«Το Ισραήλ αποπειράται μια ύπουλη πολιορκία εναντίον της Τουρκίας» γράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ, με αφορμή την ενεργοποίηση του «Σιδερένιου Θόλου» στο Ισραήλ αλλά και την δημιουργία της «Ασπίδας του Αχιλλέα» στην Ελλάδα. Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε ότι στις 18 Μαρτίου θα παρουσιάσει το νέο δωδεκαετές πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Του Χρήστου Μαζανίτη
Παραμονές της εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει στη Βουλή το νέο 12ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Όπως ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, έχει δηλώσει, η προμετωπίδα του εξοπλιστικού σχεδιασμού είναι η «Ασπίδα του Αχιλλέα». Πρόκειται για τον θόλο «Αντιπυραυλικό, αντί-drone, εναντίον αεροσκαφών, εναντίον πλοίων, εναντίον υποβρυχίων». Θυμίζουμε ότι στο enikos.gr και στην Realnews της Κυριακής είχαμε πρώτοι και με λεπτομέρειες αποκαλύψει τον υπό σχεδιασμό Θόλο των Ενόπλων Δυνάμεων, με τα νησιά να μετατρέπονται σε απόρθητα πυραυλικά φρούρια.
Με τίτλο «Πολιορκία της Τουρκίας από Κύπρο/ Ενεργοποιήθηκαν οι ‘σιδερένιοι θόλοι’ στην ‘Ελληνοκυπριακή Διοίκηση’» δημοσιεύεται στην εφημερίδα Aydınlık ρεπορτάζ, το οποίο φιλοξενεί δηλώσεις αποστράτων, εφιστώντας την προσοχή για περικύκλωση της Τουρκίας από την Συρία ως το Αιγαίο, με ισραηλινά πυραυλικά συστήματα.
Ο Τούρκος συνταγματάρχης ε.α. Ünal Atabay με δηλώσεις του στην εφημερίδα για την ενεργοποίηση του Iron Dome στην Κύπρο επισημαίνει ότι «Το Ισραήλ αποπειράται μια ύπουλη πολιορκία εναντίον της Τουρκίας. Ενισχύει την παρουσία του στην Ανατολική Μεσόγειο. Στοχεύει να χρησιμοποιήσει την ουδέτερη ζώνη στη Συρία ως βάση για να προστατεύσει τη δική του ενδοχώρα» ενώ ταυτόχρονα επέστησε την προσοχή στην «απόπειρα πολιορκίας».
Ο πρώην σύμβουλος του ψευδοπροέδρου και ‘ιδρυτή’ του φευδοκράτους Ραούφ Ντεκτάς, δημοσιογράφος Sabahattin İsmail, ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο λογαριασμό του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X ότι έχει ενεργοποιηθεί το σύστημα Iron Dome που εγκατέστησε το Ισραήλ στην ‘Ελληνοκυπριακή Διοίκηση’. Ο İsmail έγραψε στην ανάρτησή του:
«Σύμφωνα με τις ειδήσεις που κυκλοφορούν στον ‘Ελληνοκυπριακό Τύπο’, πλέον το σύστημα αεράμυνας Barak MX λειτουργεί χωρίς προβλήματα και αυξάνει σημαντικά τις δυνατότητες αεράμυνας του νησιού. Το Barak MX, που αναπτύχθηκε από την Israel Aerospace Industries (IAI), αποτελεί σημαντική αναβάθμιση του αμυντικού συστήματος Iron Dome και διαθέτει πιο προηγμένη αμυντική τεχνολογία.
Σε αντίθεση με το Iron Dome, το οποίο χρησιμοποιεί πυραύλους Tamir μικρού βεληνεκούς, το Barak MX είναι γνωστό ως ένα πολυεπίπεδο προηγμένο αμυντικό σύστημα που μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά ένα ευρύ φάσμα αεροπορικών απειλών, συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) και των βαλλιστικών πυραύλων.
Ο ‘Ε/Κ Τύπος’ έγραψε ότι ένα από τα εξέχοντα χαρακτηριστικά του Barak MX είναι η ικανότητά του να εκτοξεύει και να παρακολουθεί πολλαπλούς κατευθυνόμενους πυραύλους ταυτόχρονα, λέγοντας: ‘Το σύστημα Barak μπορεί να δημιουργήσει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Κύπρο και να εξουδετερώνει γρήγορα τις αεροπορικές απειλές πάνω από τη γραμμή FIR Λευκωσίας. Το Barak MX είναι ένα εξαιρετικά πολύπλευρο σύστημα που μπορεί να αμυνθεί σε ένα ευρύ φάσμα αεροπορικών απειλών, από ελικόπτερα έως UAV, πυραύλους cruise, αεροσκάφη και βαλλιστικούς πυραύλους».
«Είναι απορίας άξιον το πως ο ισραηλινο – ‘Ελληνοκυπριακός’ σιδερένιος θόλος θα επηρεάσει τις δραστηριότητες του ‘στρατιωτικού αεροδρομίου’ Λευκόνοικου, το οποίο χρησιμοποιείται ως βάση για τα UAV/UCAV, 10 χιλιόμετρα από τα ‘σύνορα’, καθώς και των UAV των Τουρκικών Ένοπλων δυνάμεων».
Η συμμαχία της Κύπρου – Ισραήλ βαθαίνει
Σε δηλώσεις του, ο συνταγματάρχης ε.α. Ünal Atabay για το τι σημαίνει για την Τουρκία η ενεργοποίηση του συστήματος Iron Dome στην περιοχή, επεσήμανε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί αποτελούν προσπάθεια πολιορκίας τονίζοντας ότι: «Το γεγονός ότι η ‘Ελληνοκυπριακή πλευρά’ διαθέτει το σύστημα Iron Dome του Ισραήλ σημαίνει ότι έχει δημιουργηθεί μια de facto συμμαχία Κύπρου-Ισραήλ κατά της Τουρκίας-Ψευδοκράτους».
Επιπλέον, ο Atabay δήλωσε: «Παράλληλα, στην εξίσωση της Συρίας, επιχειρείται να δημιουργηθεί η συμμαχία Ισραήλ-Δρούζων. Γίνεται μια ύπουλη προσπάθεια πολιορκίας».
Επισημαίνοντας τη γεωπολιτική θέση της Κύπρου, ο Atabay τόνισε τη σημασία της ταυτόχρονης αξιολόγησης των εξελίξεων στην περιοχή. Ο Atabay εξήγησε το σχέδιο πολιορκίας του Ισραήλ ως εξής:
«Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ότι το Ισραήλ έχει βάλει στο μάτι την Κύπρο. Το Ισραήλ, το οποίο θέλει να διασφαλίσει τη δική του ασφάλεια στη Μεσόγειο, θέλει να εγκαθιδρύσει μια πολιτική και ισχυρή συνεργασία με τη ‘Νότια Κύπρο’. Πέρα από αυτό, κάνει βήματα για να δημιουργήσει το δικό του χώρο στην Κύπρο. Υπάρχουν ήδη οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί στην περιοχή και με την υποστήριξη που λαμβάνει από αυτές τις δυνάμεις, το Ισραήλ θέλει να δημιουργήσει μια παρουσία στην Κύπρο».
«Το Ισραήλ είναι που έχει σχεδόν εξασφαλίσει την ασφάλεια της ‘Ε/Κ Διοίκησης της Νότιας Κύπρου’. Εναντίον ποιανού στρέφεται αυτό το σύστημα (το Iron Dome); Κατά της Τουρκίας, κατά της ‘ΤΔΒΚ’. Το Ισραήλ ενσωματώνοντας αυτό το σύστημα αεράμυνας στη ‘Νότια Κύπρο’, θέλει να ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία και την ισχύ του στην Ανατολική Μεσόγειο. Επιπλέον, τόσο η ‘Νότια Κύπρος’ όσο και το Ισραήλ σχεδιάζουν να δράσουν από κοινού στα τεμάχια που διεκδικούν στην ενεργειακή λεκάνη».
Άξονας από την Συρία
Ο Atabay επεσήμανε ότι το Ισραήλ επωφελείται και από το χάος στη Συρία. Εξηγώντας ότι το Ισραήλ έχει σχέδιο πολιορκίας μέσω της Συρίας:
«Ένα άλλο βήμα επιχειρείται να γίνει στην Συρία. Οι πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία έδωσαν στο Ισραήλ κάποιες ευκαιρίες. Το Ισραήλ, το οποίο θέλει να δημιουργήσει μια περιοχή ελέγχου διαμέσου των Δρούζων, στοχεύει να δημιουργήσει μια ουδέτερη ζώνη εκεί και να χρησιμοποιήσει την περιοχή αυτή ως βάση για την προστασία της δικής του ενδοχώρας. Ενδέχεται επίσης να θελήσουν να δημιουργήσουν αυτή τη ζώνη στην περιοχή Λατάκειας-Ταρτούς τις επόμενες ημέρες. Ταυτόχρονα, ένας από τους στόχους του Ισραήλ είναι να απομονώσει τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο και να διακόψει εντελώς τη σύνδεσή της με το Ιράν».
«Πρόσφατα, το Ισραήλ άρχισε να συνεργάζεται στρατιωτικά με την ‘Ε/Κ Διοίκηση της Νότιας Κύπρου’ και μάλιστα διοργάνωσε στρατιωτικές ασκήσεις. Έχοντας δημιουργήσει στενές σχέσεις με τη ‘Νότια Κύπρο’, το Ισραήλ επιδεικνύει μια ουσιαστική παρουσία εκεί. Επιπλέον, υποστηρίζεται ότι έχουν αποκτήσει πολλές περιουσίες στην ‘ΤΔΒΚ’, ιδιαίτερα στην περιοχή της Κερύνειας, και ότι υπάρχουν περίπου 2 χιλιάδες ισραηλινές εταιρείες. Υπάρχουν πληροφορίες ότι έχουν αγοράσει 25 χιλιάδες εκτάρια γης. Οι εκτάσεις αυτές είναι συγκεντρωμένες στην Καρπάσια, ανατολικά και δυτικά της Κερύνειας».
«Συμπερασματικά, διαπιστώνεται ότι το Ισραήλ στοχεύει στην εδραίωση κυριαρχίας στην Κύπρο και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μέσω της συνεργασίας του με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η κίνηση αυτή, σε συνδυασμό με τα βήματά του στη Συρία, στοχεύει να αποτρέψει στρατηγικά την ισχύ και την παρουσία της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι σημαντικό το να είμαστε προσεκτικοί στο θέμα αυτό και να αξιολογούμε παράλληλα τις εξελίξεις».
Παράλληλα, η τουρκική κυβέρνηση συχνά καταφέρεται εναντίον της Ελλάδας, ζητώντας την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, ειδικά μετά τις εξαγγελίες της Αθήνας ότι θα εγκαταστήσεις πυραυλικές συστοιχίες.
«Θα σφραγίσει όλο το Αιγαίο με ανάπτυξη πυραυλικών συστημάτων σε κάθε νησί αν χρειαστεί» φέρεται να έχει πει σε συνεργάτες του ο Νίκος Δένδιας, υποστηρίζοντας την ιδέα ότι όλα τα νησιά θα γίνουν μικρά φρούρια. «Δε θα μείνει ούτε σπιθαμή ακάλυπτη» φέρεται να έχει τονίσει εμφατικά.
Ουσιαστικά, το σχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις να εκμεταλλευτούν στο έπακρο το πλεονέκτημα της πολυνησίας στο Αιγαίο, εγκαθιστώντας παράλληλα με τον «Θόλο» πυραυλικές συστοιχίες που θα μπορούν να εξουδετερώσουν κάθε είδους απειλή από θαλάσσης και αέρος.
Με το χαρακτηριστικό της νησιωτικής πυκνότητας στο Αιγαίο, η ενεργοποίηση πυραυλικών συστοιχιών δεν θα σφραγίσει μόνο κάθε «γωνία», που είναι το κυρίως ζητούμενο, αλλά θα δημιουργήσει και ένα πυκνό δίκτυο αλληλοκάλυψης κάθε νησιού. Κάτι που θα αποδεσμεύσει από τον ρόλο της φύλαξης δεκάδες πολεμικά πλοία, τα οποία θα μπορούν να επικεντρωθούν σε άλλες επιχειρήσεις με τις μεγάλες μονάδες επιφανείας να μεταφέρουν το βάρος των επιχειρήσεών τους στην ανοιχτή θάλασσα, όπου φαίνεται να είναι το επόμενο μεγάλο ενδιαφέρον της πολιτικής που ακολουθεί η Αθήνα.