαρμογής. Αντίστοιχα, οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υγείας θα πρέπει να δημοσιεύουν αναλυτικούς τιμοκαταλόγους για τις υπηρεσίες τους, συμπεριλαμβάνοντας τις μεταβολές στις τιμές. Οι πληροφορίες αυτές θα διατηρούνται διαθέσιμες για τουλάχιστον δέκα έτη και θα κοινοποιούνται στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Η νέα ρύθμιση εισάγει επίσης αυστηρούς κανόνες διαφάνειας και συγκρισιμότητας, καθώς τα δεδομένα αυτά θα μπορούν να δημοσιεύονται από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, διευκολύνοντας τους καταναλωτές να συγκρίνουν τις προσφορές στην αγορά.