Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, 2025
More

    Αύξηση στη φαρμακευτική δαπάνη για μείωση του clawback των 2022 και 2023

    Δημοσιεύθηκε η απόφαση για μείωση του clawback στα φάρμακα για πέρυσι και φέτος, κατά 50 και 150 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα, σύμφωνα με την υποχρέωση απέναντι στο Ταμείο Ανάκαμψης

    Στα νοσοκομεία πιστώνεται το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του ορίου για φαρμακευτική δαπάνη για το 2022, ενώ το υπόλοιπο μοιράζεται ανάμεσα στη δαπάνη για φάρμακα από τα ιδιωτικά φαρμακεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

    Η προβλεπόμενη προσαύξηση για το 2022 έχει οριστεί στα 50 εκατ. ευρώ και με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη και του υπουργού Υγείας Θ. Πλεύρη, τα 30 εκατ. ευρώ θα αυξήσουν το όριο της δαπάνης των νοσοκομείων του ΕΣΥ για φάρμακα, ενώ από 10 εκατ. ευρώ αυξάνεται το όριο δαπάνης για φάρμακα που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ είτε μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων, είτε μέσω των φαρμακείων του Οργανισμού.

    Ο ίδιος νόμος προβλέπει προσαύξηση κατά άλλα 150 εκατ. ευρώ στη φαρμακευτική δαπάνη για φέτος, με στόχο να μειωθεί κατά το αντίστοιχο ποσό και το clawback. Εδώ, το μεγαλύτερο ποσό αποδίδεται στα ιδιωτικά φαρμακεία (65 εκατ. ευρώ), τα 55 εκατ. ευρώ στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ενώ τα υπόλοιπα 30 εκατ. ευρώ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

    Όπως σημειώνεται στη σχετική απόφαση, μέχρι την οριστικοποίηση των απολογιστικών στοιχείων της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ, της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ και της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης των νοσοκομείων του ΕΣΥ και του Γ.Ν.Θ. Παπαγεωργίου, τα σημειώματα επιβολής αυτόματης επιστροφής (clawback) για το κάθε έτος θα εκδοθούν στη βάσει των ετήσιων συνολικών ορίων των ανωτέρω κατηγοριών δαπανών. Τυχόν διαφορές που θα προκύψουν μετά την έκδοση των απολογιστικών στοιχείων, θα βεβαιωθούν με την έκδοση νέων σημειωμάτων επιβολής αυτόματης επιστροφής (clawback) για το φάρμακο, εντός του έτους.

    Σημειώνουμε ότι η μείωση του clawback αποτέλεσε προαπαιτούμενο, τόσο εξαιτίας του δυσθεώρητου ύψους των υποχρεωτικών επιστροφών από τη φαρμακοβιομηχανία, όσο και γιατί έχει κριθεί απαραίτητη η λήψη διαρθρωτικών μέτρων ελέγχου της κατανάλωσης φαρμάκων, μέσω της δημιουργίας μητρώων ασθενών, την εισαγωγή θεραπευτικών πρωτοκόλλων δεσμευτικών για τη συνταγογράφηση κλπ. Η καθυστέρηση εφαρμογής αυτών των διαρθρωτικών μέτρων οδήγησε στην έκτακτη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού φαρμάκων από το υπουργείο Οικονομικών για την τήρηση των δεσμεύσεων απέναντι στο Ταμείο Ανάκαμψης.

    Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
    in.gr

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ