Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνει το νέο του κόμμα στο Θησείο
Την Τρίτη, ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει επίσημα το νέο πολιτικό του εγχείρημα στο Θησείο, με τα χρώματα της πολιτικής του παράταξης να έχουν ήδη προαναγγελθεί. Ο Τσίπρας, αναφερόμενος στα χρώματα του κόμματος, χρησιμοποίησε τον χαρακτηρισμό “μπλε της πατρίδας” και “κόκκινο των αγώνων”, παραπέμποντας ευθέως σε συμβολισμούς που φέρνουν στο μυαλό της Μπαρτσελόνα, κρατώντας στα χέρια του την μπάλα με τα χρώματα της ισπανικής ομάδας.
Διδάγματα από τη Μπαρτσελόνα: Θετικά και Αρνητικά
Η Μπαρτσελόνα, ως ποδοσφαιρική ομάδα, έχει να προσφέρει πολλά διδάγματα. Από τη μία, η ομάδα έχει διαμορφώσει μια ισχυρή ταυτότητα με το αγωνιστικό της στυλ, το tiki-taka, το οποίο δεν ήταν μόνο τακτική αλλά και φιλοσοφία. Η ακαδημία Λα Μασία αποδεικνύει ότι μπορείς να ανανεώνεσαι εσωτερικά και να αναδεικνύεις νέα ταλέντα χωρίς να εξαρτάσαι από ακριβές μεταγραφές.
Από την άλλη, η ίδια ομάδα έχει δείξει πόσο εύθραυστη μπορεί να γίνει όταν βασίζεται αποκλειστικά στη φήμη της. Οι σπατάλες σε μεταγραφές και οι συνεχείς οικονομικές κρίσεις, σε συνδυασμό με βαριές ήττες, αποδεικνύουν ότι η Μπαρτσελόνα κέρδισε όταν είχε σχέδιο και έχασε όταν στηρίχτηκε στη φήμη της.
Τα πλεονεκτήματα του νέου κόμματος Τσίπρα
Το νέο πολιτικό εγχείρημα του Τσίπρα παρουσιάζει επίσης πλεονεκτήματα. Ένας αναγνωρίσιμος ηγέτης με κυβερνητική εμπειρία και ισχυρό προσωπικό αποτύπωμα είναι καθοριστικός παράγοντας σε ένα κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο. Επιπλέον, υπάρχει ένα κενό στο χώρο της κεντροαριστεράς που μπορεί να αξιοποιηθεί, καθώς μέρος του παλιού ακροατηρίου του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αναποφάσιστο.
Η επανεκκίνηση με νέο όνομα και διακήρυξη δίνει στον Τσίπρα την ευκαιρία να επαναστατήσει χωρίς το βάρος των προηγούμενων κομματικών μηχανισμών.
Προβλήματα και Ανταγωνισμός
Ωστόσο, τα αρνητικά σημεία δεν είναι αμελητέα. Το παρελθόν της διακυβέρνησης 2015-2019 παραμένει αμφιλεγόμενο και διχάζει τους πρώην ψηφοφόρους του. Επιπλέον, υπάρχει ο κίνδυνος το νέο κόμμα να εμφανιστεί σαν ΣΥΡΙΖΑ χωρίς το λογότυπό του, αν στελεχωθεί από πρόσωπα του παλιού κύκλου.
Ο ανταγωνισμός με άλλες πολιτικές δυνάμεις όπως το ΠΑΣΟΚ και άλλες νέες πρωτοβουλίες, προσθέτει πίεση στο εγχείρημα, καθώς ο χώρος της κεντροαριστεράς δεν μπορεί να αντέξει περαιτέρω κατακερματισμό.
Ο Τσίπρας ως «Μέσι» και οι κίνδυνοι της προσωποκεντρικής πολιτικής
Ο παραλληλισμός του Τσίπρα με τον Μέσι έχει και θετικές και αρνητικές προεκτάσεις. Από τη μία, ο Μέσι ήταν ο παίκτης που στήριξε την ομάδα στις δύσκολες στιγμές, μετατρέποντας την ήττα σε νίκη. Από την άλλη, η υπερβολική εξάρτηση από έναν μόνο ηγέτη μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Όπως η Μπαρτσελόνα εξαρτήθηκε από τον Μέσι, το νέο κόμμα θα είναι ισχυρό όσο ο Τσίπρας παραμένει στην κορυφή.
Ο Τσίπρας καλείται να είναι και παίκτης και προπονητής, καθώς το νέο εγχείρημα απαιτεί και στρατηγική και προσωπικότητα. Αν περιοριστεί στο ρόλο του σταρ, το πολιτικό σχέδιο μπορεί να στερείται βάθους.
Δύο δρόμοι για το μέλλον
Ο παραλληλισμός με τη Μπαρτσελόνα προσφέρει δύο οπτικές γωνίες: μια πιθανή αναγέννηση μέσω ενός καθαρού σχεδίου και νέων προσώπων, ή μια κατάσταση που θα βασίζεται σε μια νοσταλγία του παρελθόντος, εξαρτώμενη από έναν ηγέτη. Το αποτέλεσμα θα κριθεί από το περιεχόμενο της διακήρυξης που θα ανακοινωθεί και από τους συνεργάτες που θα πλαισιώσουν τον Τσίπρα στο Θησείο.
Η εικόνα της Μπαρτσελόνα ως σύμβολο είναι ελκυστική, αλλά το ερώτημα παραμένει: θα διατηρήσει το νέο κόμμα τις νίκες ή θα επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος;


