Ο προγραμματισμός των προσλήψεων στο Δημόσιο θα είναι πλέον ετήσιος, αποκάλυψε η υφυπουργός Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, σε δηλώσεις της στην ΕΡΤ.
Μιλώντας για τον επικείμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και τις αλλαγές που έχουν γίνει, δήλωσε ότι στόχος ήταν να γίνονται πιο γρήγορα οι προσλήψεις. «Αντιστρέψαμε τη διαδικασία. Επί της ουσίας δημιουργούμε μια δεξαμενή ανθρώπων που έχουν δώσει τον διαγωνισμό και είμαστε σίγουροι ότι είναι οι καταλληλότεροι για να εισέλθουν στο Δημόσιο» ανέφερε η υφυπουργός Εσωτερικών, τονίζοντας ότι «μόλις βγει ο προγραμματισμός των προσλήψεων θα μπορούν να εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για την εκάστοτε θέση».
Διορισμός των επιτυχόντων εντός εξαμήνου
Ειδικότερα, όπως τόνισε, «στόχος είναι να καταφέρουμε να μηδενίσουμε τις καθυστερήσεις ακόμη και με τη βοήθεια των διαλειτουργικότητας, ούτως ώστε μέσα σε ένα εξάμηνο, ιδανικά μετά την προκήρυξη, οι άνθρωποι να κάθονται στις θέσεις». Παράλληλα, όπως είπε, «με αυτό τον τρόπο μηδενίζουμε την καθυστέρηση», προσθέτοντας ότι χάρη στη διαλειτουργικότητα έχει μειωθεί ο χρόνος ελέγχου για τα δικαιολογητικά των επιτυχόντων.
Όσον αφορά το τι θα γίνει με τους επιτυχόντες του προηγούμενου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ απάντησε: «Από τον πανελλήνιο προηγούμενο γραπτό διαγωνισμό έχουν απορροφηθεί οι 5.000 που εκδήλωσαν ενδιαφέρον σε σύνολο 6.000 θέσεων. Έχουμε και άλλες 6.000 θέσεις που τρέχουν αυτή τη στιγμή τεχνολογικής εκπαίδευσης και άλλες 2.000 πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Συνολικά 12.000 θέσεις έχουν διατεθεί για τους επιτυχόντες του προηγούμενου πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού».
Μάλιστα, όπως είπε, οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι, οι οποίοι πέρασαν την προηγούμενη διαδικασία θα μπορέσουν να συμμετάσχουν για τις κενές θέσεις που θα μείνουν από την ΑΔΑΕ και από τη ΜΟΔ».
Αναφορικά με το γεγονός ότι υπάρχουν μόνο δύο εξεταστικά κέντρα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, για τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, απάντησε: «Ο έλεγχος της διαδικασίας από πλευράς ΑΣΕΠ με τον κατακερματισμό δημιουργεί αρκετά προβλήματα. Έχει μία πολύ μεγάλη σημασία η εποπτεία του ΑΣΕΠ να μπορεί να είναι πολύ στιβαρή. Για εμάς είναι πάρα πολύ κρίσιμο τα δύο εξεταστικά κέντρα ώστε να μπορεί το ΑΣΕΠ να έχει τον πλήρη έλεγχο».
Η πλήρωση των θέσεων να γίνεται με ένα συστηματικό τρόπο
Μιλώντας για τις θέσεις του 2025, τόνισε ότι για πρώτη φορά θα προκηρυχθούν με ένα πιο οργανωμένο και διαφανές σύστημα, δίνοντας στους υποψηφίους τη δυνατότητα να κλείσουν ραντεβού για τις εξετάσεις τους μέσω μιας ειδικής πλατφόρμας. «Το 2025 θα προκηρυχθούν οι θέσεις του ’25. Όταν θα προκηρυχθούν οι θέσεις για τον προγραμματισμό του ’26, δηλαδή τέλος του ΄25, η δεξαμενή θα είναι έτοιμη», πρόσθεσε η υφυπουργός.
Αναφερόμενη στον προγραμματισμό των θέσεων για όλα τα υπουργεία σχολίασε: «Ο ετήσιος προγραμματισμός υποβάλλεται μία φορά τον χρόνο και συντεταγμένα. «Έχουμε τον κανόνα του 1 προς 1, σύμφωνα με τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, και δεν μπορούμε, επί της ουσίας, να ξεφύγουμε από αυτούς. Σταχυολογούμε τις ανάγκες οι οποίες είναι πιο σημαντικές» πρόσθεσε.
Κουλτούρα συνεχούς βελτίωσης
Σχετικά με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, η κα Χαραλαμπογιάννη ανέφερε ότι η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει και αφορά πλέον συγκεκριμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, όπως οι διοικητικοί υπάλληλοι στα υπουργεία και την τοπική αυτοδιοίκηση. Και όπως επισήμανε, στόχος αυτής της αξιολόγησης είναι να δημιουργηθεί μια κουλτούρα συνεχούς βελτίωσης, με τη χρήση μετρήσιμων στόχων και την υποχρέωση για κάθε υπάλληλο να έχει ετήσιο πλάνο ανάπτυξης. Με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, η αξιολόγηση καθίσταται πιο ακριβής και στοχευμένη, τόνισε η υφυπουργός Εσωτερικών.
Απαντώντας σε ερώτημα για την ανησυχία περί «ευνοϊκών» αξιολογήσεων, η κα Χαραλαμπογιάννη επεσήμανε ότι το σύστημα αξιολόγησης έχει αναμορφωθεί για να διασφαλίσει αντικειμενικότητα και αποδοτικότητα. «Όσοι αρνούνται την αξιολόγηση ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πειθαρχικές κυρώσεις, καθώς η μη αξιολόγηση θεωρείται παράλειψη καθήκοντος», πρόσθεσε.