Οι πιθανότητες μετά από αυτό το άρθρο να πάρετε ένα αντιβακτηριακό σπρέι καθαρισμού και ένα πανί και να θέλετε να καθαρίσετε μέχρι και το «είναι» σας, υπολογίζονται στο… 98%.
Πολλές φορές, μπορεί να θεωρείτε πως έχετε καθαρίσει αποτελεσματικά τις επιφάνειες στην κουζίνα σας, ωστόσο υπάρχουν σημεία τα οποία συσσωρεύουν τα περισσότερα βακτήρια και συνήθως τα προσπερνάμε.
Σήμερα θα σας μιλήσουμε για τα πιο βρώμικα σημεία, σε έναν από τους σημαντικότερους χώρους μέσα στο σπίτι μας, την κουζίνα. Μάλιστα, σας προειδοποιούμε ότι κάποια από τα σημεία δεν σας έχουν περάσει ούτε από το μυαλό.
Κάποια άλλα, όπως τον κάδο απορριμμάτων, σίγουρα το περιμένατε.
Ας δούμε αναλυτικά…
Επιφάνειες κοπής
Πόσο μάλλον οι ξύλινες επιφάνειες κοπής, μπορούν να αποτελέσουν το ιδανικό σημείο για συσσώρευση βακτηρίων. Είναι πολύ σημαντικό, να έχουμε ξεχωριστή επιφάνεια κοπής για το κάθε τρόφιμο.
Πχ, άλλη για τα κρέατα και άλλη κοπή, για λαχανικά και φρούτα. Ακόμη, χρειάζονται πάρα πολύ καλό πλύσιμο και σε υψηλές θερμοκρασίες. Αν δεν έχετε πλυντήριο πιάτων, μπορείτε να τις καθαρίσετε μέσα σε καυτό νερό με σαπούνι και ξύδι.
Κάδος απορριμμάτων
Δεν σας κάνει και τόσο εντύπωση, που το σημείο αυτό βρίσκεται υψηλά στη λίστα με τα πιο βρώμικα μέρη στην κουζίνα σας. Είναι προτιμότερο να μην επιλέγουμε πλαστικούς κάδους, αλλά να έχουμε βιοδιασπώμενες σακούλες ή χάρτινες, τις οποίες θα πετάμε στο τέλος της ημέρας μαζί με τα απορρίμματα.
Νεροχύτης
Κι όμως. Γύρω, μέσα και πάνω στους νεροχύτες δημιουργούνται πολλές και μεγάλες εστίες βακτηρίων, τα οποία ανήκουν στην ομάδα που ονομάζονται Proteobacteria.
Σε καμία των περιπτώσεων δεν πρέπει να πλένετε τα χέρια σας στον νεροχύτη, όταν έχετε επιστρέψει από έξω, ούτε και να πετάτε βρώμικα νερά μέσα σε αυτόν.
Ο νεροχύτης θα πρέπει να είναι αυστηρά για την πλύση των πιάτων και των ποτηριών και όχι άλλων αντικειμένων. Μετά από κάθε πλύση, ψεκάστε με ένα αντιβακτηριακό σπρέι σε όλη την επιφάνεια και αφήστε το να δράσει. Διαφορετικά για μια πιο «green» επιλογή για καθαριστικά, χρησιμοποιήστε μαγειρική σόδα και ξύδι.
Πανιά Κουζίνας
Το πιθανότερο είναι να μεταφέρετε μικρόβια και βακτήρια, από δω και από εκεί, χρησιμοποιώντας ένα πανί το οποίο έχετε για καιρό και το περνάτε απ’ όλες τις επιφάνειες.
Είναι σημαντική η τακτική αλλαγή των πανιών κουζίνας, και κυρίως να τα απολυμαίνουμε τακτικά. Μπορείτε να γεμίσετε ένα μπολ με λίγη χλωρίνη, ή απολυμαντικό και να τα αφήσατε να μουλιάσουν για ένα βράδυ.
Στη συνέχεια αφήστε τα να στεγνώσουν πολύ καλά, πριν τα χρησιμοποιήσετε. Φυσικά, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείται τα πανιά αυτά, μόνο για την κουζίνα σας και όχι για το υπόλοιπο σπίτι.
Σφουγγάρια
Τα σφουγγάρια είναι ιδιαιτέρως ανθυγιεινά αντικείμενα, καθώς είναι συνεχώς υγρά και συνεπώς αποτελούν γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκητών.
Είναι γνωστό πως τα σφουγγάρια μεταφέρουν πολλά μικρόβια, γι’ αυτό και φροντίζουμε να τα αλλάζουμε πολύ συχνά, και να τα απολυμαίνουμε κατάλληλα.